random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Studie toont aan dat rode bloedcellen minder vervormbaar zijn bij ME-patiënten – mogelijke biomarker

Door ME-gids op vrijdag 1 februari 2019.
708x gelezen. Bron: #MEAction & ME Association. 1 reactie.

Geschreven door Ronald W. Davis, PhD voor #MEAction, 29 november 2018

Deze paper documenteert dat rode bloedcellen minder vervormbaar zijn bij ME/cvs-patiënten in vergelijking met gezonde controles. Het kan mogelijk een biomarker zijn, en we gaan nieuwe apparaten ontwerpen die een duidelijk onderscheid zullen maken tussen patiënten en gezonde controles. Deze apparaten zullen draagbaar zijn en gemakkelijk te gebruiken door artsen in hun praktijk, of in klinische testlabo’s.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Samenvattend overzicht: hartafwijkingen bij ME/cvs niet te wijten aan deconditionering

Door ME-gids op maandag 21 januari 2019.
1915x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Charlotte Stephens, Onderzoekscorrespondent, ME Association, 26 november 2018

Introductie

Linda van Campen en Frans Visser uit Nederland hebben net een studie gepubliceerd die het slagvolume en de cardiale output bij ME/cvs onderzochten. Het bevestigde eerdere bevindingen uit een kleinere studie dat er veranderingen plaatsvonden in deze twee belangrijke hartmetingen ondanks normale resultaten op de kanteltafel (Timmers et al., 2002).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

"De grote genenstudie naar ME/cvs" is baanbrekend

Door ME-gids op zondag 6 januari 2019.
1633x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 31 augustus 2018

De ME/CFS Genetic Database study [Genetische Databasestudie naar ME/cvs, n.v.d.r.] heeft al één genetische zwakte in ME/cvs aan het licht gebracht. Met uw hulp zal het nog meer aan het licht brengen.

Het is een gedurfd idee. Vraag aan mensen met myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) om hun gegevens van 23andME of Ancestry.com te delen en de onderzoekers doen de rest. Het project van Nancy Klimas aan het Institute for Neuroimmune Medicine van de Nova Southeastern University heeft uiteindelijk tot doel om de genetische gegevens van 10.000 ME/cvs patiënten te analyseren om zo de genetische problemen te achterhalen waarvan vrijwel iedereen denkt dat ze deel uitmaken van ME/cvs.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Kan “junk-DNA” myalgische encefalomyelitis /chronisch vermoeidheidssyndroom veroorzaken?

Door ME-gids op donderdag 27 december 2018.
678x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Dr. Scheibenbogen blijft succesvol onontgonnen terrein verkennen.

Cort Johnson, Simmaron Research, 23 november 2018

Het lijkt wel alsof elke keer je je omdraait, er een nieuw deel van het genoom onder de aandacht komt. Het is verbazingwekkend hoe ver onze kennis van het menselijk genoom gevorderd is sinds het menselijkgenoomproject slechts 15 jaar geleden werd voltooid. Gelukkig lijkt de kleine groep onderzoekers die betrokken zijn bij myalgische encefalomyelitis/ chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) goed op de hoogte van de laatste bevindingen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Zouden verzwakte herpesvirussen kunnen bijdragen aan ME/cvs en andere ziekten?

Door ME-gids op maandag 10 december 2018.
1103x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 17 november 2018

We leveren bewijs…dat dUTPasen van herpesvirussen… unieke immuunregulerende functies (hebben) die de inflammatoire micro-omgeving kunnen veranderen en dus de immuunpathologie van herpesvirusgerelateerde ziekten waaronder myalgische encefalomyelitis/ chronisch vermoeidheidssyndroom, auto-immuunziekten, en kanker kunnen verergeren. Williams et. al.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Studie onderzoekt verband tussen immuundisfunctie en metabolisme bij ME

Door ME-gids op zaterdag 8 december 2018.
696x gelezen. Bron: Sasha Nimmo, ME Australia. Geen reacties.

