random
Foute artikels

Hits: 4601
Geplaatst
door: Zuiderzon
op: 10 nov 2009
Bijgewerkt: 21 nov 2009
Bron: Artsenkrant Nr. 2037 (p.8)

Van Houdenhove pleit voor een 'brede, niet-biologische benadering' van CVS


Naar aanleiding van de recent verschenen publicaties van Maes en Twisk dat CGT/GET ineffectief en potentieel schadelijk is en bijgevolg deze toegepaste revalidatietherapie in Belgische referentiecentra ineffectief en onethisch is, alsmede ook door de open brief van Maes met de eis om de referentiecentra te sluiten, reageert psychiater B. Van Houdenhove in de Artsenkrant.

Daarin pleit hij voor een brede, ook niet-biologische benadering (lees: een enge psychiatrische benadering), met het oog op het welzijn van de patiënten (?!)(ontkenningsgedrag van de negatieve en schadelijke resultaten). Nogmaals wordt uitgedragen dat CGT/GET de enige evidence-based therapie is (conclusie: uitgerekend nu de evidence-base compleet onderuit gehaald wordt, wordt er gedaan alsof z'n neus bloedt, kortom de geloofwaardigheid is zoek). Ze geven zelfs aan zich te willen 'bemoeien' met ons.  'CVS vraagt brede, ook niet-biologische benadering'

De Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VVP) distantieert zich van een 'eenzijdige benadering' in de behandeling van CVS-patiënten.

Er ontstond namelijk heel wat heisa op basis van een verklaring van neuropsychiater Michael Maes. Die meent dat revalidatietherapie voor patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) in de multidisciplinaire CVS-referentiecentra niet werkt en zelfs mogelijk contraproductief is. Hij verbaast zich er ook over dat men een breed biopsychosociaal model blijft hanteren in de aanpak van CVS. "Ondertussen weten we toch dat het gaat over een ontregeling van biologische systemen", luidt zijn stelling.

Dat is dus olie op het vuur van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VVP). De psychiaters Joris Vandenberghe, Boudewijn Van Houdenhove en Guido Pieters distantiëren zich van deze stelling. Net nu bestaat er volgens hen een brede consensus dat het biopsychosociaal model de leidraad moet zijn voor de hele geneeskunde. Dat model pleit juist voor een integrale, menselijke benadering in de geneeskunde die de mens in zijn totaliteit beschouwt en behandelt. "Via onder andere ons stresssysteem is er een voortdurende interactie tussen geest en lichaam. Daarom is een of-of-benadering van CVS onvruchtbaar en wetenschappelijk achterhaald", aldus de psychiaters. Biologische ontregelingen betekenen niet automatisch dat alleen een biologische behandeling zinvol is, argumenteert het trio. "Ook depressie bijvoorbeeld gaat met belangrijke biologische ontregelingen gepaard, die door effectieve psychotherapie kunnen worden hersteld."

De biologische aanpak is tot nu toe onvoldoende onderbouwd door evidence-based medicine, luidt hun kritiek. "Voor de behandelstrategieën in de CVS-referentiecentra is dat wel het geval."

Beperkte vooruitgang in referentiecentra

Dat de vooruitgang van de CVS-patiënten in de referentiecentra zo beperkt is, verschilt niet van de evolutie bij meeste ernstige chronische ziektes, menen de psychiaters. Ze dringen erop aan om de handen in elkaar te slaan in plaats van te polariseren. "In die zin willen we ons als psychiaters in multidisciplinaire teams met de CVS-problematiek blijven 'bemoeien', met het oog op het welzijn van vele patiënten", besluit de VVP.

Pascal Selleslagh
Artsenkrant nr. 2037, 10 november 2009


Dank aan Peter voor het toesturen van dit artikel


| |

Reacties

 1. Hemeltergend
  Zelf ben ik goedgekeurd door een CVS-centrum en wat voor onzin ik daar moest aanhoren soms? Doen die dokters soms nog aan onderzoek denk ik dan?

  Nochtans geloof ik 100% dat een verzwakt lichaam door stress meer gevoelig is voor een gastheer (virus, bacterie, ...) maar wat zij je daar vertellen slaat soms alles.

  Laten ze een slide zien waar de gemiddelde cvs-patient wordt voorgesteld:
  jonge vrouw van 33, getrouwd met 2 kinderen, heeft een zware bevalling achter de rug, een traumatische ervaring in haar jeugd en een moeilijke baas. Dan vragen ze je, wie herkent zich daarin?
  Dat is zoveel als een horoscoop lezen en absoluut niet medisch verantwoord. Mijn reactie was: Hoe komt het dat half Afrika dan geen cvs heeft? Al die jonge vrouwen hebben minstens een kind verloren, zijn verkracht in de brousse en worden uitgebuit op de plantage.
  "Dat is niet het onderwerp van vandaag," was het antwoord.

  Waarom zoeken ze niet uit waarom 90% van de cvs-patienten vrouw is zoals bij borstkanker? Daar moet toch een medische reden voor zijn?
  Vervolgens kreeg ik een brief dat ik niet meer mocht deelnemen aan de groepssessies want dat individuele therapie beter zou zijn voor mij.

  Een beetje kritiek kunnen ze duidelijk niet verdragen ...

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.