Medisch
Meeste patiënten in provincie Antwerpen
In de regio’s Antwerpen, de Kempen en ook in Limburg krijgen beduidend meer mensen de diagnose CVS (chronisch vermoeidheids-syndroom) dan in de rest van het land. “Hoe kan het dan dat professoren blijven zeggen dat CVS tussen de oren zit?”, zegt de omstreden arts Francis Coucke.
Zaterdag kwamen in Nieuwkerken-Waas 130 patiënten samen voor een stand van zaken van hun dokter, internist en endocrinoloog Francis Coucke. Zijn patiënten hebben allemaal de diagnose CVS gekregen.
“CVS-patiënten zijn de nieuwe melaatsen.”
Dr. Coucke. ENDOCRINOLOOG
“Een nepdiagnose”, zegt Coucke (foto), die daar ook De CVS-mythe over schreef. Hij vond bij die patiënten, dankzij een simpele bloedtest, een probleem in het immuunsysteem “en dus geen psychische oorzaak”.
Mieke (41) uit Antwerpen is een van hen. “Ik kon al tien jaar niet werken omdat ik krachteloos en bedlegerig was”, zegt Mieke. “Ik had de ene infectie na de andere. Tot ik bij dokter Coucke terechtkwam.”
Coucke behandelt dit type van zijn ‘CVS-patiënten’ in het Jan Portaelsziekenhuis in Vilvoorde. Maandelijks krijgen ze er een infuus van gammaglobulines toegediend, de stof die zij te kort hebben om voldoende afweer te kunnen bieden aan bacteriën die hun lichaam binnendringen. “Dankzij die medicatie ben ik níet voortdurend aan mijn bed gekluisterd. Het is een kwestie van levenskwaliteit”, zegt Mieke.
Tegendraadse aanpak
Mieke heeft intussen een erkenning van het RIZIV, krijgt die gammaglobulines terugbetaald en mag ze maandelijks thuis bij zichzelf toedienen. Maar veel patiënten hebben die erkenning niet, en dokter Coucke kan vanaf januari de medicatie niet meer in het ziekenhuis toedienen. Hij mag er niet meer werken door zijn tegendraadse aanpak van CVS.
“Maar daardoor blijven tal van patiënten wel in de kou”, zegt Sandra Galland, een patiënte van Coucke die de bijeenkomst zaterdag organiseerde. “Als zij zelf die medicatie moeten bekostigen, betalen zij duizend euro per maand. Gewone mensen kúnnen dat gewoon niet. Ze zijn gedoemd om opnieuw doodziek en bedlegerig te worden.”
“Nieuwe melaatsen”
“Dankzij de regering-Di Rupo bespaart het RIZIV op de terugbetaling van gammaglobulines”, zegt Coucke. “De controles zijn strenger geworden, voor de patiënten is het veel moeilijker om een goedkeuring te krijgen. De voorwaarden zijn bovendien onduidelijk. De zogenaamde CVS-patiënten zijn de nieuwe melaatsen. En ik ben dan de pater Damiaan die over vele jaren misschien wel erkenning gaat krijgen… (lachje).”
“De ‘CVS-patiënten’ krijgen nu psychotherapie”, zegt Coucke. “Dat is zoals tegen iemand zonder benen zeggen dat hij moet denken dat hij wel benen heeft. Maar als het allemaal in het hoofd zit, waarom blijkt uit de cijfers (zie kaart) van de CVS referentiecentra dan dat CVS veel meer voorkomt in de regio’s Antwerpen, Kempen en Limburg? Wonen daar meer ‘psychisch zieken’? Mijn theorie is dat dit veel te maken heeft met milieuvervuiling die vanuit de Antwerpse haven naar het oosten waait en hier het immuunsysteem van mensen aantast. Bewijzen kan ik dat natuurlijk niet, daarvoor moet er meer onderzoek gebeuren. Maar daar is geen interesse voor. Het is aan de politiek om op deze problematiek door te duwen.”
Sylvia Mariën
© Gazet van Antwerpen, 9 december 2013
[jpg]