Bron:

| 3381 x gelezen

Charles Shepherd Medisch Ere-Adviseur, ME Association, 15 mei 2018

Leden uit het team van de ME/CVS-Biobank (Dr. Luis Nacal, Dr. Eliane Lacerda en Caroline Kingdon) met prof. Jo Edwards en Dr. Charles Shepherd. De hoofdstudie rond T- en B-cellen zal stalen onderzoeken van 100 patiënten (50 matig ziek, 50 ernstig ziek) en 100 controles (50 gezonde, 50 met MS) met behulp van flowcytometrie.

De ME Association is verheugd aan te kondigen dat ons Ramsay Research Fund (RRF) enkele nieuwe opwindende onderzoeken zal financieren die zowel de disfunctie van het immuunsysteem in ME verder zal onderzoeken, als defecten in de manier waarop energie geproduceerd wordt op cellulair niveau.

De component van het immuunsysteem zal voortbouwen op enkele bestaande onderzoeksbevindingen met betrekking tot de status van T- en B-cellen in ME en zal zijn basis hebben aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

Het werk rond T-cellen is uitgevoerd aan het LSHTM met behulp van stalen van de Britse ME/CVS-Biobank. De resultaten van dit onderzoek worden voor publicatie voorbereid. Het team van het LSHTM-project zal geleid worden door Dr. Luis Nacul en Dr. Jackie Cliff.

T-cellen worden zo genoemd omdat ze hoofdzakelijk geproduceerd worden in de thymus. Ze erkennen vreemde partikels (antigenen) via T-celreceptoren. Er zijn twee hoofdtypes van T-cellen – T-helpercellen en cytotoxische T-cellen.

Het werk rond B-cellen zal gebaseerd zijn op onderzoek dat gestart was aan de University College London (UCL) door professor Jo Cambridge en Mr. Fane Mensah, hoofdzakelijk in relatie tot het onderzoeken van de functie en energievereisten van B-cellen.

B-cellen zijn een specifiek type witte bloedcellen die uitgroeien in wat plasmacellen genoemd worden. Dat zijn cellen die antistoffen produceren die nodig zijn om infecties te bestrijden. Andere groeien uit tot wat B-geheugencellen genoemd worden.

Dit nieuwe onderzoek zal nagaan hoe afwijkingen in dit deel van het immuunsysteem gekoppeld worden aan bewijs dat zich nu voordoet als een stoornis in de manier waarop energie geproduceerd wordt op cellulair niveau in ME.

Het onderzoek rond T- en B-cellen zal bloedstalen gebruiken van de ME/CVS-Biobank – waarin nu een groot aantal stalen zit van mensen met ME (inclusief met ernstige ME), mensen met multiple sclerose en gezonde controles.

Het zal niet alleen voortbouwen op de expertise van het klinisch onderzoeksteam van CureME maar ook van andere experts in immunologie aan het LSHTM.



Fane Mensah, University College London (links) en Dr. Chris Armstrong, University of Melbourne (rechts).

Dit onderzoek zal ook samenwerking met zich meebrengen met Dr. Christopher Armstrongs onderzoeksteam in Australië – die metabolische (chemische) veranderingen in het bloed onderzoekt, die ontstaan tijdens de energieproductie.

Het hoofddoel van de studie is om ons inzicht in de rol van T- en B-cellen te verhogen en koppelingen met een gebrekkig energiemetabolisme. Het zou echter ook kunnen leiden tot de identificatie van een biomarkerpatroon voor diagnose of subgroepering van mensen met ME.

En door de zich ontwikkelende samenwerking tussen de ME/CVS-Biobank, LSHTM en de onderzoekers aan UCL te ondersteunen, zijn wij van mening dat dit een nieuwe belangrijke stap voorwaarts is in het creëren van een Kenniscentrum voor onderzoek naar ME in Londen.

Tot slot heeft het RRF al enige tijd de som van ongeveer 60.000 Britse pond opzij gezet om een Britse klinische studie naar rituximab te financieren. Klinische studies hebben plaatsgevonden in Noorwegen om het gebruik van rituximab als een mogelijke vorm van behandeling voor ME te beoordelen. Na het zeer teleurstellende nieuws over de resultaten van de fase III klinische studie in Noorwegen, lijkt een Britse klinische studie nu erg onwaarschijnlijk. Dus zijn we van mening dat dit onderzoek een zeer geschikte manier is om deze financiering te gebruiken.


Meer informatie:

1. Het CureME team and de Britse ME/CFS Biobank: https://cureme.lshtm.ac.uk

2. Immuunsysteem en status van de B-cellen in ME/CVS:

Neurophysiol Clin. 2017 Apr;47(2):131-138. doi: 10.1016/j.neucli.2017.02.002. Epub 2017 Apr 12.

Chronic fatigue syndrome and the immune system: Where are we now?

Mensah FKF1, Bansal AS2, Ford B2, Cambridge G3.

Clin Exp Immunol. 2016 May;184(2):237-47. doi: 10.1111/cei.12749. Epub 2016 Feb 22.

Extended B cell phenotype in patients with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome: a cross-sectional study.

Mensah F1, Bansal A2, Berkovitz S3, Sharma A1, Reddy V1, Leandro MJ1, Cambridge G1.

© ME Association. Vertaling zuiderzon, redactie NAHdine, ME-gids.

Opnieuw gepubliceerd met vriendelijke toestemming van de Britse ME Association.

Engelse versie beschikbaar op hun website: www.measociation.org.uk

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Recente Links