random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Slechte bloedcirculatie bij Myalgische Encefalomyelitis: een voorlopige hypothese

Door ME-gids op maandag 21 november 2016.
789x gelezen. Bron: Maryann Spurgin, ME Advocacy. Geen reacties.

Gastblog door Maryann Spurgin, PhD, ME Advocacy, 14 juni 2016

"Elk idee is een veralgemening, en dit maakt deel uit van het denken.

Iets veralgemenen betekent: het denken."

~ Georg Wilhelm Friedrich Hegel

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Melkeiwitintolerantie en pediatrische ME

Door ME-gids op zondag 6 november 2016.
891x gelezen. Bron: ME Research UK. 4 reacties.

ME Research UK, 23 augustus 2016

 
Classificatie van ongewenste bijwerkingen van voedingsmiddelen (Uit: Turnbull JL, et al. Aliment Pharmacol Ther 2015; 41: 3–25. Diagnose en aanpak van voedingsallergie en voedingsintoleranties: afbeelding http://bit.ly/2bsb0nl)

Ongeveer 20% van de bevolking in moderne samenlevingen reageert slecht op bepaalde voedingsmiddelen en sommigen hebben werkelijk voedingsintoleranties, gedefinieerd als ongewenste niet-allergische reacties die geen directe immuunreactie met zich meebrengen. De meest courante voedings'gevoeligheden' in de moderne wereld zijn: gluten, lactose, fructose, melk en eieren, maar er is een veelheid aan kandidaten (zie grafiek).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Vermoeidheidsbiomarkers tonen verschil tussen chronisch vermoeidheidssyndroom en gewone vermoeidheid

Door ME-gids op zaterdag 29 oktober 2016.
694x gelezen. Bron: ME Australia. Geen reacties.

ME news Australia, 12 augustus 2016

Onderzoekers in Japan maten menselijke herpesvirussen HHV-6 en HHV-7 in het speeksel en ontdekten dat ze gebruikt kunnen worden als biomarkers om het verschil te zien tussen fysiologische vermoeidheid (die overgaat door rust) en pathologische vermoeidheid.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Genverschillen gevonden bij patiënten met een ernstige vorm van myalgische encefalomyelitis

Door ME-gids op maandag 24 oktober 2016.
1866x gelezen. Bron: ME Australia. Geen reacties.

Sasha Nimmo, ME Australia, 8 september 2016


© Griffith University

Wetenschappers uit Queensland onderzochten bloed van patiënten met matige en ernstige Myalgische Encefalomyelitis (ME).

Ze gebruikten de International Consensus Criteria (ICC) om de diagnose te stellen. Bij de ernstig zieke ME patiënten vond men 37 genen die duidelijk te hard werkten en 55 genen die duidelijk te traag werkten in vergelijking met gezonde controlepersonen. Maar, er was geen verschil in de genexpressie van proteïnekinase tussen matig zieke ME patiënten en gezonde mensen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

De bloedvolumeparadox bij ME en POTS

Door ME-gids op zondag 9 oktober 2016.
2508x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

 

Cort Johnson, stichter van Health Rising en Phoenix Rising, 29 juli 2016

Kunihisa Miwa, een Japanse ME/CVS-onderzoeker, is goed bezig. In wel vijf studies heeft hij de weg vrijgemaakt voor de vondst over het kleine hart bij ME/CVS. Systrom heeft eigenlijk de bevindingen van Miwa gevalideerd in zijn grote studie van mensen met onverklaarde inspanningsintolerante - waarvan sommigen ME/CVS hadden.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Geen "herstel" in de PACE-studie, blijkt uit nieuwe analyse

Door ME-gids op donderdag 22 september 2016.
1294x gelezen. Bron: Virology Blog. 1 reactie.

Virology Blog, 21 september 2016

In oktober vorig jaar postte Virology Blog David Tullers 14.000 woorden tellende onderzoek over de vele tekortkomingen van de PACE-studie (link naar artikel), dat meldde dat cognitieve gedragstherapie en graduele oefentherapie konden leiden tot "verbetering" en "herstel" van ME/CVS. De eerste resultaten, die van "verbetering", werden gepubliceerd in The Lancet in 2011; een follow-upstudie over "herstel" werd gepubliceerd in het tijdschrijft Psychological Medicine in 2013.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

De inspanningsintolerantie bij POTS en ME/cvs verklaard?

Door ME-gids op dinsdag 20 september 2016.
2868x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. 1 reactie.

Cort Johnson, Health Rising, 4 juli 2016

Een aanzienlijk aantal mensen die geen inspanning kunnen leveren, zijn een medisch mysterie voor cardiologen en longartsen.

Het is altijd bemoedigend om gevestigde onderzoekers van buiten het gebied van ME/CVS te zien aansluiten bij dit onderzoeksveld. David Systrom, een longspecialist aan Brigham and Women’s Hospital in Boston, is al minstens 10 jaar lang geïnteresseerd in onverklaarde inspanningsintolerantie.

Hij en Oldham hebben onlangs hun magnum opus over inspanningsintolerantie gepubliceerd; een studie met meer dan 600 patiënten die negen jaar geleden begon.

Unexplained exertional dyspnea caused by low ventricular filling pressures: results from clinical invasivecardiopulmonary exercise testing. William M. Oldham,1,2,3 Gregory D. Lewis,3,4 Alexander R. Opotowsky,2,3,5 Aaron B. Waxman,1,2,3 David M. Systrom1,2,3. Pulm Circ 2016;6(1):55-62. DOI: 10.1086/685054.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Het kernprobleem van ME/CVS geïdentificeerd? Naviauxs studie naar het metaboloom opent een nieuwe deur

Door ME-gids op zaterdag 17 september 2016.
3427x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

“Dit werk opent een nieuwe deur naar zowel het begrijpen van de biologie van CVS en, belangrijker voor de patiënten, een robuuste, rationele manier om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor een ziekte die daar grote nood aan heeft” Robert Naviaux

De Dafoes keken naar elkaar in verbazing. Ze hadden hun zieke zoon Whitney op elk mogelijke manier getest en problemen gevonden, maar niets dat had gereflecteerd hoe ziek hij was – tot nu. Zijn metabolomicaresultaten onthulden rij na rij abnormaliteiten – sommigen ervan waren zo afwijkend dat ze de grafieken te buiten gingen. Er ging meteen een nieuwe wereld voor hen open.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Naviauxs paper over het metabolisme is zo belangrijk als je dacht

Door ME-gids op vrijdag 9 september 2016.
817x gelezen. Bron: #MEAction. Geen reacties.

Jaime S., #MEAction, 30 augustus 2016

Robert Naviaux, onderzoeker aan de Universiteit van Californië in San Diego, publiceerde onlangs een mijlpaalstudie over de metabolieten in patiënten met ME/cvs. Ze haalde wereldwijd het nieuws [behalve in België en Nederland..., n.v.d.r.]. Hieronder een diepteanalyse van de bevindingen van de paper en de gevolgen ervan.

Opmerking: een deel van onderstaande info is speculatief, en linkt Naviauxs bevindingen aan ander onderzoek. Bevindingen die niet expliciet door de studie aangegeven zijn, staan op het einde van het artikel samengevat.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Verminderde hartprestatie bij ME/CVS staat in verband met bloedvolume, niet deconditionering

Door ME-gids op maandag 5 september 2016.
6768x gelezen. Bron: ME Research UK & Health Rising. Geen reacties.


Credit: BodyParts3D, © The Database Center for Life Science

ME Research UK, juni 2016

Door de jaren heen hebben een aantal rapporten in de wetenschappelijke literatuur gewezen op de aanwezigheid van afwijkingen van hartfunctie (cardiaal) in ME/CVS. Een studie uit 2006 bijvoorbeeld heeft gevonden dat ME/CVS-patiënten een relatief kort QT-interval (meting van de elektrische cyclus van het hart) in vergelijking met gezonde mensen (lees meer). Ook in 2009 meldden Japanse onderzoekers cardiale disfunctie met lage cardiale output in sommige oosterse patiënten (lees meer), en een ander onderzoek vond dat de cardiale functie verminderd was (lees meer).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 > >|