Bron:

| 6638 x gelezen

Onderzoekers van DePaul University vergelijken bevindingen met chronisch vermoeidheidssyndroom.

 (DePaul University/Jamie Moncrief)
Leonard A. Jason is professor psychologie aan de DePaul University, die de afgelopen 30 jaar het chronisch vermoeidheidssyndroom heeft bestudeerd. Hij is ook directeur van het Center for Community Research in DePaul’s College of Science and Health.

CHICAGO – Terwijl mensen met langdurige COVID-19 nog steeds herstellen van hun ziekte, kunnen neurocognitieve symptomen na verloop van tijd blijven bestaan of zelfs verergeren, zoals gerapporteerd in nieuwe bevindingen van onderzoekers aan de DePaul University. Psycholoog Leonard A. Jason leidde de studie waarbij mensen met langdurige COVID-19 vergeleken werden met patiënten die myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) hebben.

Het vergelijken van langdurige COVID-19 met een andere chronische ziekte zou onderzoekers kunnen helpen om de onderliggende oorzaken van langdurige ziekte bloot te leggen en hun benadering van de zorg toe te lichten, zei Jason. Veel andere symptomen van langdurige COVID-19 lijken na verloop van tijd te verbeteren, wat afwijkt van de ervaring van de meesten met ME/cvs. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift “Fatigue: Biomedicine, Health & Behavior” en zijn beschikbaar op https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21641846.2021.1922140

“De symptomen die het meest blijven hangen bij langdurige COVID-19 worden ook wel ‘hersenmist’ genoemd. Mensen hebben moeite met het oplossen van problemen, of ze stappen in de auto en vergeten waar ze heen moeten,” zei Jason, directeur van het Center for Community Research aan DePaul. Onderzoekers definieerden langdurige COVID-19 als het hebben van ernstige, langdurige symptomen drie maanden na het oplopen van het SARS CoV-2-virus.

Onderzoekers ondervroegen 278 langdurige COVID-19-patiënten over hun symptomen op twee tijdstippen, met een tussenpose van zes maanden. Zij ondervroegen ook 502 ME/cvs-patiënten over hun symptomen, die een aanzienlijke overlapping hebben met COVID-19. Jason en zijn team gebruikten de DePaul Symptom Questionnaire, een meetinstrument voor zelfrapportage, ontwikkeld voor gebruik met ME/cvs-patiënten. Wat de onderzoekers vonden:

  • Na zes maanden rapporteerden de langdurige COVID-19-patiënten ergere neurocognitieve symptomen dan bij het begin van hun ziekte, zoals moeite met het vormen van woorden, concentratieproblemen en verstrooidheid. Toch waren deze symptomen minder ernstig dan die van ME/cvs.
  • De meeste andere symptomen, waaronder slaapproblemen, immuungerelateerde problemen, pijn en gastro-intestinale problemen, lijken in de loop van de tijd te verbeteren bij langdurige COVID-19-patiënten.
  • Het ernstigste symptoom voor zowel langdurige COVID-19 als ME/cvs was postexertionele malaise, wat inhoudt dat men zich fysiek en mentaal uitgeput of zwaar voelt.

Deze bevindingen kunnen andere onderzoekers inzicht verschaffen in de pathofysiologie van het zenuwstelsel, zoals gevonden bij patiënten met ME/cvs. Hoewel bekend is dat ME/cvs veel triggers heeft, waaronder het Epstein-Barrvirus, weet niet elke patiënt wat er tot de ziekte heeft geleid, merkte Jason op. Langdurige COVID-19-patiënten daarentegen kunnnen één enkel virus aanwijzen als de initiële oorzaak van hun symptomen. Beide groepen gaan dezelfde uitdagingen aan omdat familieleden en gezondheidswerkers de veranderende symptoompatronen misschien niet begrijpen.

“We weten niet hoeveel langdurige COVID-patiënten op dit soort traject zullen blijven,” zei Jason. Hij en andere onderzoekers schatten dat ongeveer 10% van de mensen met COVID-19 langdurig ziek zullen worden. Bij het doornemen van de literatuur ontdekten de onderzoekers dat epidemieën uit het verleden, waaronder de pandemie van 1918, er ook toe hebben geleid dat veel patiënten langdurige vermoeidheid hebben.

“Dit soort ernstige neurocognitieve complicaties is ongelooflijk gezien het feit dat miljoenen mensen besmet zijn geraakt,” zei Jason.

Coauteurs van het onderzoek aan DePaul Center for Community Research zijn Mohammed Islam, Karl Conroy, Joseph Cotler, Chelsea Torres, Mady Johnson en Brianna Mabie. Dit onderzoek werd gefinancierd door het National Institute of Neurological Disorders and Stroke (subsidienummer 5R01NS111105).

© DePaul University, 20 mei 2021. Vertaling Zuiderzon, redactie NAHdine, ME-gids.

Citeren?

Leonard A. Jason, Mohammed F. Islam, Karl Conroy, Joseph Cotler, Chelsea Torres, Mady Johnson & Brianna Mabie (2021) COVID-19 symptoms over time: comparing long-haulers to ME/CFS, Fatigue: Biomedicine, Health & Behavior, DOI: 10.1080/21641846.2021.1922140

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Recente Links