random
Foute artikels

Hits: 5227
Geplaatst
door: ME-gids en De Gelderlander
op: 17 apr 2010
Bijgewerkt: 2 aug 2012
Bron: De Gelderlander
Discussie

Het Radboud Nijmegen probeert zich uit het XMRV-schandaal te praten


In navolging van de bekendmaking door het Whittemore Peterson Institute dat er wel degelijk XMRV aanwezig is bij Nederlandse patiëntenstalen, en verder

verscheen in De Gelderlander een reactie van Van Kuppeveld die weinig tot de verbeelding spreekt. Hoelang wordt deze vertoning nog volgehouden?Radboud en instituut VS ruziën over onderzoek

zaterdag 17 april 2010 | 07:04 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 17 april 2010 | 09:06

NIJMEGEN - Heeft het Radboudziekenhuis een fout gemaakt bij onderzoek naar chronische vermoeidheid (CVS)? Die beschuldiging valt zaterdag te lezen in Ortho.

[...]

Nijmegen heeft slordig werk geleverd, zo menen ze in Amerika. Maar volgens Radboudonderzoeker en moleculair viroloog Frank van Kuppeveld is dat onzin. „Bij het onderzoek in Amerika zijn mogelijk bloedstalen vervuild geraakt.

[...]

De bloedmonsters die de Amerikanen hebben gebruikt, waren waarschijnlijk afkomstig van een speciale patiëntengroep die niet representatief is voor het overgrote deel van de CVS-patiënten.”

Maar aldaar hebben ze het Nijmeegse onderzoek herhaald met dezelfde, Nijmeegse bloedmonsters. Daarbij is het virus wél aangetroffen en nog wel bij 30 procent.

[...]

Lees het volledige artikel in de Gelderlander.Vermoeidheidsvirus wig Radboud en Amerika

zaterdag 17 april 2010 | 09:28 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 17 april 2010 | 09:41

[...]

Het UMC St Radboud en het Amerikaanse Whittemore-Peterson Institute (WPI) betwisten elkaar, volgens Van Kuppeveld overigens in vriendschappelijke wedijver, sinds een half jaar elkaars bevindingen. Inzet: veroorzaakt het zogeheten retrovirus XMRV het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)?

[...]

Patiënten reageerden juichend,

[...]

Maar aldaar hebben ze het Nijmeegse onderzoek herhaald met dezelfde, Nijmeegse bloedmonsters. Daarbij is het virus wél aangetroffen en nog wel bij 30 procent. De Amerikanen beweren nu dat het scannen op het virus in Nijmegen misschien wel in veel te korte tijd en op onzorgvuldige wijze is uitgevoerd.

Van Kuppeveld voelt zich geenszins in verlegenheid gebracht, omdat hij op zijn beurt denkt dat juist de Amerikanen het Nijmeegse bloed hebben vervuild.

[...]

Lees het volledige artikel in de Gelderlander

Lees ook de reacties in de krant.


| |

Reacties

 1. Eenvoudig op te lossen
  In plaats van elkaar te beschuldigen over welles nietes, dat Nijmegen gewoon nieuwe stalen bezorgt van patiënten die voldoen aan de criteria. Wij kennen anders wel een paar vrijwilligers op dit forum niet? Gewoon opnieuw testen en case closed.
 2. Daar word ik nu eens moe van sè!
 3. In Nijmegen willen ze er gewoon niet aan dat er zeer waarschijnlijk een virus verantwoordelijk is voor ME.
  Dan moeten ze nl. toegeven dat ze al jaren verkeerd bezig zijn door het in de psychische hoek te zetten.
 4. Weet je wat ik gewoon niet kan begrijpen.....waarom wordt er niet SAMENGEWERKT ipv elkaar in de haren vliegen??????
  We hebben het hier wel over mensenlevens en de volksgezondheid!!!!!!!!
  Zouden er echt mensen bestaan die hun eigen hachje willen redden ten kostte van gezondheid van mensen...
  Ik wordt hier zo enorm verdrietig van en ook heel boos
  Het is allemaal een grote SCHANDE en schending van de mensenrechten!!!!!!!!!!
 5. Tsjonge jonge jonge wat een gezeik zeg! En wat schieten WIJ er uiteindelijk mee op?? Helemaal niets!!!!!Doe dan inderdaad nog een onderzoek en ga samenwerken. maar hier zitten waarschijnlijk weer wat egootjes en belangen in de weg? Er moet gewoon nieuw onderzoek geeist worden! Het gaat hier niet om een verkoudheid of een ingegroeide teennagel maar om een serieuze aandoening die invaliderend is en waar veel mensen last van hebben!!!!!!!!!!!!!!Woest kan ik om dit soort geneuzel worden, kom op zeg: DOE IETS!!! en loop niet zo te emmeren!!!!!!!!!!!!
 6. Zit vast ook een dubieus (cgt)-subsidie-motief achter.. Persoonlijk vertrouwde ik de nijmeegse school al niet erg als het op me/cvs aankomt, dit bevestigt mijn vermoedens alleen maar meer. Die jongens zijn volgens mij net zo integer als het IPCC ;)

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.