random
RSS feed

Nieuws

Overlijden bij ME/CVS - Wat vertelt het ons? Het autopsiedossier

Door ME-gids op zaterdag 9 februari 2019.
1216x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 12 december 2018.

Het is altijd moeilijk om een geliefde te verliezen, maar de sterfgevallen bij ME/CVS lijken uitzonderlijk hard. Ze hebben de neiging om behoorlijk schrijnend te zijn, ze vinden vaak plaats middenin een medisch systeem dat geen steun biedt en ze vormen een compleet mysterie. Zonder schijnbare uitweg, is het niet verwonderlijk dat zelfmoord regelmatig voorkomt.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Schoolstudie over tieners met chronisch vermoeidheidssyndroom

Door ME-gids op zondag 10 maart 2019.
755x gelezen. Bron: ME Australia. Geen reacties.

Sasha Nimmo, ME Australia, 21 januari 2019

Een recente studie van Australische tieners met chronisch vermoeidheidssyndroom vond dat CVS de ontwikkeling van academische, cognitieve en sociale vaardigheden beïnvloedde. Leerlingen met CVS misten gemiddeld 42% van de lessen in een semester, 37% meer dan hun gezonde leeftijdsgenoten. De studie adviseert dat het schoolpersoneel bijscholing krijgt over chronisch vermoeidheidssyndroom en de impact ervan op leerlingen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Review over neuro-inflammatie

Door ME-gids op zondag 24 februari 2019.
995x gelezen. Bron: #MEAction. Geen reacties.

Jaime S, #MEAction, 14 januari 2019

Hoewel audio een beetje te snel gaat om de wetenschappelijke details te snappen, kan je het artikel ook beluisteren op Soundcloud van #MEAction [in het Engels].

We zijn verheugd en trots om aan te kondigen dat onze twee onderzoeksfellows, Sydney A. Brumfield en Paula S. Lara Mejia, hun eerste professionele wetenschappelijke artikel over myalgische encefalomyelitis geschreven en uitgegeven hebben in samenwerking met hun mentor Michael B. VanElzakker. Het artikel, Neuroinflammation and Cytokines in Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS): A Critical Review of Research Methods [Neuro-inflammatie en cytokines bij Myalgische Encefalomyelitis/ Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME/CVS): een kritische review van onderzoeksmethoden], werd op 1 januari gepubliceerd in Frontiers.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Online bijscholing over ME voor Britse huisartsen ondermaats

Door ME-gids op zondag 17 februari 2019.
807x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Tijdens het ME-debat in het Britse Parlement van 24 januari jl. [verslag daarvan vind je hier] beweerde Steve Brine, Britse onderstaatssecretaris voor Volksgezondheid en Eerstelijnszorg, dat Britse huisartsen voldoende geïnformeerd zijn over ME, dankzij een online cursus van de Britse beroepsvereniging voor huisartsen. Tuller bekeek de cursus in kwestie, en geeft hem een dikke onvoldoende. Hij schreef intussen ook een brief met een verzoek om meer uitleg aan Professor Chew-Graham, hoofdauteur van de online cursus, coauteur van de berucht FINE-studie én een van de boegbeelden van de SOLK-beweging in het VK.

... lees verder >> |

Andere landen

Trial by error: het werkgerelateerd advies van Action For ME

Door ME-gids op woensdag 13 februari 2019.
616x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 23 januari 2019

Action for ME is de grootste liefdadigheidsorganisatie voor deze ziekte in het VK. Het is ook de grootste organisatie die mede verantwoordelijk is voor het tot stand komen van de PACE-studie door haar ongelukkige beslissing om samen te werken met de onderzoekers om "adaptieve pacingtherapie" te ontwikkelen. Dit was vanaf dag één een vreselijk slecht idee, om verschillende redenen.

... lees verder >> |

Artikels

Trial by error: mijn zesmaandelijkse overzicht

Door ME-gids op zondag 10 februari 2019.
610x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 22 januari 2019

Het is weer tijd voor een overzicht van mijn werk en mijn bezigheden. Mijn crowdfunding van april jl. heeft mijn halftijdse betrekking aan Berkeley bekostigd sinds 1 juli, dus op 31 december zijn de eerste zes maanden afgerond. Het fiscale jaar van Berkeley eindigt op 30 juni, dus ik zal binnenkort moeten beslissen of ik deze lente opnieuw ga crowdfunden en dit project nog een jaar ga verderzetten.

... lees verder >> |

Artikels

Amerikaanse studie naar ontstaanspatronen en verloop van ziekte bij ME/CVS

Door ME-gids op dinsdag 5 maart 2019.
836x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Charlotte Stephens, onderzoekscorrespondent, ME Association

Epidemiologie = de studie naar het voorkomen (hoeveel), verspreiding (wie, wanneer en waar) en risicofactoren in verband met een bepaalde gezondheidsaandoening.

Epidemiologische studies zijn zeldzaam op het gebied van ME/CVS.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Trial by error: weer een Parlementair debat voor Carol Monaghan

Door ME-gids op woensdag 6 februari 2019.
456x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog & ME Centraal. Geen reacties.

Op 24 januari jl. vond een debat over ME plaats in het Britse Lagerhuis. David Tuller licht in zijn blog toe hoe het tot dit debat kwam. ME Centraal maakte een mooi overzicht van de belangrijkste punten die tijdens het debat werden aangehaald.

Trial by error: Weer een Parlementair debat voor Carol Monaghan

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 21 januari 2019

Carol Monaghan, een parlementslid uit de regio van Glasgow, heeft het weer klaargespeeld. Deze week [de week van 21 januari 2019, n.v.d.r.] leidt ze een drie uur durend debat in het Britse Lagerhuis over de vreselijke omstandigheden waarmee ME-patiënten in het VK geconfronteerd worden. (De organisatoren van dit debat gebruiken de term ME, niet CVS of ME/CVS of CVS/ME. Zoals de lezers van deze blog weten, is de kwestie rond de naamgeving van deze ziekte of cluster van ziektes beladen.)

... lees verder >> |

Andere landen

Tien manieren om aan te tonen dat lichaamsbeweging ME/cvs niet geneest

Door ME-gids op dinsdag 19 februari 2019.
5455x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 28 december 2018

Zou het niet geweldig zijn als een beetje beweging alles was wat je nodig had? Helaas is ME/cvs niet zo eenvoudig....Hier enkele manieren om uit te leggen waarom dat zo is.

Je familie, vrienden en zelfs je arts hebben je op een gegeven moment waarschijnlijk in beweging willen krijgen. Ze denken dat als je weer actief wordt en gaat sporten, je wel zult verbeteren. Het is irritant om te horen en het versterkt alleen maar het gevoel van hoe geïsoleerd je bent en hoe weinig ze begrijpen van wat je doormaakt.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Hoe ervaren CVS-patiënten de spoedafdeling?

Door ME-gids op zondag 27 januari 2019.
508x gelezen. Bron: Georgetown University Medical Center. Geen reacties.

Georgetown University Medical Center, 10 januari 2018

MEDIACONTACT: Karen Teber km463@georgetown.edu

Washington (10 januari 2019) – Bevindingen uit een nieuwe online vragenlijst van mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) die hun perceptie van zorg op de spoedafdeling van een ziekenhuis beoordeelden, suggereren dat de meerderheid van deze patiënten geen gepaste zorg krijgt, volgens onderzoekers van Georgetown University Medical Center.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|