Bron:

| 3904 x gelezen

#MEAction, 21 februari 2016


De National Institutes of Health (NIH) heeft aangekondigd subsidie van 246.000 dollar toe te kennen aan een studie die het gebruik van een orale oplossing van isotone zoutoplossing bestudeert om orthostatische intolerantie (OI) bij ME/CVS-patiënten te reduceren.

De subsidie is aan Professor Marvin Medow van het Medical College in New York toegekend, die al langere tijd een interesse heeft in OI bij ME/CVS, vooral bij jonge mensen. Het geld komt via het National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS), die de huidige leider is van de ME/CVS trans-NIH werkgroep bij de NIH.

De meeste patiënten met ME/CVS hebben OI, gedefinieerd als het onvermogen om een rechtopstaande positie te handhaven zonder dat er zich symptomen ontwikkelen. Patiënten van wie de hartslag buitensporig hoger wordt bij het staan, hebben posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS) terwijl degenen wiens bloeddruk buitensporig daalt neuraal gemedieerde hypotensie hebben (NMH).

Beide worden veroorzaakt door een falen van het normale vermogen van het lichaam om te voorkomen dat er teveel bloed wordt onttrokken aan de hersenen en het hart door de zwaartekracht bij het staan. De oorzaak van OI bij ME/CVS is onbekend. Intraveneuze zoutoplossingen zijn een effectieve behandeling maar hebben risico’s wanneer zij langdurig worden gebruikt.

Gebruikelijke methoden van orale hydratatie zijn niet zo effectief geweest maar Professor Medows merkte op dat de isotone rehydratatie oplossing ( ORS) gebruikt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) effectief is in het rehydrateren van cholerapatiënten, hetgeen hem suggereerde dat het even goed zou kunnen zijn als, of beter dan, intraveneuze zoutoplossing voor OI.

Professor Medow heeft reeds voorlopige fysiologische metingen bij ME/CVS-patiënten met OI gedaan, die aantonen dat ORS beter is dan intraveneuze vloeistof bij het herstellen van orthostatische intolerantie.

In de studie zullen hij en zijn team de fysiologie onderzoeken van 15 ME/CVS-patiënten met POTS, 15 ME/CVS-patiënten met NMH en 15 gezonde controles in reactie op zowel intraveneuze als orale vloeistoftoediening gedurende orthostatische stress. Elke deelnemer zal worden gerehydrateerd met elke methode met een week ertussen, in willekeurige volgorde.

De ORS van de WHO is een oplossing die glucose en natrium (zout) bevat en online beschikbaar is via, bijvoorbeeld, Amazon (VS). Recepten kunnen ook online worden gevonden.

Professor Medows project zou in januari 2018 voltooid moeten zijn.

N.B.: Meer info over ORS in het Nederlands:

© #MEAction. Vertaling Meintje, redactie ME-gids.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Recente Links