random
RSS feed

België

ME(cvs) politiek en sociaal in België

WUCB in gesprek met kabinet Maggie De Block over een procesgericht beleidsadvies inzake ME/CVS

Door ME-gids op maandag 29 februari 2016.
1425x gelezen. Bron: Wake Up Call Beweging. Geen reacties.

26 februari 2016

Op 12 januari 2016 had de Wake Up Call Beweging (WUCB) een onderhoud op het kabinet van de Minister van Volksgezondheid Maggie De Block met Dhr. Benoit Mores (adviseur patiëntenrechten). Hierbij werd door de WUCB een beleidsdocument overhandigd getiteld: “Procesgericht beleidsadvies inzake het Chronisch Vermoeidheidssyndroom”. (zie bijlage)

Gunther De Bock, Willy Van der Vloet en Mariette Verhaegen namen voor WUCB deel aan dit gesprek.


... lees verder >> |

België

Vragen van Yoleen Van Camp (N-VA) in De Kamer over de CVS-referentiecentra

Door ME-gids op woensdag 27 januari 2016.
1263x gelezen. Bron: De Kamer. Geen reacties.

Yoleen Van Camp © Twitter

Yoleen van Camp (N-VA) was mede-ondertekenaar van de resolutie over CVS die vorig jaar in het parlement is goedgekeurd, waaraan door de NV-A ook een persbericht gewijd werd. Hoewel men naast het biopsychosociaal model ook aandacht wil voor het biomedische model, wil men nog steeds de huisarts, psychotherapeut en kinesist een centrale rol toebedelen. De vrees is dat het om oude wijn in nieuwe zakken gaat, al hopen wij dat die vrees onterecht is.

Vorig jaar heeft de N-VA politica heel wat vragen gesteld in De Kamer over CVS. De nadruk lag hier vooral op de referentiecentra of nu diagnosecentra genoemd. Uit de antwoorden van de Minister van Volksgezondheid Maggie De Block blijkt de hele conventie een grote flop, dat weten de patiënten al jaren. Lees ook het persbericht van de Wake Up Call Beweging hieromtrent: CVS-centra: NO GO!

Wij nodigen de politici uit om zich te abonneren op onze RSS-feed of ons Twitterkanaal om steeds op de hoogte te blijven van het laatste (wetenschappelijke) nieuws omtrent ME en CVS.

... lees verder >> |

België

Vragen in De Kamer over het onderzoek naar CVS en over cognitieve gedragstherapie (CGT)

Door ME-gids op dinsdag 26 januari 2016.
1464x gelezen. Bron: De Kamer. Geen reacties.

Afgelopen jaar zijn er in De Kamer verschillende vragen over CVS gesteld. Hoewel ze al een eindje geleden zijn, willen we ze u niet onthouden zodat u op de hoogte bent wat er zich op politiek niveau afspeelt.

Nahima Lanjri (CD&V) was mede-auteur van het voorstel van een CVS-resolutie van CD&V die door de Wake Up Call Beweging als waardeloos beoordeeld werd. In De Kamer stelde ze een vraag over CVS en cognitieve gedragstherapie voor nog meer (andere?) gedragstherapie. Het antwoord van huidige Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (jarenlang praktiserend huisarts geweest) toont evenzeer weinig kennis over de zaak. Ze komt niet verder dan de mythe in stand te houden dat CGT en GET evidence based zijn en maakt zich sterk door te vergelijken met internationale richtlijnen zoals de fel gecontesteerde NICE. Voor alle duidelijkheid, gedragstherapie en graduele oefentherapie zijn niet effectief voor CVS en ME.

Maya Detiège (sp.a) stelde Maggie De Block een vraag over de open brief van de universiteiten (i.e. referentiecentra) met een pleidooi voor meer wetenschappelijk onderzoek naar CVS/ME (lees ook de reactie van de WUCB hierop). Daarvoor verwijst de Minister door naar de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid en wijst ze op het zorgplan voor chronisch zieken volgens het biopsychosociaal model.

Anne Dedry (Groen) die steeds in de zorgsector gewerkt heeft, komt goed beslagen ten ijs en stelt een vraag over het onderzoek naar CVS en merkt terecht op dat het biomedisch model hier onderbelicht is. De Minister komt nog eens af met CGT en GET en CVS als uitsluitingsdiagnose, maar erkent gelukkig dat er meer onderzoek nodig is, echter neemt ze hierin een afwachtende houding aan.

Wij nodigen de politici uit om zich te abonneren op onze RSS-feed of ons Twitterkanaal om steeds op de hoogte te blijven van het laatste (wetenschappelijke) nieuws omtrent ME en CVS.

