random
RSS feed

België

ME(cvs) politiek en sociaal in België

De Wake Up Call Beweging spreekt met de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP)

Door ME-gids op donderdag 6 november 2014.
1049x gelezen. Bron: Wake Up Call Beweging. 1 reactie.

Op donderdag 2 oktober had de Wake Up Call Beweging (WUCB) een gesprek met de heer Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP). Aanleiding voor dit gesprek was het persbericht dat is verschenen op 18 augustus 2014 en dat betrekking had op de RIZIV conventie voor CVS.

... lees verder >> |

België

Valse start voor CVS diagnose centra. Opiniestuk.

Door WUCB op maandag 3 november 2014.
1063x gelezen. Bron: Wake Up Call Beweging. Geen reacties.

Opiniestuk. 5 september 2014.

‘CVS diagnose centra gaan van start op 1 september’, zo schrijft de Artsenkrant op datum van 2 juli 2014.

Wat de artsenkrant niet schrijft is dat de overeenkomst die het RIZIV hiervoor afsloot met een aantal ziekenhuizen dateert van 16 september 2013 en ondertussen dus reeds een jaar oud is. Het begrip ‘start’ is wanneer het CVS betreft betrekkelijk relatief want de centra mogen officieel dan wel van start gaan, de patiënten zelf, die blijven in hold.

... lees verder >> |

België

Een kritiek op de 'nieuwe' multidisciplinaire, diagnostische centra voor CVS

Door ME-gids.net op vrijdag 22 augustus 2014.
1196x gelezen. Bron: Life with ME/CFS. Geen reacties.

De nieuwe, multidisciplinaire, diagnostische centra voor CVS in België gaan van start op 1 september 2014. Dit zal niet op gejuich onthaald worden door de vele ME/CVS-patiënten.

Dit artikel is een kritiek op de RIZIV-overeenkomst voor die nieuwe CVS-centra.


... lees verder >> |

België

Minister Onklinx verwijst 18.369 handtekeningen naar de prullenmand

Door ME-gids.net op donderdag 17 juli 2014.
855x gelezen. Bron: Wake Up Call Beweging. 1 reactie.

Op 11 maart 2014 werd het verzoekschrift van de Wake Up Call Beweging (WUCB) ‘erkenning en betere geneeskunde door onderzoek’ behandeld door de (Federale) Commissie voor de Verzoekschriften. Deze Commissie heeft toen besloten om zich voor informatie tot de bevoegde minister te wenden en om eveneens een kopie van het verzoekschrift te bezorgen aan de Commissie voor de Sociale Zaken en dit op datum van 23 april 2014. De Minister heeft dan binnen de opgelegde tijdspanne van 6 weken een antwoord geformuleerd met betrekking tot het verzoekschrift.

... lees verder >> |

België

Diagnostische CVS-centra starten op 1 september

Door ME-gids.net op zaterdag 5 juli 2014.
1706x gelezen. Bron: Artsenkrant en RIZIV. 2 reacties.

Oude wijn in nieuwe zakken

De CVS-referentiecentra werden gesloten omdat CGT en GET niet bleken te werken. Maar ondanks hun eigen slechte resultaten, ondanks andere studies én patiëntenervaringen die wijzen op het potentiële gevaar van CGT en GET, en ondanks dat de patiëntenverenigingen geen vragende partij zijn maar ijveren voor erkenning van biomedische afwijkingen en dito aanpak, blijft men steevast dezelfde heilloze koers varen. In september gaan "nieuwe" multidisciplinaire diagnostische centra voor CVS open om opnieuw CGT en GET aan te bieden.

... lees verder >> | Forum discussie

België

Nele Lijnen (Open VLD) vuurt opnieuw een reeks vragen af in de senaat m.b.t. de ME, CVS en Lyme problematiek.

Door ME-gids.net op woensdag 30 april 2014.
998x gelezen. Bron: Belgische Senaat. Geen reacties.

Senator Nele Lijnen (Open vld), die zich onafgebroken inzet voor ME, CVS en Lyme, wat zich vertaalde in Voorstellen tot Resoluties voor ME en Lyme en een rondetafel over Lyme, stelde op 14 februari en 4 april 2014 wederom een reeks vragen aangaande de ME, CVS en Lyme problematiek aan de Minister van Volksgezondheid Onkelinx. Er zijn reeds voorlopige antwoorden beschikbaar.

Hartelijk dank aan Senator Lijnen voor haar blijvende engagement in deze materie.

... lees verder >> |

België

Schriftelijke vragen van Bert Anciaux over de classificatie van ME & CVS, Lyme en verzekeringsmaatschappijen

Door ME-gids.net op zaterdag 26 april 2014.
798x gelezen. Bron: Belgische Senaat. Geen reacties.

Op 5 en 25 februari 2014 stelde senator Bert Anciaux van de SP.A aan Minister van Volksgezondheid Onkelinx enkele vragen m.b.t. de classificatie van ME en CVS, de late detectie van de ziekte van Lyme, en het onterecht classificeren van ME en CVS als psychische aandoeningen door verzekeringsmaatschappijen.

Hartelijk dank aan Bert Anciaux voor zijn engagement in deze problematiek.

... lees verder >> |

België

Integraal verslag van de hoorzitting over CVS

Door ME-gids.net op maandag 28 april 2014.
1547x gelezen. Bron: De Kamer. Geen reacties.

Zoals u al wist, vond op woensdag 19 maart 2014 een hoorzitting over CVS plaats in De Kamer, op initiatief van Maya Detiège van de Sp.a, die voorzitter is van de Commissie Volksgezondheid.

We gaven u reeds een overzicht van beschikbaar materiaal hieromtrent, evenals mediaberichten. Ondertussen is het officiële en integrale verslag van De Kamer zelf beschikbaar gesteld, die u hieronder kunt teruglezen.

Wij danken graag Marc Van Impe voor zijn stem in naam van de patiënten tegenover de gevestigde belangen die krampachtig vasthouden aan abnormale moeheid, biopsychosociaal, CGT en GET. Laat ons hopen op een ommekeer die ten goede komt van de patiënten.

... lees verder >> | Forum discussie

België

Schriftelijke vragen en antwoorden van CD&V en cdH m.b.t. de ME, CVS en Lyme problematiek

Door ME-gids.net op vrijdag 25 april 2014.
686x gelezen. Bron: Belgische Senaat. Geen reacties.

Dat de ME, CVS en Lyme problematiek momenteel een hot item is, blijkt uit de vele vragen die erover gesteld worden op politiek niveau. Op 10 januari 2014 diende senator Dirk Claes (CD&V) een vraag in m.b.t. de diagnosestelling van Lyme i.p.v. ME of CVS. En op 5 februari 2014 diende senator André du Bus de Warnaffe (cdH) op zijn beurt vragen in over de ziekte van Lyme. De vragen met bijhorende antwoorden van Minister van Volksgezondheid Onkelinx kunt u hieronder lezen.

... lees verder >> |

België

Overzicht verslaggeving hoorzitting over CVS

Door ME-gids.net op maandag 31 maart 2014.
1825x gelezen. Bron: Varia. 3 reacties.

Op woensdag 19 maart 2014 in de voormiddag vond een hoorzitting over CVS (bij uitbreiding 'lichamelijk onverklaarde klachten') plaats in De Kamer, op initiatief van Maya Detiège van de Sp.a, die voorzitter is van de Commissie Volksgezondheid.

... lees verder >> | Forum discussie

België

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >|