random
RSS feed

Persberichten

Officiële persberichten inzake ME of cvs

Persbericht: Gedragstherapie (CGT) - Oefentherapie (GET) niet alleen ineffectief, maar zelfs potentieel schadelijk voor veel ME/CVS-patiënten

Door Zuiderzon op woensdag 28 oktober 2009.
3863x gelezen. Bron: Frank Twisk. 6 reacties.

In een recent verschenen overzichtsartikel van relevante wetenschappelijke literatuur wordt aangetoond dat de "revalidatietherapie" voor patiënten met ME/CVS, een combinatie van gedragstherapie (CGT) en oefentherapie (GET), die ook wordt toegepast in Nederland en Belgische CVS-referentiecentra, niet alleen ineffectief is, maar zelfs de gezondheidstoestand van veel ME/CVS-patiënten doet verslechteren.

... lees verder >> |

Persberichten

Whittemore Peterson Institute: Link tussen infectueus retrovirus XMRV en ME/CVS: doorbraak?

Door Zuiderzon op donderdag 8 oktober 2009.
5844x gelezen. Bron: Whittemore Peterson Institute. 4 reacties.

 

Persbericht 

Wetenschappers van het Whittemore Peterson Institute ontdekken significante link tussen XMRV en ME/CVS

Reno, NV – Een onlangs geïdentificeerd retrovirus, XMRV genoemd, werd in verband gebracht met de invaliderende neuro-immuun ziekte die meer dan een miljoen mensen treft in de Verenigde Staten. Wetenschappers van het Whittemore Peterson Instituut (WPI), gelegen aan de Universiteit van Nevada, Reno, en hun medewerkers van het National Cancer Institute en de Cleveland Clinic, hebben een retrovirale link ontdekt met Myalgische Encefalomyelitis / Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Ze publiceerden onlangs hun baanbrekende bevindingen in Science, een van ’s werelds meest toonaangevende tijdschriften met uniek wetenschappelijk onderzoek, wereldnieuws en commentaar. De publicatie getiteld “Detectie van infectueus retrovirus, XMRV, in de bloedcellen van ME/CVS-patiënten” is een grote doorbraak in het begrijpen van het onstaan van deze ziekte.

... lees verder >> | Forum discussie

Persberichten

BAANBREKEND NIEUWS: Doorbraak in het onderzoek naar ME/CVS!

Door Zuiderzon op vrijdag 29 mei 2009.
7105x gelezen. Bron: MEAB (origineel ProHealth). Geen reacties.

Dr. Kenny De Meirleir kondigt op een persconferentie in Londen aan dat hij het Mysterie omtrent ME / CVS (Myalgische Encefalomyelitis / Chronisch Vermoeidheid Syndroom) heeft opgelost, onder de titel "ME: Het einde van een tijdperk van Medisch Negatie"

... lees verder >> | Forum discussie

Persberichten

Persmededeling n.a.v. de ME/CVS-Werelddag 12 mei 2009

Door Zuiderzon op dinsdag 12 mei 2009.
616x gelezen. Bron: MEAB vzw. Geen reacties.

Op 12 mei 2009 vindt internationaal de jaarlijkse “wereld-ME/CVS-dag” plaats. Naar aanleiding daarvan vraagt MEAB vzw, als nationale vereniging voor patiënten met ME/CVS, aandacht voor deze ernstig invaliderende neurologische aandoening, die nog steeds op heel wat onbegrip stuit en wegens het totale gebrek aan maatschappelijke ondersteuning talrijke problemen teweeg brengt voor de getroffen patiënten.

ME/CVS wordt door een groot aantal zorgverstrekkers frequent onterecht als een psychosomatische aandoening benaderd en behandeld. Om de nog steeds bestaande problematiek aan te kaarten bij de overheid en gezien de dringende nood aan correcte informatie naar artsen en andere hulpverleners toe, neemt MEAB vzw het voortouw om de ernst van deze problematiek aan te kaarten bij de betrokken instanties en de bevindingen uit het internationaal biomedisch wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen.

... lees verder >> |

Persberichten

ME/CVS-Stichting Nederland pleit in petitie voor beter onderzoek- en diagnosetraject

Door Zuiderzon op dinsdag 12 mei 2009.
1134x gelezen. Bron: ME/CVS-Stichting. Geen reacties.

