Bron:

| 9968 x gelezen

Het kan beangstigend zijn, maar het is geen Alzheimer

Psychology TodayComplementary Medicine – Het Beste van Natuurlijke en Farmaceutische Geneeskunde – door Jacob Teitelbaum, MD

Gepubliceerd op 7 juli 2011 door Jacob Teitelbaum, MD in Complementaire Geneeskunde

Brainfog (hersenmist) is een klassiek onderdeel van ME/CVS en fibromyalgie, dat zich uit als:

  1. Moeite met het vinden van woorden (b.v. herinneren van iemands naam),
  2. Woordverwisseling (b.v. je echtgenoot roepen met een verkeerde naam!),
  3. Verlies van korte termijn geheugen.

Het kan zeer ernstig en zelfs beangstigend zijn, waardoor mensen bang zijn dat ze Alzheimer ontwikkelen. Maar dat doen ze niet. Brainfog bij ME/CVS is als je blijft vergeten waar je de sleutels hebt laten liggen – Alzheimer is als je vergeet hoe de sleutels te gebruiken!

Volgens Dr. Teitelbaum reageert brainfog erg goed op behandeling volgens het SHINE Protocol (engels). Bijzonder behulpzaam zijn de volgende nutriënten:

  1. B vitaminen, magnesium, aminozuren en zink.
  2. Visolie.
  3. Ribose – Dagelijks genomen verhoogt ribose niet alleen energie met een gemiddelde van 61% in een onderzoek van 257 CVS/FM patiënten (engels), maar het verbetert ook de mentale helderheid met een gemiddelde van 30% en het algemene welzijn met 37%.

Optimaliseren van de slaap en schildklierondersteuning en het uitschakelen van Candida helpt de hersenfunctie ook drastisch.

Dus het is mogelijk de brainfog te verminderen.

Ondertussen blijft de “je bent gek, het zit allemaal in je hoofd” denkrichting over ME/CVS oude koeien ophalen. Er waren mensen die de brainfog (en alles van ME/CVS) toeschreven aan depressie – wat gek was! Hier is nog een nieuw onderzoek dat laat zien dat de brainfog van ME/CVS en depressie NIET verwant zijn.

Onderzoek: de rol van depressie in cognitieve beperkingen bij patiënten met chronische vermoeidheidssyndroom

In het onderzoek werden 57 vrouwen met ME/CVS geëvalueerd op cognitieve functie met behulp van neuropsychologische tests die de mentale scherpte meten in gebieden als de mogelijkheid om op te letten, vooruit en achteruit tellen, auditief-verbale leervaardigheden, executieve functies en psychomotorische vaardigheden.

De deelnemers werden verdeeld in twee groepen, met de ene groep met daarin ME/CVS patiënten die leden aan depressie (op basis van klinische beoordeling om de score te bepalen op de Hospital Anxiety and Depression Scale) en de andere groep met daarin de ME/CVS patiënten waarvan vastgesteld was dat ze niet depressief waren.

De resultaten vertoonden geen verschil tussen de twee groepen in hun niveaus van cognitieve tekorten bij het uitvoeren van aandachts- en uitvoerende functies. Onderzoekers concludeerden daarom dat er geen verband was tussen depressie en de cognitieve beperkingen die door patiënten met ME/CVS getoond worden.

Referenties

The role of depression in cognitive impairment in patients with chronic fatigue syndrome. Santamarina-PÃrez P, Freniche V, Eiroa-Orosa FJ, Llobet G, Sáez N, Alegre J, Jacas C. PubMed.gov. 2011 Mar 12;136(6):239-243. Epub 2010 Dec 9.


Jacob Teitelbaum 

 Jacob Teitelbaum, M.D., internist en auteur van From Fatigued to Fantastic!, onderzoekt behandelingen voor Chronisch Vermoeidheids Syndroom en fibromyalgie. Meer… (engels)

 

 


© Vertaling bpb voor ME-gids.net van Brain Fog in Chronic Fatigue Syndrome and Fibromyalgia (Jacob Teitelbaum, M.D., PsychologyToday.com, 7 juli 2011)


Opm.: Deze informatie werd niet gecontroleerd door de FDA. Het is universeel en is niet bedoeld voor de preventie, diagnose of behandeling van een ziekte of aandoening. Het is heel belangrijk dat u geen veranderingen aanbrengt in uw behandelplan zonder dit te onderzoeken of bespreken in samenspraak met uw arts of specialist.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Geen Evenementen
Recente Links