random
RSS feed

Dossiers, rapporten

Allerhande dossiers, rapporten over ME

Nieuwe internationale criteria maken scherp onderscheid tussen Myalgische Encephalomyelitis (ME) en Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS)

Door mjramzy op maandag 30 januari 2012.
1731x gelezen. Bron: PsychFysio. Geen reacties.

Kent  de  fysiotherapeut de nieuwe Internationale criteria voor het onderscheid tussen Myalgische Encefalomyelitis (ME) en Chronisch vermoeidheids Syndroom (CVS)?

Originele bijdrage: Rob Arnoldus en Arjen Speksnijder 

... lees verder >> | Forum discussie

Dossiers, rapporten

CGT en ME/CVS: géén gelukkig huwelijk (Forumbijdrage Twisk & Maes)

Door ME-gids op zaterdag 5 november 2011.
4107x gelezen. Bron: Tijdschrift Gedragstherapie. 1 reactie.

Forum. Cognitieve gedragstherapie (CGT) en Myalgische Encephalomyelitis (ME)/ Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS): géén gelukkig huwelijk.

Door Frank Twisk1 en Michael Maes2.

context

In een artikel (Tummers, Knoop & Bleijenberg, 2011a) stelt het NKCV dat getrapte zorg, zelfbehandeling eventueel gevolgd door cognitieve gedragstherapie (CGT), voor CVS even effectief is als CGT. In een vervolgartikel (Tummers et al., 2011b) benadrukken de auteurs de noodzaak van landelijke invoering van dit ‘getrapte zorg’-model.

Via deze forumbijdrage willen wij de lezer wijzen op een andere zienswijze ten aanzien van Myalgische Encephalomyelitis (ME)/Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) en de in genoemde artikelen de geponeerde stellingen ter discussie stellen.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Magnesium en appelzuur (‘Malic Acid’): One-Two Punch voor pijn en vermoeidheid

Door ME-gids op donderdag 20 oktober 2011.
17392x gelezen. Bron: ProHealth. 1 reactie.

ProHealth.com, door Karen Lee Richards*,
14 oktober 2011

Een combinatie van magnesium en appelzuur staat bovenaan de lijst van aanbevelingen om pijn en vermoeidheid te verlichten, in het bijzonder voor patiënten met fibromyalgie of ME/CVS.

Magnesium (Mg) is een van de belangrijkste voedingsstoffen in ons lichaam. Het is van belang bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam en het is essentieel voor het leven. Enkele functies van magnesium zijn:

... lees verder >> | Forum discussie

Dossiers, rapporten

Twisk/Maes: ME/CVS: Diagnose, behandeling en werkhervatting - Een biologische visie

Door ME-gids op zaterdag 15 oktober 2011.
2694x gelezen. Bron: Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. 2 reacties.

In Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekerings-geneeskunde (jg 19, nr. 7, september 2011, p. 292-294, rubriek Lezersforum) reageren prof. Michaël Maes en Frank Twisk op twee artikelen van het Nijmeegs Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid (NKCV)1,5 waarin de "evidence based succesclaim" voor CGT/GET ten tonele gevoerd wordt om verzekerings- en bedrijfsartsen te overtuigen van het feit dat een grote groep CVS-patiënten na "gedragsverandering" (m.b.v. CGT), bijvoorbeeld "minder aandacht voor lichamelijke sensaties" en graduele activiteitenopbouw (m.b.v. GET), kunnen herstellen en re-integreren. 

Maes en Twisk stellen dat het NKCV mensen met (invaliderende) chronische vermoeidheid onderzoekt en géén uitspraken kan doen over CVS, laat staan over ME. Bovendien stellen zij dat het (bio)psychosociale verklaringsmodel van het NKCV aantoonbaar onjuist is, dat een biologisch verklaringsmodel kenmerkende klachten veel beter kan verklaren, dat CGT/GET een negatieve uitwerking heeft op veel CVS-patiënten, omdat GET de onderliggende biologische afwijkingen verder doet versterken, en dat ME/CVS niets met "herstelbelemmerende cognities" te maken heeft.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Onverklaard blijkt (vaak) wel degelijk verklaarbaar

Door ME-gids op zaterdag 24 september 2011.
3163x gelezen. Bron: Rob Arnoldus (Tijdschrift Cliëntgerichte Psychotherapie). 2 reacties.

In het Tijdschrift voor Cliëntgerichte Psychotherapie reageert Rob Arnoldus op een artikel van Chaja Kaufmann (Onverklaard maakt onbemind. Het werken met onverklaarde lichamelijke klachten in de groep. Tijdschrift Cliëntgerichte Psychotherapie. 2011. 49(1):38-53), waarin ze stelt dat o.a. ME/CVS het gevolg is van een verstoorde ontwikkeling van het lichaamsbesef.

