random
RSS feed

Artikels

Artikels en berichten over ME of cvs in kranten, tijdschriften, op ME-websites,...

Belgische CVS-referentiecentra: onwetenschappelijk, immoreel en onetisch (Artsenkrant)

Door Zuiderzon op donderdag 7 januari 2010.
7320x gelezen. Bron: Artsenkrant nr. 2049 (Brieven, p 22-23). Geen reacties.

In de Artsenkrant is een uitgebreide reactie verschenen van Dr. Maes en Frank Twisk op een eerder gepubliceerd interview met Dr. Van Houdenhove in de Artsenkrant (nr. 2037) van 10 november 2009, getiteld: "CVS vraagt een brede, ook niet-biologische benadering"Belgische CVS-referentiecentra: onwetenschappelijk, immoreel en onethisch

Artsenkrant 2049, Vrijdag 8 januari 2010 
BRIEVEN, bladzijde 22-23

De referentiecentra werden in 2002 door het Ministerie van Volksgezondheid en het Riziv aan universitaire centra geïnstalleerd om patiënten met CVS (eigenlijk ME/CVS) te behandelen. De werking van die centra is gebaseerd op het zogenoemde (bio)psychosociale model: CVS wordt in stand gehouden door negatieve cognities, zoals overdreven aandacht voor pijnprikkels en bewegingsangst en de daaruit voortvloeiende deconditionering. De behandeling bestaat uit gedragstherapie/CGT (teneinde dysfunctionele gedachten te elimineren) en graduele oefentherapie/GET (om de deconditionering aan te pakken).

... lees verder >> |

Artikels

Europees instrument spoort fibromyalgie op

Door Zuiderzon op vrijdag 27 november 2009.
1793x gelezen. Bron: Artsenkrant Nr. 2041 (p. 18). Geen reacties.


Het instrument is bestemd voor huisartsen en gaat uit van factoren waarmee fibromyalgie kan worden gedetecteerd in de gewone klinische praktijk.

De diagnose van fibromyalgie is een uitdaging, vooral voor huisartsen, omdat de symptomen zo heterogeen zijn. Dat is het geval gezien de comorbiditeit en gezien de overlapping van symptomen van fibromyalgie en symptomen van andere aandoeningen zoals beginnende reumatoïde artritis, spondylitis ankylosans en psychiatrische aandoeningen. Er werd een screeningsinstrument ontwikkeld om de Europese huisartsen te helpen om patiënten met fibromyalgie snel op te sporen en om ze te verwijzen naar een specialist of een referentiecentrum voor pijnbehandeling.

... lees verder >> |

Artikels

Retrovirus oorzaak van CVS

Door Zuiderzon op vrijdag 9 oktober 2009.
2540x gelezen. Bron: Artsenkrant Nr. 2028 (België). Geen reacties.

Tweederde van de patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom draagt sporen van een infectie met een retrovirus. Een belangrijke doorbraak voor de erkenning van deze aandoening, meent het tijdschrift Science.

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

Niet Lui, wel moe. CVS zit niet tussen de oren

Door Vanessa op donderdag 27 augustus 2009.
5036x gelezen. Bron: Goed Gevoel (augustus 2009). 1 reactie.

Eindelijk bewijs dat CVS geen spookziekte is.

Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom zit niet tussen de twee oren. Zelf wist professor De Meirleir het al jaren, en nu ontwikkelde hij ook een urinetest die dat wetenschappelijk moet aantonen. Voor de vele CVS-patiënten in ons land is er dus eindelijk nieuwe hoop.

... lees verder >> |

Artikels

Experts lanceren 'Denktank' voor mysterieuze ziekte

Door Zuiderzon op zaterdag 13 juni 2009.
2805x gelezen. Bron: European Society for ME. Geen reacties.

10 toponderzoekers in Europa hebben een Denktank ('Think Tank') voor ME opgericht en houden hun eerste meeting op 13 juni 2009. Ze willen een efficiënte onderzoeksgroep in werking stellen om het geheim achter de geheime ziekte te ontrafelen die steeds meer levens verwoest.

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

Bewezen: chronische vermoeidheid is geen ingebeelde ziekte

Door Zuiderzon op woensdag 3 juni 2009.
2818x gelezen. Bron: Gazet van Antwerpen. Geen reacties.

Twee Belgische professoren hebben dankzij een urinetest bewezen dat het chronische-vermoeidheidssyndroom (CVS) geen ingebeelde maar een ‘echte’ aandoening is. Niet lui, wel ziek.

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

Oorzaak chronische vermoeidheid bekend

Door Zuiderzon op donderdag 4 juni 2009.
5665x gelezen. Bron: De Standaard. Geen reacties.

GEZONDHEID — BRUSSEL - Een aangekondigde 'doorbraak' in de diagnose van het chronische vermoeidheidssyndroom wordt door experts lauw onthaald.

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

|< <  22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 > >|