Bron:

| 7197 x gelezen

Ruthann Richter, Stanford Medicine, 8 november 2017

Jarenlang was Dr. Jose Montoya, specialist in infectieziekten, gefrustreerd door de mysteries van chronisch vermoeidheidssyndroom (ook bekend als myalgische encefalomyelitis) en de onverklaarbare en vaak invaliderende symptomen van de vele patiënten die naar zijn kliniek in Stanford kwamen. Maar eerder dit jaar werd Montoya’s doorzettingsvermogen beloond en zijn optimisme steeg aanzienlijk na een zevenjarige studie die hij leidde en die aantoonde dat de ziekte een duidelijke link heeft met 17 eiwitten in het immuunsysteem, waaronder 13 eiwitten die pro-inflammatoir zijn.

Dit bewees wat wetenschappers vermoedden – dat inflammatie de belangrijkste motor is achter de ziekte, die tussen de een en vier miljoen mensen [in de V.S., n.v.d.r.] treft, vaak met verwoestende gevolgen. Wanneer de bevinding voor het eerst aan het licht kwam, vertelde Montoya mij dat hij “extatisch” was.

“Dit vertelt de wereld dat we eindelijk een biologisch verband hebben voor deze patiënten hun symptomen,” zei hij me in een recente Q&A voor Stanford Medicine News. “Deze patiënten zijn niet gek. Onze bevindingen valideren hun symptomen – dat hun ziekte echt is en een biologische basis heeft. Nu we weten dat dit echt is, verankerd in de biologie van het lichaam en het immuunsysteem dat uitlegt waarom deze patiënten zo ziek zijn, zouden we tot een bloedtest kunnen komen, maar even spannend of nog spannender is dat we nu geneesmiddelen kunnen vinden om de ziekte te overwinnen.

In de studie analyseerden de onderzoekers bloedstalen van 200 patiënten, en vergeleken ze die met 400 controles. Onder de ME/cvs-patiënten vonden ze 17 molecules van het immuunsysteem, beter bekend als cytokines, die overeenkwamen met de patiënten hun symptomen en de ernst van hun ziekte. Sommige van deze cytokines waren geassocieerd met inflammatie. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers de mogelijkheid ontwikkeld om dit soort inflammatie te testen, wat betekent dat het mogelijk kan zijn om een bloedtest te ontwikkelen voor de ziekte, zei Montoya.

Nog belangrijker, zei hij, is dat deze patiënten uiteindelijk een of andere vorm van behandeling voor de ziekte aangeboden kunnen krijgen die momenteel niet beschikbaar is. Montoya merkte op dat andere inflammatoire aandoeningen, zoals lupus en reumatoïde artritis, behandelbaar zijn, dus er is geen reden om aan te nemen dat dat voor ME/cvs anders is.

“Nu dat de studie vastgesteld heeft dat het inflammatoir is, kunnen we ons richten op die geneesmiddelen die inflammatie behandelen”, zei Montoya. “Ik zou gelukkig kunnen sterven als ik wist dat deze deur geopend was.”

Montoya werkte in de studie samen met Dr. Mark Davis, PhD, directeur van Stanfords Institute for Immunity, Transplantation and Infection.

© Stanford Medicine. Vertaling Zuiderzon, redactie Abby, ME-gids.

Heruitgegeven met toestemming van de Stanford School of Medicine’s Office of Communication & Public Affairs

Eerder:

Foto door Steve Fisch

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Recente Links