Onverklaard blijkt (vaak) wel degelijk verklaarbaar. Een dringend pleidooi voor een daadwerkelijk cliëntgestuurde benadering.
Tijdschrift Cliëntgerichte Psychotherapie. 49 2011/3: 243-46.
Rob Arnoldus. [PDF]

De belangrijkste argumenten die Arnoldus naar voren brengt, zijn:

  • ME en CVS zijn wel degelijk (voor een groot deel) medisch verklaarbaar.
  • Onverklaard is niet hetzelfde als onverklaarbaar: veel artsen en psychologen zijn niet bekend met de recente wetenschappelijke bevindingen m.b.t. afwijkingen en testen.
  • Hechting en andere psychologische verklaringen voor ME/CVS zijn volstrekt speculatief.
  • De voorgestelde verklaring en behandeling kunnen iatrogene schade toebrengen.

De redactie laat weten dat op de reactie van Arnoldus weer een reactie zal komen, welke vermeld zal worden in het volgende tijdschrift, zijnde 2011/4.

Intro overgenomen van Frank Twisk

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Folder WPI: ME is een neuro-immunologische ziekte

Door Zuiderzon op vrijdag 5 augustus 2011.
3425x gelezen. Bron: Whittemore Peterson Institute. 4 reacties.

Het Whittemore Peterson Institute heeft enige tijd geleden een voorlichtingsbrochure gepubliceerd, nog vóór de publicatie van de nieuwe Internationale Consensus Criteria voor ME, dus het woord ME/CVS wordt nog aangehouden in deze folder. Wat duidelijk gemaakt wordt is dat het níet om een vermoeidheidssyndroom gaat, maar om een neuro-immunologische ziekte, waarbij de afwijkingen kort uiteengezet worden.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

ME/CVS en het risico op kanker

Door ME-gids op maandag 4 juli 2011.
6200x gelezen. Bron: Maija Haavisto (suite101). 2 reacties.

Burkitt Lymfoom. Ed Uthman / Wikimedia common
Maija Haavisto, 16 april 2010 

Myalgische encefalomyelitis / Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, maar er zijn manieren om dit risico te reduceren.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Dr. Holtorf over de infectueuze oorzaken van ME/CVS en fibromyalgie

Door ME-gids op zondag 12 juni 2011.
7466x gelezen. Bron: ProHealth.com (Holtorf Medical Group). 4 reacties.

ProHealth.com. Bron: Holtorf Medical Group [PDF]
Door Kent Holtorf, MD
25 mei 2011

Dr. Kent Holtorf, oprichter van de non-profit National Academy of Hypothyroidism, bestuurt de Holtorf Medical Group in Torrance, Foster City, Pasadena, en Sacramento, CA, Kansas City en Minneapolis. Dr. Holtorf specialiseert zich in het onderzoek en toepassen van “innovatieve evidence-based therapieën voor moeilijk-te-behandelen en slecht begrepen ziektes: hypothyroeïdie, complexe endocriene disfunctie, chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS), fibromyalgie en chronische infectieziekten zoals Lyme en chronische virale ziekten.”

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Vergeet ME niet Glossy

Door ME-patiënten op zondag 15 mei 2011.
10795x gelezen. Bron: ME/CVS-patiënten. 27 reacties.

Ter ere van 12 Mei 2011 Wereld 'Vergeet ME niet' dag een ontroerende Glossy met ontroerende patiëntengetuigenissen, het ontstaan van de naam van de ziekte, de laatste stand van de wetenschap, columns, gedichten en een primeur: een interview met de schrijfster van het boek 'Ik werd ziek, maar de wereld bleek mesjokke'. Dit prachtige initiatief werd mogelijk gemaakt door de inspanningen van forumleden Esther, Poppetje en Eressea, en de patiënten die meegewerkt hebben aan de getuigenissen.

... lees verder >> | Forum discussie

Dossiers, rapporten

Verschillen tussen ME/CVS en MS (multiple sclerose)

Door ME-gids op woensdag 20 april 2011.
24750x gelezen. Bron: Maija Haavisto (suite101). 2 reacties.

MRI van de hersenen. Wikimedia Commons

Maija Haavisto, 15 april 2011

Myalgische encefalomyelitis / Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) en multiple sclerose (MS) kunnen erg gelijkaardige symptomen hebben, dus hoe zijn die van elkaar te onderscheiden?

Multiple sclerose en myalgische encephalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom hebben veel meer gemeen dan de meeste mensen zich realiseren. De symptomen kunnen verbluffend gelijkaardig zijn – vermoeidheid, spierzwakte, pijn, frequent plassen, cognitieve problemen en neurologische symptomen.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >|