random
Foute artikels

Hits: 4031
Geplaatst
door: orchidee
op: 14 nov 2007
Bijgewerkt: 2 aug 2012
Bron: Intermediair.nl
Discussie

Met positief denken red je het niet


Invloed van psyche op ziekte schromelijk overschat

Gemoedstoestand en gezondheid beïnvloeden elkaar, maar anders dan velen denken. Zo heeft iemands psychische gesteldheid nauwelijks invloed op het ontstaan en verloop van kanker. En auto-immuunziekten en hart- en vaatziekten beïnvloeden juist de hersenen en daarmee de stemming.Lees het volledige artikel op Intermediair.

Belangrijke citaten mbt de discussie:

Het overschatten van de rol die onze geest speelt bij ziekte is hardnekkig.

[...] ‘Positief denken' zou daarom de sleutel zijn tot genezing.

[...]

Medisch onbegrepen klachten worden door artsen nogal eens afgedaan als iets dat ‘tussen de oren' zit. ‘Dat is de ergste kreet die ik ken', zegt Cobi Heijnen, hoogleraar psychoneuro-immunologie aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in stress. ‘Daarmee laat je patiënten met reële klachten verschrikkelijk in de steek'.

[...]

Stress kan dus ziek maken. Het verergert daarnaast ook veel kwalen, zonder er direct de oorzaak van te zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor auto-immuunziekten, zoals multiple sclerose en reuma. Heijnen: ‘Je krijgt geen immunologische afwijkingen door stress. Maar er is wel een verband andersom: van lichaam op hersenen.' Zo komen bij reuma ontstekingsfactoren in het bloed. Deze ‘boodschapperstofjes', cytokinen, dringen door tot de hersenen en beïnvloeden daar rechtstreeks hormonale systemen, gevoelens en gedrag.

[...]

Heijnens hypothese is dat bij medisch onverklaarbare klachten als het chronische vermoeidheidssyndroom (cvs) een ontregeling van het immuunsysteem een ontregeling in de  hersenen veroorzaakt. Daarom gaat ze nu bij mensen met cvs-klachten proberen de cytokineproductie in de hersenen te remmen.

[...]

Iedereen kent dit terugkoppelingsmechanisme van het lichaam richting hersenen zelf van een griepje. Bij koorts ben je katterig en moe; je lichaam probeert energie die het nodig heeft voor herstel te sparen.

[...]

Maar alle onderzoeken naar mogelijke verbanden tussen kanker en psyche ten spijt: er is niet of nauwelijks een verband. Vechtlust, wanhoop, optimisme of acceptatie hebben geen invloed op het ontstaan van kanker of het ziekteverloop, aldus psychofysioloog Bert Garssen.

[...]

‘Als de relatie tussen immuunsysteem en kanker perfect was, bestond er geen kanker', aldus Garssen.

[...]

Toch is het idee dat gedachten invloed kunnen hebben op andere ziekten niet zo vreemd. [...]

Cognitieve gedragstherapie blijkt effectief bij ongeveer zeventig procent van de cvs-patiënten, zo hebben wetenschappers van het Nijmeegse Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid ontdekt.

[...]

Maar menen dat we onszelf kunnen ‘herprogrammeren' tot gezondheid -­ en mensen daarmee ook verantwoordelijk maken voor hun ziekte -­ is een brug te ver.

[...]

Tekst Elke van Riel


| |

Reacties

 1. Invloed psyche?
  Kritische kijk door Frank Twisk: klik hier
 2. Kanker en immunsysteem
  Als onze psyche onze gezondheid tbeinvloed gebruikt zij daarvoor geen apart gezondheidskanaal, maar moet zij de zelfde weg volgen als andere gezondheidsmakers.
  Aan de basis van kanker ligt een falend immuunsysteem, waarvoor verschillende interne en externe oorzaken kunnen bestaan.
  Psychische factoren beinvloeden het lichaam primair via neurotransmiiters,die op hun beurt het hormoonsysteem beinvloeden.Voor een boeiende uiteenzetting hoe dat precies werkt, lees Molecules of emotion van Dr. Candice B. Pert.
  Het probleem van onderzoeken over verbanden tussen npsyche en gezondheid is dat de echtheidswaarde vande psychische factoren niet nauwkeurig onderzocht worden

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.