random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Inzichten in metabolieten brengen ons dichter bij een test voor chronisch vermoeidheidssyndroom

Door ME-gids op dinsdag 10 juli 2018.
840x gelezen. Bron: Center for Infection and Immunity & ME Australia. Geen reacties.

Persbericht 9 juli 2018

Onderzoekers van het Center for Infection and Immunity combineerden data van het metaboloom en microbioom en konden daarmee voorspellen wie de ziekte had met een zekerheid van 84 procent.

COLUMBIA UNIVERSITY'S MAILMAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH

Een studie onder leiding van onderzoekers aan het Center for Infection and Immunity (CII) aan de Mailman School of Public Health van de Columbia University heeft een reeks metabolieten geïdentificeerd die verband houden met myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). Door het combineren van deze data met data van een eerdere studie naar het microbioom, rapporteren onderzoekers nu dat ze met een betrouwbaarheid van 84 procent kunnen voorspellen of iemand de ziekte al dan niet heeft.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Metabolische afwijkingen in ME/CVS: een minireview

Door ME-gids op maandag 9 juli 2018.
623x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

Cara Tomas en Julia Newton van Newcastle hebben onlangs een review van de metabolische afwijkingen in ME/CVS geïdentificeerd, deels gebaseerd op hun eigen onderzoek waarvan een deel door ME Research UK werd gefinancierd.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Het auto-immuunvirus? Baanbrekende bevinding over EBV zou kunnen helpen om ME/CVS te verklaren

Door ME-gids op woensdag 4 juli 2018.
1160x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 30 april 2018

Als groot, complex en zeer vaak voorkomend virus is EBV verantwoordelijk voor infectieuze mononucleose [ziekte van Pfeiffer of klierkoorts, n.v.d.r.] en lijkt bij te dragen aan talrijke auto-immuunstoornissen.

Viraal mysterie

“Ik ben coauteur geweest van bijna 500 papers. Deze paper is belangrijker dan alle andere samen. Het is het sluitstuk voor een carrière in medisch onderzoek,” dr. John Harley, onderzoeker van het Cincinatti Children’s Hospital.

Ik hoor wat ontzag doorklinken in de stem van Ron Davis, toen hij aandrong op meer kennis van de effecten van het Epstein-Barrvirus bij ME/CVS, tijdens een toespraak op de Brain Science Conferentie. Davis vindt, voor zover ik weet, niet veel bewijs van EBV-reactivatie in de studie bij ernstig zieke ME/CVS-patiënten - een verrassing - maar hij is zeer geïnteresseerd in wat er gebeurde tijdens die initiële EBV-infectie, die ME/CVS lijkt uitgelokt te hebben bij zoveel mensen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Farmacologische activatie van AMPK en glucoseopname in gecultiveerde menselijke skeletspiercellen van patiënten met ME/CVS

Door ME-gids op vrijdag 22 juni 2018.
539x gelezen. Bron: ME Research UK . Geen reacties.

Onlangs heeft een team van de Newcastle University de eerste resultaten gepubliceerd van hun door ME Research UK gefinancierde studie die kijkt naar de farmacologische activatie van AMPK in de spiercellen van ME/CVS-patiënten.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Het volgen van de infiltratie van perifere immuuncellen in de hersenen bij ME

Door ME-gids op dinsdag 19 juni 2018.
471x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 15 juni 2018

Het is een hele mondvol, maar op de website van de Britse organisatie ME Research UK werd onlangs een heel toegankelijke beschrijving van dit belangrijke onderzoek van prof. Jarred Younger gegeven. Belangrijk, omdat het zou aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van ontstekingen in de hersenen bij ME en de naam ME niet langer in twijfel getrokken kan worden.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Een grote studie naar NK-cellen wijst in de richting van auto-immuniteit en inflammatie bij ME/CVS

Door ME-gids op maandag 18 juni 2018.
1150x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. 1 reactie.

Cort Johnson, Simmaron Research 14 juni 2018.