... lees verder >> |

België

De lijdensweg van een chronisch zieke

Door ME-gids op zondag 19 juli 2015.
1523x gelezen. Bron: De Wereld Morgen. 3 reacties.

Opinie

Ik ben chronisch ziek sinds 2009. Onzichtbaar chronisch ziek. Niet psychisch ziek. Ze noemen het CVS, maar dat is niet echt relevant. Want dit artikel gaat over alle chronisch zieken die botsen op de muur van de huidige wetgevingen.

dinsdag 26 mei 2015

... lees verder >> |

België

Kamercommissie pleit voor betere diagnose en behandeling van CVS

Door ME-gids op dinsdag 12 mei 2015.
1714x gelezen. Bron: De Standaard. Geen reacties.

Vandaag om 11:33 door gjs | Bron: BELGA

De Kamercommissie Volksgezondheid heeft dinsdag unaniem een voorstel van resolutie van Els Van Hoof (CD&V) en Nele Lijnen (Open VLD) goedgekeurd ter verbetering van de diagnose en de opvang van mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Er bestaat nog altijd geen algemene consensus over de mogelijke oorzaken, de diagnosestelling en meest aangewezen behandeling van CVS.

... lees verder >> |

België

Vraag om uitleg van John Crombez aan Minister van Welzijn over het beleid inzake ME, CVS en Lyme

Door ME-gids op zondag 8 maart 2015.
1568x gelezen. Bron: Vlaams Parlement. Geen reacties.

24 februari 2015

Handelingen Vergadering Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Vraag om uitleg van John Crombez aan Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, over het beleid inzake chronischevermoeidheidssyndromen

- 1201 (2014-2015)

... lees verder >> |

België

CVS-patiënten zetten zich af tegen open brief van de CVS-experts van de Universitaire Centra

Door ME-gids op donderdag 5 februari 2015.
1795x gelezen. Bron: Wake Up Call Beweging. Geen reacties.

Persbericht WUCB vzw

Antwerpen, 3 februari 2015.

Dit doen zij adhv een eigen open brief gericht aan de Minister van Volksgezondheid en de Minister van Wetenschap en innovatie met daarin duidelijk geformuleerde aanbevelingen over welke richting men met het toekomstig CVS beleid wil inslaan.

Ontkenning van het medisch probleem bij CVS leidt tot stigmatisering van deze groep van patiënten.

... lees verder >> |

België

Opinie. CVS-resolutie CD&V waardeloos

Door ME-gids op zondag 1 februari 2015.
2181x gelezen. Bron: Wake Up Call Beweging. Geen reacties.

Naar aanleiding van het "Voorstel van resolutie ter verbetering van de diagnosestelling en de opvang van mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom" (Document 54K0053) ingediend door Nathalie Muylle en collega's van de CD&V in De Kamer op 10 juli 2014 en in bespreking genomen in de Commissie op 20 januari 2015, werd door de Wake Up Call Beweging onderstaand pittig opiniestuk ingestuurd naar het voltallige Vlaamse en Federale Parlement.

... lees verder >> |

België

Chronische vermoeidheidssyndroom zwaar onderschat. Universiteiten vragen meer middelen voor onderzoek. (Update)

Door ME-gids op donderdag 29 januari 2015.
2620x gelezen. Bron: UGent, VUB, KULeuven. 4 reacties.

Persbericht, 28 januari 2015

Experts van vijf universiteiten en behandelcentra pleiten samen voor multidisciplinair onderzoek ter verbetering van de zorg voor CVS-patiënten

Het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) is een erg onderschatte en nog te weinig bestudeerde aandoening. Naar schatting treft CVS 0,5 tot 2,5% van de bevolking.

... lees verder >> |

België

Nele Lijnen (Open VLD) dient in De Kamer resoluties in over ME/CVS, fibromyalgie en Lyme

Door ME-gids op zaterdag 8 november 2014.
1941x gelezen. Bron: De Kamer. 2 reacties.

Voormalig Senator Nele Lijnen van Open VLD heeft een hart voor de langdurig chronisch zieken en luistert goed naar de patiënten: in 2013 maakte ze dat reeds duidelijk met haar degelijk opgestelde resoluties die blijk geven van een goede dossierkennis. Hopelijk volgt de nieuwe Minister van Volksgezondheid Maggie De Block en tevens partijgenote dit goede voorbeeld.

Nele Lijnen die nu verkozen is als Volksvertegenwoordiger zet zich verder in voor de kwetsbare groepen patiënten met ME/CVS, fibromyalgie en Lyme. Daarom stuurde ze op 20 oktober 2014 haar eerder ingediende resoluties voor de Senaat nu voor de Kamer in.

... lees verder >> |

België

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >|