Bron:

| 6078 x gelezen

Door David Pittman, Washington Correspondent, 20 december 2012

Een adviesgroep van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft met acht tegen vijf stemmen een negatief advies gegeven voor toepassing van rintatolimod (Ampligen ®) bij de behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). De groep betwist de resultaten van klinische proeven, die slechts bij een kleine groep patiënten zijn uitgevoerd.

Rintatolimod voldeed slechts aan de criteria in een zogenaamde post-hoc analyse bij patiënten die minder dan 10 jaar aan CVS lijden. Door 37 patiënten uit de populatie van 234-patiënten niet mee te nemen in de analyse, verbeterden patiëntresultaten bij de testen voor inspanningstolerantie, maar hierbij waren de resultaten niet langer statistisch significant.

Binnen de Food and Drug Administration (FDA) klinkt de overtuiging dat rintatolimod werkzaam zou kunnen zijn voor een kleine groep van CVS-patienten, maar dit was onvoldoende aangetoond door Hemispherx, de fabrikant van het middel. “Er is waarschijnlijk een subgroep waar dit werkt” zei Gailen Marshall, professor aan de University of Mississippi Medical Center. “Maar gewoonweg niet voor iedereen.”

Sommige leden van de adviesgroep betwijfelen verschillende resultaten uit twee fase-III studies. Een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo gecontroleerde studie met 92 patiënten liet een klein effect zien, dit effect was echter pas zichtbaar na transformatie van de data in een logaritmische schaal. Patiënten uit de rintatolimod-groep lieten gemiddeld 10 punten verbetering zien in de Karnofsky Performance Scale (KPS), een schaal van 0 tot 100 voor de beoordeling van functiebeperkingen (P=0.02).

“Wat we nodig hebben zijn twee studies met voldoende steekproefgrootte die dezelfde uitkomstmaten hebben,” zei dr. Irwin Russell, leider van het fibromyalgie onderzoek in het Arthritis & Osteoporosis Center of South Texas in San Antonio.

CVS wordt gedefinieerd als 6 of meer opeenvolgende maanden van ernstige vermoeidheid die niet verbeterd door bedrust en wordt nog verergerd door mentale of fysieke activiteit (nvdr i.e. Fukuda criteria). De behandelingsmogelijkheden zijn beperkt en er zijn geen goedgekeurde therapieën. Volgens het Center of Disease Control (CDC) lijden 4 miljoen Amerikanen aan de ziekte.

Meerdere leden van de adviesgroep, waaronder voorzitter Lenore Buckley, professor interne geneeskunde aan de Yale School of Medicine, stelden vraagtekens bij het ontbreken van lange termijn studies voor een medicijn dat patiënten de rest van hun leven moeten blijven gebruiken.

De FDA heeft tevens vraagtekens bij het feit dat er slechts één dosering (400mg) is getest. “Dit beperkt de mogelijkheden om de data in het onderzoek te interpreteren,” zei Theresa Michele, klinisch teamleider van de FDA divisie voor longziekten.

Rintatolimod is een tweewekelijkse intraveneuze infusie.

Leden van de adviesgroep werden geconfronteerd met niet te stuiten getuigenissen van patiënten. Zelfs leden die tegen goedkeuring stemden, zeiden dat ze patiënten het medicijn niet willen onthouden, al betreft dit slechts een kleine groep.

De FDA vond discrepanties in de onderzoeksgegevens over de veiligheid van het middel – zozeer zelfs dat FDA functionarissen menen dat gegevens van Hemispherx onbetrouwbaar zijn.

“Bij de beoordeling van de data van Hemispherx vonden we op meerdere gebieden discrepanties,” zei Michele. “Iedere keer dat we dit zagen fronsten onze wenkbrauwen en vroegen we ons af wat we nog meer zouden tegenkomen.”

De FDA meent dat patiënten die het geneesmiddel gebruiken een verhoogd risico lopen op trombose, ernstige cardiale klachten, tumoren, leverfunctiestoornissen, en abdominale pijnen.

Vertegenwoordigers van Hemispherx laten weten dat de veiligheidsaspecten die door de FDA worden genoemd – voor het eerst in bijna 20 jaar van ontwikkeling – ongegrond zijn en zouden kunnen worden opgelost door een meer fundamentele beoordeling van de onderzoeksgegevens.

“We gaan graag met FDA om de tafel zitten om deze veiligheidsaspecten nader te bespreken,” zei Hemispherx bestuursvoorzitter William Carter.

Volgens Hemispherx heeft de FDA het aantal bijwerkingen niet altijd goed geteld en zouden goedaardige tumoren als kwaadaardig zijn geregistreerd.. De farmaceut  zei ook dat het middel geen verhoogde mortaliteit of  risico op zelfmoord veroorzaakt. De FDA registreerde drie doden, waarvan twee zelfmoorden.

Eén van de patiënten had een lupus aanval, die de FDA als een bijwerking registreerde. Volgens Hemispherx had de patiënt lupus voordat het onderzoek begon en had moeten worden uitgesloten van deelname.

De FDA zal naar verwachting op 2 februari een beslissing nemen over het middel. Het bureau is niet verplicht om het advies van de adviesgroep op te volgen, maar doet dit meestal wel.

© MedPageToday

© Vertaling paul020 van “FDA Panel Nixes Hemispherx CFS Drug” (MedPageToday, 20 december 2012)


Meer info over de Ampligen saga door Frank Twisk (Het Alternatief voor ME) onder “Ampligen doorstaat de vuurproef niet van de FDA”, met onder andere bijdragen van

  • Cort Johnson (Health Rising, ex Phoenix Rising), 
  • het onthullende ooggetuigenverslag van Jeannette (Thougts about ME),
  • Mindy Kitei (CFS Central)
  • en de andere berichtgeving in de media hieromtrent.

Hieronder een overzicht van berichten m.b.t. de Ampligen saga:

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
Recente Links