Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 30/08/2010
18:15

Categorieën Geen Categorieën


30-08-10

Doorbraak in onderzoek naar ME

Éen Vandaag besteedt vandaag in een tweede deel aandacht aan ME/CVS en XMRV/MLV.

In de uitzending komen ME/cvs-patiënte Mariska Pluister, prof. Kenny De Meirleir en prof. Jos Van der Meer (die weigerde aan de eerste uitzending mee te werken) aan het woord. 

Gezaghebbende Amerikaanse overheidsinstanties hebben opnieuw bij ME-patiënten een virus aangetroffen. Al eerder berichtte EenVandaag over de ontdekking van het XMRV-virus maar daar was bij andere wetenschappers nog veel twijfel over. Betekent dit nieuwe bewijs nu een doorbraak voor de behandeling van de vermoeidheidsziekte? En houdt dat ook in dat ME-patiënten geen bloeddonor meer mogen zijn?


EenVandaag spreekt met de Belgische professor Kenny de Meirleir die er al jaren van overtuigd is dat er een virus aan de ziekte ME ten grondslag ligt, en met professor Jos van der Meer, internist van het Radboudziekenhuis in Nijmegen, die deze virus-theorie altijd heeft ontkend. Verder nemen we een kijkje in een Brusselse laboratorium, de enige plek in Europa waar sinds kort op het virus getest kan worden. Wij spreken met een Nederlandse patiënte die zich daar heeft laten testen en in wiens bloed het virus is aangetroffen.

 

Nederland 1, 30 augustus 2010, 18.15-19u

Geef een reactie