random
Foute artikels

Hits: 5796
Geplaatst
door: Zuiderzon
op: 8 okt 2008
Bijgewerkt: 2 aug 2012
Bron: Knack

Als de rek eruit is


Dossier Stress - Als de rek eruit is

Duizend en een namen zijn er voor uiteenlopende vage klachten. De oorzaken van de kwalen laat zich gemakkelijker en scherper benoemen: we kunnen de stress niet meer aan.Een artikel van de hand van Boudewijn Van Houdenhove die ME/CVS als chronische stress afstempelt en dit verder afdoet als functionele klachten.


| |

Reacties

 1. Antwoord Knack

  Ingezonden lezersbrief als antwoord op het dossier over stress


  Ik heb in “Knack” van 8 oktober het dossier stress gelezen en het verband met het Chronische Vermoeidheid Syndroom door prof. B. Van Houdenoven. Ik ben het beu dat ME/CVS door sommige wetenschappers nog steeds als een stressgerelateerde aandoening wordt beschouwd. 4000 studies van internationale wetenschappers spreken dit fabeltje tegen en vegen dit lachend weg als “folklore”. ME/CVS is een neurologische aandoening, en als dusdanig erkend door de WHO onder het nummer G93.3 (ICD 10).Toch hebben sommige universitaire ziekenhuizen, waaronder die van Leuven, waar prof Van Houdenhoven aan verbonden is, een hardnekkige tunnelvisie.


  Bloedonderzoek uit 1999 in Leuven wees uit dat mijn immuniteitsmarkers (B en T lymfocyten) ongeveer de helft waren van het normale. Dat ziet men ook bij AIDS patiënten. Zijn dit ‘vage functionele klachten’ ? Conclusie : ik moest maar meer gaan sporten. Stelt men die eis ook aan AIDS patiënten? Deze visie aanhouden is ronduit gevaarlijk, omdat men mensen met een gevaarlijk lage immuniteit niet behandelt, want “er zijn geen medicamenten die functionele klachten kunnen genezen”.


  Hoe verklaart dit stressmodel dan ME/CVS bij kinderen van 5 jaar ? Die hebben dus ook al jaren last van chronische stress. Volgens dit model komt deze aandoening ook niet voor in de zuiderse landen. In Catalonië gaat men dus referentiecentra, gebaseerd op de biologische afwijkingen, oprichten voor een ziekte die daar niet voorkomt. Rare jongens, die Spanjaarden!


  Prof Van Houdenhoven verwijt ME/CVS patiënten nu ook een passieve, negatieve houding, terwijl hij vroeger beweerde dat wij een “A” type persoonlijkheid hadden. Net het omgekeerde dus. Knack heeft altijd naar journalistieke eerlijkheid en objectiviteit gezocht. Daarom verzoek ik de redactie om ook een artikel te publiceren waarin de biomedische school aan bod komt die deze theorie volledig ontkracht.


  Met vriendelijke groeten,


  Kathy Hugaerts

  Bestuurslid vzw MEAB

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.