random
RSS feed

België

ME(cvs) politiek en sociaal in België

Resolutie Open VLD, MR & cdH pleit voor meer biomedische aanpak

Door ME-gids.net op maandag 30 september 2013.
1405x gelezen. Bron: Belgische Senaat. Geen reacties.

Een voorstel van resolutie inzake de multidisciplinaire aanpak van ME/CVS, dat op 18 april 2013 ingediend werd op initiatief van senator Nele Lijnen (Open VLD) in samenwerking met MR en cdH, wil meer ruimte geven aan de biomedische aanpak van ME/CVS: "Ons land moet stoppen met zich te focussen op het psychosomatische model, waarbij men vaak stelt dat het probleem zich 'tussen de oren' bevindt", aldus Nele Lijnen. Daarmee verrassen zij op positieve wijze de ME en CVS patiëntengemeenschap.

... lees verder >> | Forum discussie

België

Sp.a rondetafel: "Stop de stiefmoederlijke behandeling van CVS" (Update)

Door ME-gids.net op donderdag 19 september 2013.
1478x gelezen. Bron: Belga. 1 reactie.

Bron persbericht: Belga

De SP.A wil dat de stiefmoederlijke behandeling van mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom ophoudt. Dat hebben staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez, senator Bert Anciaux en Kamerlid Maya Detiège tijdens een rondetafel over de ziekte gezegd. "Minstens 25.000 Belgen kampen met deze aandoening", vatte Anciaux samen. "Desondanks is er nog steeds bijzonder weinig erkenning door de medische wereld en de samenleving in het algemeen."

... lees verder >> | Forum discussie

België

WUCB roept politiek op CD&V resolutie m.b.t. diagnose en opvang van CVS-patiënten niet te steunen

Door ME-gids op zaterdag 1 juni 2013.
671x gelezen. Bron: Wake Up Call Beweging. Geen reacties.

Op 8 mei 2013 werd door CD&V Volksvertegenwoordigers Nathalie Muylle, Nik Van Gool en van cdH Marie-Martine Schyns een voorstel van resolutie Doc 53 2824/001 (Download de resolutie in PDF) ingediend ter verbetering van de diagnosestelling en de opvang van mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Omdat deze resolutie een blauwdruk is van de aangekondigde CVS beleidsmaatregelen  van het RIZIV (i.e. CGT en GET in de eerstelijn) en zo goed als geen aandacht besteedt aan de argumenten van de patiëntenorganisaties heeft de Wake Up Call Beweging de federale kamerleden opgeroepen deze resolutie niet te steunen.

... lees verder >> |

België

Mijlpaal voor Europa: Europarlementariër dringt aan op betere diagnose en erkenning van ME

Door ME-gids op zondag 12 mei 2013.
1343x gelezen. Bron: EMEA. 4 reacties.

In navolging van een initiatief van Europese ME Alliantie (EMEA) uit 2012 (EMEA dient petitie in bij het Europees Parlement) dringt Europees parlementslid Willy Meyer (Lid van Izquierda Unida / Verenigd Links) via parlementaire vragen in het Europees Parlement aan op betere diagnose(criteria) van en meer onderzoek naar ME.

Ter ere van 12 mei, Wereld ME-dag verspreidt EMEA de Nederlandstalige versie van het eerder verschenen Spaanstalig persbericht. Dit is een belangrijke stap op Europees niveau voor de ME-patiënten!

... lees verder >> |

België

Vraag om uitleg van Senator Bert Anciaux over het conflict tussen het RIZIV en CVS-arts Dr. Coucke

Door ME-gids op zaterdag 2 februari 2013.
1054x gelezen. Bron: De Senaat. 1 reactie.

Senator Bert Anciaux (sp.a) vroeg Minister Onkelinx om uitleg over het conflict tussen Dr. Coucke en het RIZIV. In het antwoord van Minister Onkelinx wordt bevestigd dat voor 2013 enkel gedragstherapie en oefentherapie zullen terugbetaald worden als behandeling voor CVS. Ook NV-A arts Dr. Louis Ide komt aan het woord. Hij laat nog verstaan dat patiënten die langer dan 3jaar aan het syndroom lijden nog moeilijk te genezen zijn. Dr. Ide is duidelijk een voorstander van het verder bestaan van de CVS-referentiecentra ondanks de fel tegenvallende resultaten!

De nieuwe beleidsmaatregelen voor 2013 zullen hoofdzakelijk hun uitwerking hebben op nieuwe patiënten en houden geen rekening met de grootste groep van ME/CVS patiënten, namelijk degenen die reeds meerdere jaren aan de ziekte lijden.