Persbericht en petitie
Hilversum, 12 mei 2009

Erkenning ME/CVS als chronische aandoening bespaart kosten en leed

Op wereld ME-dag, dinsdag 12 mei, vragen belangengroepen wereldwijd extra aandacht voor de ziekte ME/CVS. Ook in Nederland wordt Wereld ME Dag aangegrepen om de problematiek rond deze chronische aandoening op de (politiekmedische) agenda te zetten. De ME/CVS-Stichting Nederland heeft een petitie opgesteld gericht aan de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Deze petitie, onder de titel ‘Maatschappelijke acceptatie en participatie van ME/CVS patiënten’ wordt op 12 mei aangeboden. Tegelijkertijd publiceert de stichting haar nieuwe beleidsplan 2009-2012. Dat ook andere partijen zich inzetten voor de erkenning en herkenning van ME/CVS versterkt de boodschap eens te meer.

... lees verder >> |

Persberichten

Persbericht: "Peloton ME-ers naar den Haag"

Door Zuiderzon op vrijdag 1 mei 2009.
924x gelezen. Bron: Erken ME. Geen reacties.

Patiënten vragen erkenning ziekte ME

Een peloton 'M.E.'ers' zal dinsdag 12 mei aanstaande Den Haag binnenvallen. Helaas zullen de echte actievoerders niet aanwezig kunnen zijn. Door de ziekte M.E. zijn zij zeer beperkt in hun doen en laten. Daarom zal een peloton 'M.E.'ers' naar Den Haag fietsen. De fietstocht is bedoeld om aandacht te vragen voor de ziekte ME ofwel Myalgische Encefalomyelitis, die zich kenmerkt door ernstige vermoeidheidsverschijnselen, spierpijn en andere klachten.

... lees verder >> |

Persberichten

Aanbevolen behandeling van ME/CVS leidt vaak tot achteruitgang

Door Zuiderzon op woensdag 17 december 2008.
1663x gelezen. Bron: ME/CVS Vereniging, Steungroep en ME/CVS-Stichting. 3 reacties.

Hilversum, Groningen, Zwolle 17 December 2008 /EZPress/ - De behandelingen die in Nederland het meest voor patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) worden geadviseerd, onder andere door de Gezondheidsraad, blijken net zo vaak of vaker tot achteruitgang te leiden als tot verbetering. Het gaat hierbij om cognitieve gedragstherapie (CGT) en oefentherapie.

... lees verder >> |

Persberichten

The new European ME Alliance

Door Zuiderzon op maandag 17 november 2008.
1014x gelezen. Bron: Invest in ME. Geen reacties.

Press Release

The European ME Alliance is a collaboration of ME organisations within Europe who have the common aim of promoting biomedical research into Myalgic Encephalomyelitis (know as ME or ME/CFS) and increasing awareness of this debilitating neurological illness.

... lees verder >> | Forum discussie

Persberichten

Reactie MEAB vzw nav persbericht KCE mbt referentiecentra

Door Zuiderzon op maandag 6 oktober 2008.
1648x gelezen. Bron: MEAB vzw. 3 reacties.

Naar aanleiding van het persbericht in de media over het in vraag stellen van de financiering en de ondermaatse resultaten van de referentiecentra voor ME/CVS door het kenniscentrum gezondheidszorg, wil MEAB vzw, als nationale patiëntenvereniging voor patiënten met ME/CVS, deze gelegenheid benutten om een reactie te plaatsen omtrent deze problematiek.

Reactie te downloaden in pdf: klik hier

... lees verder >> |

Persberichten

Chronisch vermoeidheidssyndroom: zorgverleners moeten meer samenwerken

Door Zuiderzon op dinsdag 30 september 2008.
895x gelezen. Bron: KCE. 3 reacties.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en de Hoge Gezondheidsraad (HGR) maakten een balans op van de werking van de referentiecentra voor CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom), die opgericht werden in 2002.

De behandelresultaten van de centra waren eerder teleurstellend en er bestaat tot hiertoe geen enkel wetenschappelijk bewijs dat diagnose en behandeling best in dergelijke centra gebeuren.

Bovendien zijn de centra er niet in geslaagd om een zorgorganisatie op te zetten in samenwerking met de eerstelijnszorg (huisartsen, kinesitherapeuten, psychologen…) en nabijgelegen ziekenhuizen. Dit was nochtans één van hun belangrijkste doelstellingen. Het KCE en de HGR bevelen aan om het verder zetten van de referentiecentra strikt te koppelen aan het uitbouwen van een gestructureerd zorgnetwerk. Dit moet gepaard gaan met een wetenschappelijke evaluatie van de resultaten.

... lees verder >> |

Persberichten

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >|