Bron:

| 18086 x gelezen

Center for Infection and Immunity, 27 februari 2015

Immuunhandtekeningen in het bloed wijzen op verschillende stadia van de ziekte, en openen de deur naar een betere diagnose en behandeling

NEWYORK (27 februari 2015) – Onderzoekers aan het Center for Infection and Immunity aan de Mailman School of Public Health aan de Columbia Universiteit, hebben verschillende immuunveranderingen geïdentificeerd in patiënten met de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom, medisch bekend als myalgische encefalomyelitis (ME/CVS) of systemische inspanningsintolerantieziekte (SEID). De bevindingen kunnen helpen bij het verbeteren van de diagnose en het bepalen van behandelopties voor deze invaliderende aandoening, waarbij de symptomen variëren van extreme uitputting en moeite om zich te concentreren tot hoofdpijn en spierpijn.

Originele Engelstalige YouTube: Dr. Mady Hornig on new ME/CFS findings

“ME is een ziekte, een biologische ziekte”

“Het is geen kwestie van de wil om beter te worden, het is een kwestie van een lichamelijke ziekte die hen ervan weerhoudt om beter te worden.”

Dr. Mady Hornig

Deze immuunhandtekeningen vormen sterk fysiek bewijs dat ME/CVS een biologische ziekte is in tegenstelling tot een psychologische aandoening, en het eerste bewijs dat de ziekte uit verschillende stadia bestaat. De resultaten verschijnen online in het nieuwe tijdschrift van American Association for the Advancement of Science (AAAS), Science Advances.

Met financiering van het Chronic Fatigue Initiative van de Hutchins Family Foundation om studies te ondersteunen naar het immuunsysteem en infectiemechanismen van de ziekte, gebruikten de onderzoekers immunoassay testmethoden om het gehalte van 51 immuunbiomarkers te bepalen in bloedplasmastalen die verzameld werden via twee multicenter studies die een totaal van 298 ME/CVS-patiënten en 348 controles vertegenwoordigen. Ze vonden specifieke patronen in patiënten die de ziekte drie jaar of minder hadden, die niet aanwezig waren in controles of in patiënten die de ziekte al meer dan drie jaar hadden. Patiënten die nog niet lang ziek zijn, hadden verhoogde aantallen van veel verschillende types van immuunmoleculen, zogenaamde cytokinen. Het verband was buitengewoon sterk bij een cytokine, interferon gamma genaamd, die in verband gebracht wordt met de vermoeidheid die volgt op veel virale infecties zoals het Epstein-Barr virus (de oorzaak van de ziekte van Pfeiffer). Cytokineniveaus werden niet verklaard door de ernst van de symptomen.

“We hebben nu bewijs dat bevestigt wat miljoenen mensen met deze ziekte al weten, dat ME/CVS niet psychisch is.”

Dr. Mady Hornig

“We hebben nu bewijs dat bevestigt wat miljoenen mensen met deze ziekte al weten, dat ME/CVS niet psychisch is,” stelt hoofdauteur Dr. Mady Hornig, directeur van het translationeel onderzoek aan het Center for Infection and Immunity en hoogleraar Epidemiologie aan de Columbia’s Mailman School. “Onze resultaten moeten het proces versnellen van het vaststellen van de diagnose nadat personen voor het eerst ziek worden, evenals van de ontdekking van nieuwe behandelstrategieën die zich richten op deze vroege bloedmarkers.”

Een vaak voorkomende schuldige in auto-immuunziekten

Er zijn reeds menselijke monoklonale antilichamen op de markt die de niveaus van een bepaald cytokine, interleukine-17A genaamd, kunnen dempen, welke in de studie verhoogd was bij patiënten in het vroege stadium. Een voorbeeld hiervan is Cosentyx (secukinumab), wat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in januari goedkeurde als geneesmiddel voor psoriasis, een auto-imuunziekte, die ook getriggerd kan worden door een infectie. Andere chronische inflammatoire aandoeningen die in verband gebracht worden met hoge niveaus van interleukine-17A, zijn multiple sclerose en reumatoïde artritis.

Maar voordat geneesmiddelen in een klinische trial getest kunnen worden, hopen Dr. Hornig en collega’s de huidige, transversale resultaten in een longitudonale studie te repliceren waar patiënten een jaar gevolgd worden om te zien hoe hun cytokineniveaus, inclusief interleukine-17A, verschillen tussen individuele personen in de tijd, afhankelijk van hoe lang ze al de ziekte hebben.

Vast in hoge versnelling

De studie ondersteunt het idee dat ME/CVS op een infectieuze “hit-and-run” gebeurtenis kan wijzen. Patiënten melden vaak dat ze ziek worden, soms van iets wat vaak voorkomt zoals de ziekte van Pfeiffer (Epstein-Barr virus), en nooit volledig herstellen. Het nieuwe onderzoek suggereert dat deze infecties een spaak in de wielen steken van de mogelijkheid van het immuunsysteem om zichzelf tot rust te brengen na de acute infectie, om terug te keren naar een homeostatische balans; de immuunrespons wordt zoals een auto die vast zit in hoge versnelling. “Het lijkt erop dat ME/CVS-patiënten overspoeld worden met cytokinen tot rond het punt van drie jaar ziekte, op welk punt het immuunsysteem bewijs toont van uitputting en cytokineniveaus dalen,” aldus Dr. Hornig. “Vroege diagnose kan unieke mogelijkheden bieden voor behandeling die waarschijnlijk verschilt van deze die geschikt zou zijn in latere fasen van de ziekte.”

De onderzoekers deden veel moeite om de deelnemers zorgvuldig te screenen om er zeker van te zijn dat ze de ziekte hadden. De onderzoekers rekruteerden ook grote aantallen patiënten bij wie de diagnose vrij recent was. Het stressniveau van patiënten werd gestandaardiseerd; vóór elke bloedafname werden patiënten gevraagd om gestandaardiseerd papierwerk in te vullen, deels om vermoeidheid op te wekken. De wetenschappers controleerden ook bekende factoren die het immuunsysteem beïnvloeden, waaronder het tijdstip, seizoen en geografische locatie waar de stalen genomen werden, evenals leeftijd, geslacht en etnische afkomst / ras.

In 2012 brachten Dr. W. Ian Lipkin, directeur van het Center for Infection and Immunity, en collega’s de resultaten van een multicenter studie uit die definitief twee virussen uitsloten waarvan gedacht werd dat ze betrokken waren bij ME/CVS: XMRV (xenotroop murine leukemie virus [MLV]-gerelateerd virus) en murine retrovirusachtige sequenties (aangeduid als pMLV: polytrope MLV). In de komende weken verwachten Dr. Hornig en Dr. Lipkin om de resultaten te presenteren van een tweede studie van het cerebrospinaal vocht van ME/CVS-patiënten. In afzonderlijk lopende studies, zoeken ze naar “moleculaire voetafdrukken” van de specifieke agentia achter de ziekte – zijn ze viraal, bacterieel of fungaal – evenals kijken ze longitudonaal naar hoe plasma cytokinepatronen veranderen bij ME/CVS-patiënten en controles gedurende een periode van één jaar, zoals hierboven aangegeven.

“Deze studie levert ons wat ons al zo lang ontglipte: ondubbelzinnig bewijs van immunologische disfunctie in ME/CVS en diagnostische biomarkers voor de ziekte.”

Dr. W. Ian Lipkin

“Deze studie levert wat ons al zo lang ontglipte: ondubbelzinnig bewijs van immunologische disfunctie in ME/CVS en diagnostische biomarkers voor de ziekte”, zegt senior auteur Dr. W. Ian Lipkin, ook de John Snow Professor of Epidemiology aan de Columbia’s Mailman School. “De vraag die we proberen te beantwoorden in een parallel microbioomproject is wat deze disfunctie triggert.”

Co-auteurs zijn Andrew F. Schultz, Xiaoyu Che, en Meredith L. Eddy van het Center for Infection and Immunity; Jose G. Montoya van de Stanford University; Anthony L. Komaroff van de Harvard Medical School; Nancy G. Klimas van de Nova Southeastern University; Susan Levine van de Levine Clinic; Donna Felsenstein van het Massachusetts General Hospital; Lucinda Bateman van de Fatigue Consultation Clinic; and Daniel L. Peterson en Gunnar Gottschalk van Sierra Internal Medicine. De auteurs verklaren geen strijdige belangen te hebben.

Steun voor de studie werd geleverd door het Chronic Fatigue Initiative van the Hutchins Family Foundation en de National Institutes of Health.

Over de Columbia University’s Mailman School of Public Health

De Columbia University’s Mailman School of Public Health houdt zich bezig met onderzoek, voorlichting en diensten om een antwoord te bieden op de kritische en complexe problemen m.b.t. de volksgezondheid die New Yorkers, het land en de wereld treffen. De Mailman School is de derde grootste ontvanger van NIH subsidies onder de schools of public health. Zijn meer dan 450 multidisciplinaire faculteitsleden werken in meer dan 100 landen over de wereld, waarbij ze problemen aanpakken zoals de preventie van infectie- en chronische ziekten, milieu en gezondheid, gezondheidszorg voor moeder en kind, gezondheidsbeleid, klimaatverandering en gezondheid. Het is een leider in publieke gezondheidsvoorlichting met meer dan 1300 afgestudeerden uit meer dan 40 landen die verschillende master en doctorale programma’s volgen. Voor meer informatie, bezoek www.mailman.columbia.edu.

Als u graag CII’s ME/CVS onderzoek wilt steunen, klik dan op https://giving.columbia.edu/giveonline/?schoolstyle=5881&alloc=21677.

In liefdevolle herinnering aan Vanessa Li.

