Bron:

| 4573 x gelezen

Samenvatting

Achtergrond

Cognitieve problemen en autonome disfunctie nemen we los van elkaar waar bij patiënten met myalgische encefalomyelitis /chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs). Er is aangetoond dat bij gezonde mensen de hartslagvariatie (HSV) een rol speelt in de cognitieve flexibiliteit, maar deze relatie is nog niet onderzocht in ME/cvs. Het doel van deze studie was om de relatie tussen de HSV en cognitieve prestaties bij ME/cvs patiënten te bestuderen.

Methodes

De deelnemers waren 30 patiënten met ME/cvs en 40 gezonde controle personen; de groepen kwamen overeen wat betreft leeftijd, geslacht, opleiding, body mass index (BMI) en het aantal uren gematigde oefeningen per week. Er werden vragenlijsten gebruikt om relevante medische en demografische informatie te verkrijgen, en de huidige symptomen en functionele verslechtering te beoordelen. Elektrocardiogrammen, waargenomen relatie tussen vermoeidheid en inspanning, en prestatiegegevens werden geregistreerd tijdens cognitieve taken. Verschillen tussen de beide groepen in autonoom reactievermogen en de relatie ervan met cognitieve prestaties werden geanalyseerd.

Resultaten

De verrichtingen van patiënten met ME/cvs waren niet minder nauwkeurig, maar wel aanzienlijk trager dan die van de gezonde controle personen. ME/cvs patiënten onderscheidden zich verder door een lage en een niet reagerende HSV, een hogere hartslagreactie en een langdurig herstel van de hartslag na een cognitieve belasting. Vermoeidheidsniveaus, geregistreerde inspanning en pijn beïnvloedden de cognitieve prestaties niet.

HSV hield direct verband met de prestatieschaal en voorspelde een aanzienlijk variantie in cognitieve resultaten.

   
De gemiddelde verandering in hartslag (HR) (in bpm) t.o.v. baseline in rust en het antwoord op uitvoeren van cognitieve taken bij patiënten met ME/CVS t.ov. gezonde controles.

Het aantal deelnemers wiens hartslagwaarde terugkeerde naar de baseline toestand gedurende de twee minuten herstelperiode.

 

Conclusies

Deze bevindingen tonen voor het eerst een verband tussen een verlaagde cardiale vagale toon en een cognitieve stoornis bij ME/cvs, en ze bevestigen eerdere verslagen van verminderde vagale activiteit.

Bron:

Reduced Cardiac Vagal Modulation Impacts on Cognitive Performance in Chronic Fatigue Syndrome

Alison Beaumont, Alexander R. Burton, Jim Lemon, Barbara K. Bennett, Andrew Lloyd, Uté Vollmer-Conna

PLoS One. 2012; 7(11): e49518. Published online 2012 November 14. doi:  10.1371/journal.pone.0049518

Pubmed: PMC3498107

Volledige publicatie: [HTML Pubmed] [HTML PlosOne] [PDF]

Verklarende woordenlijst:

  • BMI of Queteletindex: lichaamsgewicht gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte.
  • Cognitief: met betrekking tot het denkproces
  • Demografisch: beschrijving v.d. bevolking naar bepaalde kenmerken, zoals leeftijd, geslacht, opleiding, enz.
  • Modulatie: het (normale) vermogen van de cel tot aanpassing aan de omgeving
  • Vagaal: met betrekking tot de tiende hersenzenuw. (Vagale verschijnselen zijn o.a. bleekheid, misselijkheid, hevig transpireren, veel gapen, te lage hartslag, pupilverwijding).
  • Vagale toon: impulsen van de vagale zenuw die zorgt dat de hartslag afneemt.

    Variantie: het kwadraat van de standaardafwijking

© Vertaling ME/cvs Vereniging [PDF]

Persbericht: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121115133806.htm 

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
Recente Links