... lees verder >> |

België

De WUCB schrijft opnieuw Minister Onkelinx en het RIZIV aan om te protesteren tegen de nieuwe CVS beleidsmaatregelen voor 2013

Door ME-gids op woensdag 30 januari 2013.
835x gelezen. Bron: Wake Up Call Beweging. Geen reacties.

Op 13 januari 2013 stuurde de WUCB een mail gericht aan het adres van Minister Onkelinx en een aantal kopstukken van het RIZIV om te protesteren tegen de aankomende CVS beleidsmaatregelen voor 2013. Deze beleidsmaatregelen voorzien enkel in een terugbetaling van gedragstherapie en oefentherapie als erkende behandeling voor CVS. Men wenst ook het zorgaanbod van de CVS referentiecentra te vergroten via lokale ziekenhuizen die deze behandelingen zullen aanbieden binnen een biopsychosociaal kader. De huisarts zal een centrale rol krijgen toebedeeld.

Omdat geweten is dat deze aanpak in hoofdzaak van toepassing zal zijn op patiënten die max 2 tot 3 jaar aan de ziekte lijden, gaat men dus voorbij aan de noden van de grote groep van ME/cvs patiënten die reeds jarenlang ziek zijn. Gezien hierdoor duizenden patiënten verwaarloosd worden, plant de WUCB verdere acties, ook gezien de protestbrief tot op heden zonder gevolg bleef.

... lees verder >> |

België

Vraag over het ME-CVS beleid anno 2013 van Commissielid Rita De Bont aan Minister Onkelinx

Door ME-gids op woensdag 26 december 2012.
1114x gelezen. Bron: De Kamer. Geen reacties.

Minister Onkelinx en het RIZIV werken nieuwe beleidsmaatregelen uit voor 2013 die opnieuw exclusief handelen rond het standaard aanbieden van cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) voor CVS. Deze zullen worden aangeboden in de 1ste, 2de & derde lijns zorgverlening. De Wake-Up Call Beweging zal bezwaar aantekenen tegen deze nieuwe maatregelen omdat ze onvoldoende zijn en discriminerend t.o.v. het merendeel van de patiënten.

U leest het volledige antwoord van Minister Onkelinx op vraag nr 14466 uit de Commissie Volksgezondheid. Met dank aan federaal Volksvertegenwoordiger Mevr. Rita De Bont.

... lees verder >> | Forum discussie

België

Schriftelijke vragen van Bert Anciaux ivm de erkenning van ME als neurologische aandoening door de WHO

Door ME-gids op vrijdag 16 november 2012.
1249x gelezen. Bron: Belgische Senaat. 1 reactie.

Senator Bert Anciaux stelde na zijn gesprek met de WUCB opnieuw vragen in de Senaat. Ditmaal in verband met de erkenning van ME en CVS als neurologische ziekte door de Wereld Gezondheids-organisatie (WHO) en waarom België de aanbevelingen van de WHO niet opvolgt. Daarbij wordt ook ingegaan op de vaststelling dat verzekeringsmaatschappijen veelal ME en CVS onderbrengen bij de psychische ziekten. Tot slot stelt Anciaux het statuut van de gerechtsdeskundige aan de kaak.

... lees verder >> |

België

Wake Up Call Beweging vangt bot bij RIZIV

Door ME-gids op woensdag 8 augustus 2012.
1671x gelezen. Bron: Wake Up Call Beweging. Geen reacties.

De voorbije maanden heeft de Wake Up Call Beweging herhaaldelijk contact gehad met het RIZIV en de ziekenfondsen maar men weigert in te gaan op hun vraag tot overleg, laat staan dat ze inzage krijgen in de geplande nieuwe maatregelen. Ook de belofte dat er een rondetafelgesprek over CVS zou georganiseerd worden in de commissie volksgezondheid is achter de schermen een stille dood gestorven.

... lees verder >> |

België

Nieuwe regeling in de maak voor terugbetaling aan CVS-patiënten

Door ME-gids op dinsdag 10 juli 2012.
1168x gelezen. Bron: Knack.be. Geen reacties.

dinsdag 3 juli 2012

(Belga) Er wordt gewerkt aan een nieuwe regeling voor de terugbetaling van de behandeling van patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Die regeling moet er nog voor het eind van het jaar komen, zo is dinsdag vernomen op het kabinet van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx.

... lees verder >> | Forum discussie

België

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >|