Naar arts

Hebt u een ME(cvs) diagnose en een verwijzing of gesprek met een behandelaar?

Wilt u info zodat deze snel zo goed mogelijk geïnformeerd wordt over ME?

Hieronder vindt u enkele kernachtige documenten om uw behandelaar te informeren:

  • Overzicht punten uit een lezing van prof. Komaroff van de Harvard University (24/4/10) over de medisch wetenschappelijke stand van zaken t.a.v. ME. (2pg)
Indien u geconfronteerd wordt met een bewegingsprogramma of op een andere manier aangespoord wordt om inspanning op te bouwen, dan kan u onderstaande documenten gebruiken of afprinten: 

 

© Annemoontje voor ME-gids.net


U kunt zich uiteraard ook verdiepen in de volledige Internationale Consensus Criteria (ICC) voor ME, of de ICC richtlijnen voor ME voor medisch personeel:

  

Edit: inmiddels is een Nederlandse vertaling van de primer elektronisch beschikbaar. 

Voor gebruik in de artsenpraktijk zijn deze criteria en primer wel erg uitvoerig. Daarom zijn we blij met de overzichtelijke vragenlijst die is gemaakt op basis van de ICC.
Deze werd, met vriendelijke toestemming van MEAdvocacy.org, door de ME/cvs Vereniging vertaald in het Nederlands:

null

null

Een hand-out van de primer voor huisartsen is beschikbaar gesteld door ME Centraal:

null

null

  • Factsheet voor artsen met patiënten met ME/cvs en ernstige FM
    Flyer om te overhandigen aan artsen in geval je als ME-patiënt te maken zou krijgen met COVID-19, of voor het geval ziekenhuisopname nodig zou zijn. Maar de info erin kan ook heel nuttig zijn om buiten COVID-19 om aan ziekenhuispersoneel te geven. Of om aan je (huis)arts te verstrekken, bijvoorbeeld ter toevoeging aan je dossier. Zodat hij/zij weet waar rekening mee moet worden gehouden bij consulten en/of behandelingen.

  • Diagnostisering ME: Klinische handvatten voor de benadering en behandeling van ME
    Handvatten voor artsen voor de benadering en behandeling van ME. Leidraad om tot een diagnose van ME te komen.

  • Brief voor clinici met uitleg over ME – De Open Medicine Foundation publiceerde op 16 december 2022 een brief met de belangrijkste beschrijving van de symptomen bij ME. Het doel ervan is je (huis)arts een overzicht van je klachten te geven, zodat je niet steeds van alles hoeft uit te leggen.

In 2023 bracht de ME/cvs Vereniging (in samenwerking met de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid en de ME/CVS Stichting) een informatiebrochure voor behandelaars uit, op basis van de NICE-richtlijn (2011) en het Advies van de Gezondheidsraad (2018):

null

null

 

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
Geen Evenementen
Recente Links