“De waargenomen verschillen in sommige subpopulaties van T- en NK-cellen tussen patiënten en gezonde controles zouden een duidelijk immunologisch profiel kunnen definiëren dat kan helpen bij het diagnosticeren van ME/CVS-patiënten. Het kan bijdragen tot de herkenning van de ziekte en tot het zoeken naar meer specifieke behandelingen.” Rivas et. al., 2018

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Het Ramsay Research Fund van de ME Association investeert in nieuwe studie met de ME/CVS-Biobank om het disfunctioneel immuunsysteem en energiemetabolisme te onderzoeken

Door ME-gids op woensdag 16 mei 2018.
544x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Charles Shepherd Medisch Ere-Adviseur, ME Association, 15 mei 2018

Leden uit het team van de ME/CVS-Biobank (Dr. Luis Nacal, Dr. Eliane Lacerda en Caroline Kingdon) met prof. Jo Edwards en Dr. Charles Shepherd. De hoofdstudie rond T- en B-cellen zal stalen onderzoeken van 100 patiënten (50 matig ziek, 50 ernstig ziek) en 100 controles (50 gezonde, 50 met MS) met behulp van flowcytometrie.

De ME Association is verheugd aan te kondigen dat ons Ramsay Research Fund (RRF) enkele nieuwe opwindende onderzoeken zal financieren die zowel de disfunctie van het immuunsysteem in ME verder zal onderzoeken, als defecten in de manier waarop energie geproduceerd wordt op cellulair niveau.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Een inspanningsstudie van Stanford laat afwijkende immuunresponsen zien bij ME/cvs

Door ME-gids op vrijdag 18 mei 2018.
894x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, HealthRising, 5 maart 2018.

Inspanning is een zware belasting voor de deelnemende ME/cvs-patiënten, maar resulteert meestal in betere resultaten.

Het is altijd goed om een inspanningstest te zien bij ME/cvs. Voor de patiënten is het echter lastiger - een schouderklopje voor zij die deelnamen aan dit onderzoek - maar studie na studie heeft inmiddels laten zien dat inspanning het voor onderzoekers mogelijk maakt om dieper in te gaan op wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Dr. Montoya van Stanford was de senior auteur en Kegan J. Moneghetti, een arts-onderzoeker van Stanford gericht op cardiovasculaire geneeskunde, was de hoofdauteur. Het onderzoeken van wat inspanning deed met het immuunsysteem, het cardiovasculaire systeem en het metabolisme van ME/cvs-patiënten, was beslist een goed idee. We moeten zoveel mogelijk inspanningsstudies doen als we kunnen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Geeft een studie naar multiple sclerose ons aanwijzingen over ME/CVS en fibromyalgie?

Door ME-gids op woensdag 9 mei 2018.
959x gelezen. Bron: Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 19 maart 2018
Een recente studie gaf aan dat ME/CVS functioneel meer invaliderend is dan multiple sclerose

Waarom is multiple sclerose (MS) interessant voor een blog over myalgische encefalomyelitis/ chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) en fibromyalgie (FM)? Omdat er een aantal duidelijke overeenkomsten bestaan tussen de ziekten, en aangezien ziekten zoals ME/CVS en FM niet veel onderzoek krijgen, loont het soms de moeite om de aandacht te richten op ziekten die wel meer onderzoek krijgen. Je weet nooit welke inzichten zich kunnen ontvouwen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Hoop voor een auto-immune subgroep bij ME/CVS: een Duitse onderzoeker staat op

Door ME-gids op zondag 29 april 2018.
989x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 1 april 2018

Duitse onderzoeker steekt de handen uit de mouwen

Dr. Scheibenbogen heeft geïdentificeerd wat volgens haar een auto-immune subgroep is in ME/CVS. (Foto Invest in ME)

Dr. Carmen Scheibenborgen bewijst dat het ME/CVS-veld traag maar zeker hopelijk vooruitgang boekt. Scheibenbogen is relatief nieuw in dit vakgebied, maar ze is niet nieuw in het medisch onderzoek. Ze is opgeleid in oncologie en hematologie, maar is ook arts en hoogleraar immunologie in Berlijn. Haar onderzoeksresultaten bevatten meer dan 150 publicaties over een periode van 25 jaar.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|