random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Zouden verzwakte herpesvirussen kunnen bijdragen aan ME/cvs en andere ziekten?

Door ME-gids op maandag 10 december 2018.
1151x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 17 november 2018

We leveren bewijs…dat dUTPasen van herpesvirussen… unieke immuunregulerende functies (hebben) die de inflammatoire micro-omgeving kunnen veranderen en dus de immuunpathologie van herpesvirusgerelateerde ziekten waaronder myalgische encefalomyelitis/ chronisch vermoeidheidssyndroom, auto-immuunziekten, en kanker kunnen verergeren. Williams et. al.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Studie onderzoekt verband tussen immuundisfunctie en metabolisme bij ME

Door ME-gids op zaterdag 8 december 2018.
711x gelezen. Bron: Sasha Nimmo, ME Australia. Geen reacties.

Sasha Nimmo, ME Australia, november 2018

Een internationale samenwerking tussen wetenschappers, waaronder Fane Mensah, Dr. Jo Cambridge en de Australische Dr. Chris Armstrong onderzochten het verband tussen de expressie van CD24 en de rijping van B-cellen en vonden dat de expressie van CD24 op B-cellen gerelateerd is aan het energiemetabolisme en dat de rol ervan verschilt tussen subgroepen van B-cellen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Samenvattend overzicht: naturalkillercellen (NK-cellen) als een biomarker bij ME/cvs

Door ME-gids op vrijdag 23 november 2018.
1063x gelezen. Bron: ME Assocation. Geen reacties.

Charlotte Stephens, ME Association, 17 augustus 2018

In dit samenvattend onderzoeksoverzicht kijken we naar het groeiend bewijs voor abnormale naturalkillercelfunctie in ME/CVS en leggen uit wat deze belangrijke beschermers van het immuunsysteem zouden moeten doen om het lichaam tegen invasie te beschermen, en wat het zou kunnen betekenen wanneer ze niet goed functioneren.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Samenvattend overzicht: de zoektocht naar biomarkers bij ME/cvs met behulp van ramanspectroscopie

Door ME-gids op dinsdag 20 november 2018.
611x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Ramanspectrometer. © Balbine via Wikipedia.
Charlotte Stephens, ME Association, 6 september 2018

Dit is een nieuwe pilootstudie gefinancierd door het Ramsay Research Fund van de ME Association die een relatief nieuwe techniek geïntroduceerd heeft die enkele intrigerende resultaten opleverde.

Het wordt steeds duidelijker dat metabole/energetische disfunctie een rol speelt in ME/cvs. Er is meer informatie nodig om te bepalen of deze verschillen de oorzaak zijn van de ziekte of een gevolg zijn van ME/cvs zelf.

Ramanspectroscopie van enkelvoudige cellen is een spannend nieuw hulpmiddel dat een uitlezing van aspecten van het intracellulair metabolisme kan geven. Er zijn geen levende cellen/weefsels vereist, wat, als de aanpak succesvol is, een groot voordeel zal zijn bij het ontwikkelen van een diagnostische test.”

Dr. Karl Morten

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Hersenen in brand: wijdverspreide neuro-inflammatie gevonden in ME/cvs

Door ME-gids op woensdag 14 november 2018.
3027x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 24 september

Bezoek aan het Neuroinflammation, Fatigue and Pain Lab

Grote campus – veel kleine parkings! © Jaymay via Wikimedia

We hadden een déjà-vu-gevoel terwijl we rondreden op de verrassend grote campus. De NIH binnenraken om Avindra Nath te zien, was een nachtmerrie geweest. Het bleek dat de NIH onze grote camper slechts via één toegangspunt zouden toelaten en we kwamen daardoor beschamend laat op onze afspraak. Nu waren we hier op een andere grote campus waarvan mijn partner vond dat er onvoldoende wegwijzers waren.

Ik dacht dat Jarred en ik het wel goed hadden gepland. Hij zei dat hij ons op de parking zou ontmoeten en ons door de poort zou laten, maar er waren veel parkeerplaatsen. Bovendien, omdat we niet konden stoppen, moesten we op de campus blijven rondrijden en hopen dat we hem op het juiste moment op de juiste parking zouden ontmoeten. Het leek een beetje riskant, maar ik had er vertrouwen in dat het zou lukken.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Auto-immuunmodel suggereert dat ME/CVS in de darm ontstaat

Door ME-gids op donderdag 8 november 2018.
1116x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson. Simmaron Research, 3 september 2018.

Jonas Blomberg leidde een Europese groep die een auto-immuunmodel voor ME/cvs produceerde.

"Infection Elicited Autoimmunity and Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: An Explanatory Model" [Door infectie uitgelokte auto-immuniteit en Myalgische Encefalomyelitis/Chronisch Vermoeidheidssyndroom: een verklarend model] is een artikel van Jonas Blomberg dat werd gepubliceerd in "Frontiers in Immunology", een geschikt tijdschrift voor een "verklaringsmodel" van ME/CVS. Auto-immuniteit is namelijk onontgonnen terrein; zoals Blomberg aangeeft, is het een mogelijkheid die nog geen realiteit is, maar zoals dat gaat bij onontgonnen terrein, roept het nieuwe vergezichten op - nieuwe mogelijkheden en enkele nieuwe uitdagingen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Zijn ME/cvs, POTS en fibromyalgie auto-immune dysautonomieën? IVIG #2

Door ME-gids op zondag 28 oktober 2018.
1352x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 13 augustus 2018

Creatief denken

Dit is de tweede van drie posts over behandeling met intraveneuze immunoglobulinen (IVIG) en auto-immuniteit bij ME/CVS, POTS en fibromyalgie.

Het is tijd om creatief te gaan denken over ME, CVS, POTS en FM. Het is mogelijk dat je gediagnosticeerd bent met deze ziekten maar dat je eigenlijk een auto-immune dysautonomie hebt – een auto-immuunziekte die je autonoom zenuwstelsel aanvalt. Het lijkt steeds waarschijnlijker dat, mits de geschikte testen, er een significante subgroep van patiënten met ME, CVS, FM of POTS in deze categorie zullen passen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Studie vindt verminderd vermogen om te reageren op energiebehoefte in het immuunsysteem van ME-patiënten

Door ME-gids op vrijdag 5 oktober 2018.
1180x gelezen. Bron: Sasha Nimmo, ME Australia. Geen reacties.

Sasha Nimmo, ME Australia, 25 juli 2018

Wetenschappers van Australiës Griffith University vonden ‘een significante vermindering van glycolytische reserve in naturalkillercellen (NK-cellen) in rust van mensen met myalgische encefalomyelitis (ICC ME) in vergelijking met gezonde controles.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Het systeem resetten? Nieuwe studie wijst op pro-inflammatoire/auto-immune reset bij ME/CVS

Door ME-gids op maandag 24 september 2018.
1710x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 4 augustus 2018

Epigenetisch onderzoek biedt de fascinerende mogelijkheid om uit te zoeken welke verschuiving er precies plaatsvond bij het ontstaan van ME/CVS. Voor veel ME/CVS-patiënten trad er een plotse verandering op, een soort van biologische reset die zich nooit helemaal herstelde.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Augustus 2018 – Overzicht wetenschappelijk onderzoek

Door ME-gids op vrijdag 14 september 2018.
937x gelezen. Bron: #MEAction. Geen reacties.

Jaime S, #MEAction, 1 september 2018

Augustus was een gemengde maand in de wereld van ME-onderzoek, met een aantal echt innovatieve studies die uitkwamen, en een paar die de thesispromotor liever nog wat grondiger had bekeken. Er werden enkele geweldige boeken en hoofdstukken van boeken gepubliceerd - en we werden geconfronteerd met Afflicted, waarbij we niet alleen moeten vechten tegen het gebruikelijke stigma, maar ook tegen regisseurs die chronisch zieke patiënten neerzetten als blinde gelovigen in pseudowetenschap. Reden te meer om de handen uit de mouwen te steken en te lezen, dus hier gaan we:

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|