random

Behandelingen en ervaringen

ME/CVS is een complexe neurologische-immunologische aandoening. Daarbij staat een biomedische aanpak centraal. Er bestaat dan wel geen eenduidige curatieve behandeling, maar op maat van de patiënt kunnen zoveel mogelijk de talrijke afwijkingen verantwoordelijk voor de klachten behandeld worden. Deze bestaat onder andere uit het bestrijden van infecties, het normaliseren van het afweersysteem, regulering van de darmflora, etc.:

 • Behandeling van opportunistische infecties als gevolg van een verzwakt immuunsysteem
  • antiviralen (tegen EBV, CMV, HSV, HHV-6,...)
  • antibiotica (tegen Mycoplasma, chlamydia, borrelia, ...)
 • Versterken en normaliseren van het afweersysteem met immunomodulatoren en/of immunoglobulinen bij een tekort
 • Maag- en darmproblemen aanpakken met gerichte probiotica en antibiotica, verteringsenzymen, ontstekingsremmers, maagzuurremmers en dieet. Bij ernstige ondervoeding of maagverlamming is intraveneuze voeding nodig.
 • Voor energie- en stofwisselingsproblemen kunnen voedingssupplementen (vb. co-Q10, L-carnitine), anti-oxidanten (chlorella, kurkuma), vitaminen (B12, C, D) toegediend worden.
 • Specifieke behandeling is nodig bij neuro-endocriene problemen (afwijkingen aan schildklier of bijnieren,…)
 • Om het leed te verzachten, kan aanvullende symptoombehandeling tijdelijk uitkomst bieden:
  • Pijn kan verzacht worden op twee manieren:
   • Medicamenteus met pijnstillers, ontstekingsremmers of medicatie tegen zenuwpijn. Antidepressiva in lage dosis kunnen een pijnstillend effect hebben.
   • Niet-medicamenteus: massage of TENS bij een kinesitherapeut, osteopathie om pijnlijke spier- en gewrichtsblokkades op te heffen.
  • Slaapmedicatie bij slaapstoornissen
Belangrijk: Hoe sneller de diagnose gesteld en hoe sneller de behandeling ingesteld, des te meer kans op een beter herstel. Immers hoe langer ziek, hoe meer kans op blijvende schade en een kettingreactie van complicaties.

Deel uw ervaring met een behandeling

Hieronder kun je mogelijke behandelingen, ondersteunende therapieën of middelen vinden voor de ziekte ME/CVS. Onder elke afzonderlijke pagina is een ervaringsformulier opgenomen.

Wanneer je zelf ervaring hebt met een of andere behandeling / therapie, kan je dergelijk ervaringsformulier invullen. Op deze manier wordt een verzameling aan ervaringen opgebouwd. Raadpleeg hiervoor de Korte Handleiding

Let op! Deze pagina's bieden geen sleutel tot genezing, maar bieden enkel ervaringen van anderen aan. Ook kunnen er geen garanties gegeven worden dat een behandeling/therapie resultaat zal hebben. Het is altijd verstandig een arts of specialist te raadplegen vooraleer een therapie uit te proberen.

De informatie en de ervaringen tot 17-01-2006 zijn afkomstig van Cinner.Com, de ME Pagina's. Wij zijn door hen gevraagd om dit onderdeel over te nemen en wij willen onze dank uitspreken voor de informatie en het vertrouwen in ME-gids.net.

Mis je nog een behandeling in onderstaande lijst? Stuur dan een bericht via het Contactformulier. Bedankt!

DISCLAIMER: Deze informatie werd niet gecontroleerd door de FDA. Het is universeel en ter informatie. Het is niet bedoeld als advies voor diagnose van een ziekte of aandoening. Raadpleeg steeds uw arts. Door nieuwe ontwikkelingen en inzichten kunnen vermelde gegevens onjuist of onvolledig zijn. ME-gids.net aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen die voort kunnen vloeien uit de hier geplaatste informatie.