Bron:

Alle kranten

| 8163 x gelezen

Artsen krijgen monsterboete in zaak rond ziekteverzekering

Twee artsen hebben van de administratieve rechtbank van de ziekteverzekering Riziv hebben een boete gekregen van 635.000 euro. Ze zouden onterecht medicijnen hebben voorgeschreven aan patiënten met het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS).

Lees het volledige artikel in de Gazet van Antwerpen of in onderstaande kranten:

   
   
   


Twee cvs-artsen moeten Riziv 635.000 euro betalen  

Bron: Artsenkrant, 24.06.2010

Endocrinoloog Francis Coucke en neuropsychiater Anne-Marie Uyttersprot werden door de administratieve rechtbank van het Riziv met een sanctie van 500.000 (vijfhonderdduizend) euro bedacht. Daarbovenop moeten ze nog een maximale boete betalen zodat de totaalsom oploopt tot 635.000 euro.

Beide artsen gaan in beroep. Artsenkrant bracht al eerder het verhaal (AK 2087) waarbij de aangeklaagde dokters nog voor de uitspraak gewaagden van een ‘afrekening’, ingefluisterd door de ziekenfondsen. Bernard Hepp, hoofd van de dienst geneeskundige evaluatie en controle, sprak zich niet uit over deze zaak, maar vindt dat de betrokken artsen alle kansen krijgen om zich te verdedigen.

Waar gaat het om? Op 7 juni jongstleden veroordeelde een Riziv-rechtscollege beide artsen omdat ze onterecht gammaglobulines en parenterale voeding zouden hebben voorgeschreven aan patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Coucke en Uyttersprot behandelden de voorbije jaren duizenden patiënten voor cvs. Maar volgens hen gaat het dus om een afrekening: de opgelegde psychotherapie in de zogenaamde referentiecentra wekt onvrede bij de CM-leden. Beide artsen volgden een eigen koers, en dat kon kennelijk niet door de beugel.

Getelefoneerd vonnis?

Coucke en Uyttersprot voelen zich overigens gesterkt door een KCE-rapport dat zeer kritisch is over de referentiecentra. Dokter Uyttersprot: “We hebben rigoureus de Rizivcriteria toegepast. We stelden vast dat heel wat patiënten lijden aan zeer ernstige comorbide aandoeningen. Wij deden niet meer dan onze plicht. Op geen enkele manier hebben we onszelf verrijkt.”

Dokter Coucke vindt het niet kunnen dat het Riziv in deze zaak rechter en partij is. “Het Riziv wordt immers gestuurd door het grootste ziekenfonds van het land.” De arts maakt zich ook sterk dat hij over schriftelijke bewijzen beschikt dat de veroordeling op voorhand vastlag.

Eerder had de CM klacht neergelegd bij de Orde van Geneesheren, maar daar ving het ziekenfonds bot.


Lees meer over de achtergrond, het hoe en het waarom hier.

Belangrijke oproep

Beste,

 

Dr. Coucke en dr. Uyttersprot worden zwaar gestraft omdat ze ME/CVS patiënten biomedisch behandelen. Samen moeten ze meer dan 500.000 euro betalen. Bijgevoegd vindt u de tekst met uitleg over het vonnis.

We zoeken zoveel mogelijk patiënten die bereid zijn een officiële getuigenis af te leggen over druk, laster en aantijgingen aan het adres van drs Annemie Uyttersprot en Francis Coucke. Patiënten met vragen kunnen zich richten tot cvs.platform@skynet.be.

Ik hoop op jullie steun. Het is belangrijk dat patiënten hun therapieën die ze broodnodig hebben blijven krijgen. Stop dit onrecht, het is ook in uw eigen belang.

Ik verzoek jullie dan ook om deze tekst zoveel mogelijk te verspreiden.

Met vriendelijke groeten,

Kathy Hugaerts

Belgisch Bestuurslid Europese ME Alliantie

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Recente Links