© Vertaling en redactie ME-gids van Scientists Discover Robust Evidence That Chronic Fatigue Syndrome Is a Biological Illness” (The Center for Infection and Immunity, 27 februari 2015)

Lees ook


Studie

http://advances.sciencemag.org/content/1/1/e1400121

Distinct plasma immune signatures in ME/CFS are present early in the course of illness

Mady Hornig, José G. Montoya, Nancy G. Klimas, Susan Levine, Donna Felsenstein, Lucinda Bateman, Daniel L. Peterson, C. Gunnar Gottschalk, Andrew F. Schultz, Xiaoyu Che, Meredith L. Eddy, Anthony L. Komaroff, W. Ian Lipkin

Science Advances 01 Feb 2015: Vol. 1 no. 1 e1400121. DOI: 10.1126/sciadv.1400121

Abstract

Myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS) is an unexplained incapacitating illness that may affect up to 4 million people in the United States alone. There are no validated laboratory tests for diagnosis or management despite global efforts to find biomarkers of disease.

We considered the possibility that inability to identify such biomarkers reflected variations in diagnostic criteria and laboratory methods as well as the timing of sample collection during the course of the illness.

Accordingly, we leveraged two large, multicenter cohort studies of ME/CFS to assess the relationship of immune signatures with diagnosis, illness duration, and other clinical variables. Controls were frequency-matched on key variables known to affect immune status, including season of sampling and geographic site, in addition to age and sex.

We report here distinct alterations in plasma immune signatures early in the course of ME/CFS (n = 52) relative to healthy controls (n = 348) that are not present in subjects with longer duration of illness (n = 246). Analyses based on disease duration revealed that early ME/CFS cases had a prominent activation of both pro- and anti-inflammatory cytokines as well as dissociation of intercytokine regulatory networks. We found a stronger correlation of cytokine alterations with illness duration than with measures of illness severity, suggesting that the immunopathology of ME/CFS is not static.

These findings have critical implications for discovery of interventional strategies and early diagnosis of ME/CFS.

“Dit zou een bevinding kunnen zijn om te helpen bij de diagnose en opent de deur naar ontstekingsremmende geneesmiddelen.”

Dr. Charles Shepherd © ME Association

zegt Dr. Charles Shepherd, medisch adviseur aan The ME Association

Dit zijn belangrijke en bemoedigende nieuwe bevindingen van Professor Ian Lipkin, en een zeer gerenommeerde onderzoeksgroep in Noord-Amerika, over de rol van immuunsysteem chemicaliën, zogenaamde cytokinen, in ME/CVS.

Het onderzoek voegt verder gewicht toe aan de hypothese dat virale infecties, die vaak ME/CVS triggeren, vervolgens een overactieve immuunrespons produceren waarbij deze cytokines betrokken zijn.

De abnormale cytokinerespons veroorzaakt voortdurende griepachtige en andere systemische symptomen en draagt waarschijnlijk bij tot de herseninflammatie die gevonden werd in andere recent uitgebrachte onderzoeksresultaten.

Als onderscheidende patronen van cytokine-afwijkingen in verband gebracht kunnen worden met zowel het stadium als de ernst van de ziekte, dan kan deze bevinding gebruikt worden als hulp bij de diagnose en opent de deur tot het gebruik van anti-inflammatoire geneesmiddelen die de abnormale respons van het immuunsysteem zou dempen.

Hoewel sommige artsen nog steeds ten onrechte denken dat ME/CVS een psychologische ziekte is, is er nu heel duidelijk bewijs dat we te maken hebben met een lichamelijke ziekte die belangrijke afwijkingen omvat met betrekking tot de hersenen, spieren en het immuunsysteem.


Media

Chronic Fatigue Syndrome Study Findings May Lead to Diagnostic Tool (David Tuller, The New York Times, 27 februari 2015)

‘Robust’ Evidence Found That Chronic Fatigue Syndrome Is a Physical Illness (27 februari 2015)

More Evidence Found of Biological Basis to Chronic Fatigue Syndrome (Amy Dockser Marcus, 27 februari 2015)

A New Name, and Wider Recognition, for Chronic Fatigue Syndrome (The New Yorker, 27 februari 2015)

Blood biomarkers found for chronic fatigue syndrome (Business Insider, 27 februari 2015)

US scientists claim ‘robust evidence’ that ME/CFS is a biological illness | Columbia University press release (ME Association, 27 februari 2015) (Met reactie Dr. Charles Shepherd)

Immune System Changes Tied to Chronic Fatigue Syndrome (MedlinePlus, 27 februari 2015)

Chronic Fatigue Syndrome: Immune Alterations Seen Early (Miriam E. Tucker, Medscape, 2 maart 2015)

Chronisch vermoeidheidssyndroom: een “echte” ziekte! (Mediplanet, 2 maart 2015)

Sterk bewijs: CVS is een biologische ziekte (National Geographic Nederland-België, 4 maart 2015) (Aanrader)

Hoe artsen het mysterie rond CVS stilaan ontrafelen (Het Laatste Nieuws, 6 maart 2015) (Een mix van goede (biomedische!) info en psychosociale onzin.)

CVS is een ‘echte’ ziekte (Artsenkrant.com, 17 maart 2015)

5 reacties

  1. Bewijs
    Keiharde éénduidige bewijzen zijn volgens mij de enige manier om het tij te keren.
    Hopelijk leidt dit ons tot een onomstotelijk bewijst dat ME een biologische ziekte is.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Geen Evenementen
Recente Links