Bron:

| 4996 x gelezen

Vlaams Belang. Persbericht, 17 december 2013

Bij de laatste bespreking van de begroting en beleidsbrieven van deze legislatuur doet Vlaams Belang-Kamerlid Rita de Bont een opmerkelijke oproep tot minister van Gezondheid Laurette Onkelinx. Zij vraagt om met hoogdringendheid aandacht te besteden aan de grote groep van  patiënten die lijden aan ziekten met multifactoriële oorzaken.

Deze patiënten (20 à 30.000 in heel het land) worden al te makkelijk betiteld als patiënten die aan een of andere moeilijk te definiëren psychosomatische ziekte zouden lijden of patiënten die zouden af te rekenen hebben met vage lichamelijk onverklaarbare klachten, al lijden ze in werkelijkheid aan een door de Wereldgezondheidsorganisatie erkende neuro-immuunziekte. Verder onderzoek, opleiding en informatie van artsen is aangewezen, want de diagnose kan gesteld worden als men strikte criteria volgt, samengaand met een grondig vraaggesprek, een grondig klinisch onderzoek naast een afgelijnd aantal bloed- en andere testen, die specifiek op mensen met onder andere Myalgische encefalomyelitis (ME), Lupus en Lyme  van toepassing zijn. Die differentiële diagnose zou kunnen gesteld worden  tegen een kostprijs van +/- 200 euro per patiënt.

Hiervoor worden echter geen middelen vrij gemaakt, al zou dat op termijn kostenbesparend kunnen werken. Het garandeert de patiënten nog geen genezing, maar vrijwaart hen van nutteloze en vaak contraproductieve behandelingen. De juiste diagnose zou leiden tot meer begrip en respect in hun directe omgeving, de familie, op school en op het werk, maar ook bij artsen en adviserende geneesheren en inspecteurs die controle uitoefenen op arbeidsongeschiktheid.

Na meerdere vragen en nadat in de vorige alsook in deze legislatuur een voorstel van resolutie (bijlage) over deze materie door Rita De Bont werd ingediend, hebben verschillende collega’s van de meerderheidsfracties in Kamer en Senaat  haar gevolgd door kopievoorstellen in te dienen, zonder echter in te stemmen met de hoogdringendheid. Hierdoor schuift men het dossier nogmaals op de lange baan en blijven duizenden patiënten nog jaren in de kou staan. Dat het voorstel intrinsiek van een Vlaams Belang-Kamerlid komt, blijkt gewichtiger dan de gezondheid van deze grote groep mensen.

Meer info: 0485/50.43.09 – ritadebont@telenet.be 

Rita De Bont

Volksvertegenwoordiger



Met dank aan de Wake Up Call Beweging om hierop attent te maken. 

 

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
Recente Links