Bron:

| 6486 x gelezen

PERSBERICHT – 19 augustus 2014. Vanaf 1 september start het RIZIV met een nieuwe regeling voor patiënten met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). Die houdt in dat kinesitherapie en cognitieve gedragstherapie worden terugbetaald. De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen weigert zich echter achter de regeling te scharen. “Er is niet met ons overlegd. Deze regeling lijkt een stap vooruit, maar is het niet. Patiënten zullen hier de dupe van worden. ,” stelt gedelegeerd bestuurder Koen Lowet.” De psychologen vragen overleg.

Een aantal jaren geleden draaide het RIZIV de geldkraan dicht voor de toenmalige CVS-centra wegens te duur en te inefficiënt, een besparingsmaatregel dus. Onder druk van de CVS-patiënten gaf toenmalig minister Onkelinx het RIZIV de opdracht om een alternatief uit te werken. Dat alternatief bestaat uit een ambulante behandeling door middel van kinesitherapie en cognitieve gedragstherapie. De RIZIV–conventie zou van start moeten gaan op 1 september, doch er lijkt nu een kink in de kabel. De zorgverstrekkers die die cognitieve gedragstherapie zou moeten uitvoeren, de klinisch psychologen, werden onvoldoende betrokken en gaan  niet akkoord met de inhoud van de conventie.

“We waren verbouwereerd toen we deze tekst te zien kregen,” verklaart Lowet, “We zijn niet geconsulteerd over de inhoud en de voorwaarden. Jammer, want het voorstel dat nu op punt staat uitgevoerd te worden is problematisch” Vooreerst wijst Lowet op het feit dat er slechts één bepaald gedragstherapeutisch protocol mag uitgevoerd worden. De therapeut mag hier niet van afwijken, anders riskeert hij niet betaald te worden. “Men gaat er blijkbaar van uit dat alle patiënten met CVS hetzelfde zijn en dat is natuurlijk niet zo. Een psycholoog moet zijn behandeling af kunnen stemmen op de patiënt die voor hem zit. Een protocol kan een goede leidraad zijn, maar nooit meer dan dat,” aldus Lowet.

Bovendien zijn de psychologen niet te spreken over het opgelegde tarief van € 49,48. “We stonden perplex,” stelt Lowet, “een dergelijk vast tarief is niet realistisch als je weet dat in Nederland het gangbare tarief tussen de 80 en de 90 euro ligt.” Toch werken er vandaag de dag psychologen en psychotherapeuten aan dergelijke tarieven. “Dat klopt,” bevestigt Lowet, “Omdat er in België nog geen terugbetaling is, werken veel psychologen onder de kostprijs van een consult. Ze doen dat om nog enigszins toegankelijk te blijven. Maar voltijds als zelfstandige werken is bijzonder moeilijk. De gevolgen laten zich raden. Als psychologen te weinig geld krijgen per consult, dan worden ze gedwongen om meer consulten te doen, een groepsaanbod uit te werken of om een andere dagtaak op te nemen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit en van het aanbod. Finaal is het dan de patiënt die de rekening betaalt.  .”

”We begrijpen dat het RIZIV tegemoet wil komen aan de vraag van patiënten naar terugbetaling. We zijn bereid om mee te denken en vragen dat er tijd geïnvesteerd wordt in overleg. . We zullen elkaar dan ongetwijfeld wel vinden. Uiteindelijk willen we allemaal dat we de patiënt verder kunnen helpen. Wat betreft de huidige conventie kunnen we echter niet anders dan de psychologen adviseren om hier niet op in te tekenen.”

Voor meer uitleg betreffende dit persbericht, kan u steeds Koen Lowet contacteren via GSM: 0476/383454 of Koen.Lowet@vvkp.be

© VVKP


Lees ook

3 reacties

  1. Hoop?
    Dit klinkt in zekere mate hoopvol.

    Vooral dat ze gereageerd hebben op:
    “……slechts één bepaald gedragstherapeutisch protocol mag uitgevoerd worden. De therapeut mag hier niet van afwijken, anders riskeert hij niet betaald te worden. “

  2. Hoopvol: hoezo?
    De psychologen zijn tegen omdat ze te weinig betaald krijgen en omdat ze slechts éen vorm van therapie mogen toepassen. Twee keer eigenbelang dus en niet één keer geredeneerd vanuit het belang van ME-patiënten. Want het verplichten tot psychotherapie is in beginsel fout als de enige reden is dat er geen afdoende somatische verklaring/behandeling is. Of die is er wel maar mag vanwege alle regeltjes en vooroordelen jegens ME-patiënten niet worden voorgeschreven. Ik lees hier weinig hoopvols in, het is gewoon weer hetzelfde liedje.

  3. Ik zei: in zekere mate, maar je hebt helemaal gelijk.

    Tuurlijk zijn deze centra overbodige geldverspillers voor ME-ers. Die dienen sowieso er voor te zorgen daar niet in verzeild te raken. Laat de hele bubs CVS-ers er maar massaal heengaan.

    Ik probeer het alleen te zien als gedeeltelijk ook een teken dat psychologen hun eigen weg wensen uit te stippelen vanwege dit:

    “Men gaat er blijkbaar van uit dat alle patiënten met CVS hetzelfde zijn en dat is natuurlijk niet zo. Een psycholoog moet zijn behandeling af kunnen stemmen op de patiënt die voor hem zit. Een protocol kan een goede leidraad zijn, maar nooit meer dan dat,” aldus Lowet.

    Misschien wel wishful thinking van mij, maar ik hoop dat psychologen op die manier uiteindelijk genuanceerder worden, langzaam aan leren de ME-ers die toch per ongeluk binnen zijn gekomen te onderscheiden en met rust te laten, cq adviseren voorzichtig te zijn met de activiteiten of zelfs weg sturen voor er ongelukken gebeuren. Een soort zachte omwenteling/inzicht van deze groep dus.

    Een belangrijk stap zal kunnen  zijn, dat ze de (groeps)druk van over de moeheidsgrens heengaan en andere zieker  makende acties (bv ook positiviteits-hersenspoelingen) achterwege laten, goed de patiënt observerend en serieus nemend.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Datum/Tijd Evenement
28/03/2024
19:00 - 19:30
Wat als ze niet zien dat je ziek bent? (Radio Aalsmeer)
16/04/2024
15:30 - 16:45
Webinar onderzoeksprogramma ME/CVS (ZonMw)
19/04/2024
00:00
Nederlandse Long COVID Dag 2024
Recente Links