Bron:

ME-gids en media

| 8888 x gelezen

Op dinsdag 27 september vond het wereldwijd protest #MillionsMissing plaats op initiatief van de actiegroep #MEAction om meer aandacht te vragen voor ME. In Nederland werd voor de Belgen en Nederlanders samen protest gevoerd op het plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. Lege schoenen, die de plaats innamen van alle patiënten die te ziek waren om te komen protesteren, vulden het plein; met een boodschap eraan vast wat ze het meest misten.

Het stil protest kreeg verdiende media-aandacht, zowel op radio, TV als in de krant regionaal en nationaal. Veel dank aan de organisators! Hieronder geven we u een overzicht:


ME-patiënten willen meer begrip, geen opmerkingen als ‘neem een hond’

ME-patienten: “Opstaan, douchen en ontbijten is al een hele kluif”

Urs Klaver, NPO Radio 1, 27 september 2016

Patiënten met Myalgische Encefalomyelitis (ME) zijn het helemaal zat. We worden niet gehoord, zeggen ze. Over de hele wereld demonstreren patiënten vandaag voor meer begrip. In Nederland gebeurt dat in Den Haag.  

“Ik heb eigenlijk niet genoeg energie voor de hele dag”, vertelt ME-patiënt Carolien van Leijen in De Ochtend op NPO Radio 1. “Daarom moet ik veel rusten om nog een beetje actief te kunnen zijn. Opstaan, douchen en ontbijten is al een hele kluif.”

Wat is ME? Op de website van de ME-vereniging staat het zo: De naam geeft aan dat het gaat om ontstekingen in hersenen en ruggenmerg, die gepaard gaan aan spierpijn. Belangrijke klachten bij ME zijn: lichamelijke en geestelijke uitputting, slechte nachtrust, spierzwakte en spierpijn, maag- en darmklachten, moeite met aandacht en concentratie, keel-, neus- en oorklachten, hoofdpijn, gewrichtspijn, duizeligheid en moeite met zien. 

Carolien is een van de patiënten die zich niet gehoord voelen. “Het is een neurologische immuunziekte. Het probleem bij ME is dat het vaak niet wordt erkend. Daarom wordt er vandaag ook in Nederland gedemonstreerd.” In Den Haag staan lege schoenen symbool voor de mensen die niet aanwezig kunnen zijn bij de demonstratie.

It’s ME Rieke on Twitter

Groot probleem

“Klachten worden door huisartsen regelmatig afgedaan met opmerkingen als ‘neem een hond’ of ‘slaap even bij'”, zegt cardioloog en ME-specialist Frans Visser. “Het probleem is dat we nog weinig weten van ME. De diagnose wordt vastgesteld via uitsluiting.”

“Vaak wordt ME gezien als een psychisch probleem en dat is onterecht. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren flinke vorderingen in het onderzoek gemaakt. In de toekomst moet er via bloedtests aangetoond kunnen worden of iemand ME heeft of niet.”

Erkenning

Voorlopig is het nog niet zover. Omdat de ziekte ME niet de erkenning krijgt die het verdient, is het onbekend hoeveel mensen in Nederland precies aan de ziekte lijden. Visser: “De schattingen lopen uiteen van 20.000 tot 80.000 patiënten.” Van Leijen hoopt dat de demonstratie vandaag bijdraagt aan meer erkenning: “Ik hoop op een hoge opkomst. Veel mensen hebben toegezegd om te komen.”

Bekijk hieronder het gesprek:

ME-patiënten willen meer begrip, geen opmerkingen als ‘neem een hond’

© NPO Radio 1


ME-patienten demonstreren op Haagse Plein voor erkenning

Een heel goed artikel van medisch journalist René Steenhorst in De Telegraaf:

Stille schoenenparade vóór Tweede Kamer

Schoenen als stille getuigen van een slopende ziekte

Tientallen lege schoenen tegenover Tweede Kamer

ME-patiënten plaatsen duizenden schoenen op het Plein

Het protest verscheen ook in het AD:


Een impressie op Twitter

Michelle on Twitter

ME Centraal on Twitter

MillionsMissingNL on Twitter

Lieke on Twitter

MillionsMissingNL on Twitter

MillionsMissingNL on Twitter

ME nieuws on Twitter

Arlette on Twitter

MillionsMissingNL on Twitter

MillionsMissingNL on Twitter

It’s ME Rieke on Twitter

Lieke on Twitter

MYRA B. on Twitter

MillionsMissingNL on Twitter

Meer vindt u terug via #MillionsMissing


Wereldwijd protest

De globale website van #MillionsMissing vindt u hier: http://millionsmissing.org/

Een video van #MilllionsMissing, ook beschikbaar met Nederlandstalige ondertitels:

#MillionsMissing Global Protests

Naast een video is er ook de speciale #MillionsMissing song!

Millions Missing (Final Mix) by LauraVitaleMusic

Een overzicht van de wereldwijde protesten vindt u hier: https://crowdvoice.by/meaction/millionsmissing/


Zoals Bente opmerkte is ze heel blij met aandacht voor ME, zolang het op de goede manier gebeurt. En dit keer viel het bij de meeste stukken goed mee. Toch wil ze er ook zeker van zijn dat ME correct in de media belicht wordt en daarom licht ze enkele belangrijke punten uit om een goed beeld te vormen:

  • ME is een ernstige, invaliderende multisysteem- en hersenziekte, de chemische signatuur bewijst dat ME een objectieve stofwisselingsziekte is.
  • ME is absoluut niet hetzelfde als chronisch vermoeidheidssyndroom of nog erger chronische vermoeidheid, dus nee ME is geen vermoeidheidsziekte.
  • In deze ziekte zijn gradaties: licht, mild, ernstig en zeer ernstig. Licht betekent minder dan 50% kunnen dan voordat je ziek werd.
  • Veel ME-patiënten zijn huis- en/of bedgebonden
  • Het gaat niet alleen om “geen energie hebben”.
  • De behandeling die in België en Nederland voorgeschreven wordt, CGT en GET, kan ernstige gevolgen hebben voor ME-patiënten.

Lees ook

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29
30
31
29 feb
29/02/2024    
16:00 - 17:00
Iets om naar uit te kijken! Donderdag 29 februari om 16.00 is de online boekpresentatie van 'Landziek' van Mariëlle Selser (Querido Fosfor). Meld je nu [...]
17 mrt
17/03/2024    
14:00 - 16:00
In het kort: wij zijn niet hersteld (Long COVID, ME/CVS, POTS,…) en willen o.a. terug een kwalitatief leven, goede zorg en biomedisch onderzoek. Om aandacht [...]
28 mrt
28/03/2024    
19:00 - 19:30
donderdag 28 maart, 7 uur 's avonds. Een heel half uur over ME en het stigma rond ME. Radio Aalsmeer Gepresenteerd door Esther.
Events on 29/02/2024
Events on 17/03/2024
Events on 28/03/2024
Datum/Tijd Evenement
28/03/2024
19:00 - 19:30
Wat als ze niet zien dat je ziek bent? (Radio Aalsmeer)
16/04/2024
15:30 - 16:45
Webinar onderzoeksprogramma ME/CVS (ZonMw)
19/04/2024
00:00
Nederlandse Long COVID Dag 2024
Recente Links