Sasha Nimmo, ME Australia, november 2018

Een internationale samenwerking tussen wetenschappers, waaronder Fane Mensah, Dr. Jo Cambridge en de Australische Dr. Chris Armstrong onderzochten het verband tussen de expressie van CD24 en de rijping van B-cellen en vonden dat de expressie van CD24 op B-cellen gerelateerd is aan het energiemetabolisme en dat de rol ervan verschilt tussen subgroepen van B-cellen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Samenvattend overzicht: naturalkillercellen (NK-cellen) als een biomarker bij ME/cvs

Door ME-gids op vrijdag 23 november 2018.
1024x gelezen. Bron: ME Assocation. Geen reacties.

Charlotte Stephens, ME Association, 17 augustus 2018

In dit samenvattend onderzoeksoverzicht kijken we naar het groeiend bewijs voor abnormale naturalkillercelfunctie in ME/CVS en leggen uit wat deze belangrijke beschermers van het immuunsysteem zouden moeten doen om het lichaam tegen invasie te beschermen, en wat het zou kunnen betekenen wanneer ze niet goed functioneren.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Samenvattend overzicht: de zoektocht naar biomarkers bij ME/cvs met behulp van ramanspectroscopie

Door ME-gids op dinsdag 20 november 2018.
592x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Ramanspectrometer. © Balbine via Wikipedia.
Charlotte Stephens, ME Association, 6 september 2018

Dit is een nieuwe pilootstudie gefinancierd door het Ramsay Research Fund van de ME Association die een relatief nieuwe techniek geïntroduceerd heeft die enkele intrigerende resultaten opleverde.

Het wordt steeds duidelijker dat metabole/energetische disfunctie een rol speelt in ME/cvs. Er is meer informatie nodig om te bepalen of deze verschillen de oorzaak zijn van de ziekte of een gevolg zijn van ME/cvs zelf.

Ramanspectroscopie van enkelvoudige cellen is een spannend nieuw hulpmiddel dat een uitlezing van aspecten van het intracellulair metabolisme kan geven. Er zijn geen levende cellen/weefsels vereist, wat, als de aanpak succesvol is, een groot voordeel zal zijn bij het ontwikkelen van een diagnostische test.”

Dr. Karl Morten

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Hersenen in brand: wijdverspreide neuro-inflammatie gevonden in ME/cvs

Door ME-gids op woensdag 14 november 2018.
2947x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 24 september

Bezoek aan het Neuroinflammation, Fatigue and Pain Lab

Grote campus – veel kleine parkings! © Jaymay via Wikimedia

We hadden een déjà-vu-gevoel terwijl we rondreden op de verrassend grote campus. De NIH binnenraken om Avindra Nath te zien, was een nachtmerrie geweest. Het bleek dat de NIH onze grote camper slechts via één toegangspunt zouden toelaten en we kwamen daardoor beschamend laat op onze afspraak. Nu waren we hier op een andere grote campus waarvan mijn partner vond dat er onvoldoende wegwijzers waren.

Ik dacht dat Jarred en ik het wel goed hadden gepland. Hij zei dat hij ons op de parking zou ontmoeten en ons door de poort zou laten, maar er waren veel parkeerplaatsen. Bovendien, omdat we niet konden stoppen, moesten we op de campus blijven rondrijden en hopen dat we hem op het juiste moment op de juiste parking zouden ontmoeten. Het leek een beetje riskant, maar ik had er vertrouwen in dat het zou lukken.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Auto-immuunmodel suggereert dat ME/CVS in de darm ontstaat

Door ME-gids op donderdag 8 november 2018.
1062x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson. Simmaron Research, 3 september 2018.

Jonas Blomberg leidde een Europese groep die een auto-immuunmodel voor ME/cvs produceerde.

"Infection Elicited Autoimmunity and Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: An Explanatory Model" [Door infectie uitgelokte auto-immuniteit en Myalgische Encefalomyelitis/Chronisch Vermoeidheidssyndroom: een verklarend model] is een artikel van Jonas Blomberg dat werd gepubliceerd in "Frontiers in Immunology", een geschikt tijdschrift voor een "verklaringsmodel" van ME/CVS. Auto-immuniteit is namelijk onontgonnen terrein; zoals Blomberg aangeeft, is het een mogelijkheid die nog geen realiteit is, maar zoals dat gaat bij onontgonnen terrein, roept het nieuwe vergezichten op - nieuwe mogelijkheden en enkele nieuwe uitdagingen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|