Bron:

| 4976 x gelezen

Gezondheid.be is de grootste gezondheidssite van België. Over het algemeen worden vaak persberichten over CVS overgenomen, waardoor er een overwicht is van de (bio)psychosociale mediamachine en dus verkeerde beeldvorming over ME/cvs. Dit keer komt Gezondheid.be echter met een genuanceerd dossier over ME/cvs op basis van o.a. het Adviesrapport van de Nederlandse Gezondheidsraad, de CDC en het Institute of Medicine. Ook is er aandacht voor de situatie in België, dat vastgeroest zit in CGT en GET.

De voorbije maanden hebben diverse overheidsorganisaties, zoals de Nederlandse Gezondheidsraad (2018), de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (2017) en de Canadese Alberta Health Services (2016), nieuwe richtlijnen uitgebracht over de oorzaken, diagnose en behandeling van ME/CVS. Voor kinderen met ME/CVS zijn aparte Amerikaanse richtlijnen gepubliceerd (Frontiers in Pediatrics 2017). In Engeland werkt ook het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) aan nieuwe richtlijnen. 

ME/CVS wordt in deze richtlijnen erkend als een ernstige chronische aandoening met een grote impact op het dagelijkse leven. Het is nog niet duidelijk wat de ziekte precies veroorzaakt, en of het wel om één enkele aandoening gaat, dan wel om verschillen de ziekten die onder één naam worden samengebracht. Toch gaan de nieuwe richtlijnen ervan uit dat het geen ‘psychosomatische’ maar een ‘lichamelijke’ aandoening is, waarbij verschillende lichaamssystemen kunnen betrokken zijn. Momenteel bestaat geen behandeling die de ziekte kan genezen. 

Maar er blijven veel vragen én tegengestelde meningen bestaan, zowel over de oorzaken van de aandoening als over de mogelijke behandelingsmethoden. Mogelijk zullen een aantal grote onderzoeksprojecten in de nabije toekomst meer duidelijkheid kunnen verschaffen.

In dit dossier bespreken we de nieuwe richtlijnen met betrekking tot oorzaken, diagnose en behandeling van ME/CVS.

In dit artikel

Lees het volledige dossier op Gezondheid.be:

Chronisch vermoeidheidssyndroom / Nieuwe richtlijnen over de aanpak van ME/CVS | gezondheid.be

In dit dossier bespreken we de nieuwe richtlijnen met betrekking tot oorzaken, diagnose en behandeling van ME/CVS.

 

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Recente Links