Bron:

| 8930 x gelezen

Het instrument is bestemd voor huisartsen en gaat uit van factoren waarmee fibromyalgie kan worden gedetecteerd in de gewone klinische praktijk.

De diagnose van fibromyalgie is een uitdaging, vooral voor huisartsen, omdat de symptomen zo heterogeen zijn. Dat is het geval gezien de comorbiditeit en gezien de overlapping van symptomen van fibromyalgie en symptomen van andere aandoeningen zoals beginnende reumatoïde artritis, spondylitis ankylosans en psychiatrische aandoeningen. Er werd een screeningsinstrument ontwikkeld om de Europese huisartsen te helpen om patiënten met fibromyalgie snel op te sporen en om ze te verwijzen naar een specialist of een referentiecentrum voor pijnbehandeling.

Multidisciplinaire Europese experts

Er werd een groep Europese multidisciplinaire experts samengesteld om de methode te definiëren en om de belangrijkste problemen te schetsen die te maken hebben met de diagnostiek van fibromyalgie. Op grond van een volledige literatuurstudie, ontmoetingen met artsen (n=6) en gesprekken met Engels-, Duits- en Franstalige patiënten (n=29) werd de inhoud van het screeningsinstrument bepaald. Het werd opgesteld in het Frans, het Duits en het Engels op grond van de woordkeuze van de patiënten zelf. Later werd het dan in de respectievelijke landen uitgetest bij patiënten met een bewezen (n=11) of vermoedelijke (n=4) fibromyalgie.

Er werd een hoge coherentie teruggevonden tussen de artsen en de patiënten van de verschillende landen. De pijn was de belangrijkste factor in termen van optreden, intensiteit, perceptie, ligging, verergerende en verlichtende factoren en impact op het leven van elke dag. Andere belangrijke factoren waren vermoeidheid, symptomen die gepaard gaan met fibromyalgie, lichamelijke en emotionele situaties die invloed hebben op de conditie van de patiënt, en de persoonlijke voorgeschiedenis en houding van de patiënt.

Meer dan pijn

De conclusie van de experts was dat naast de beschrijving en de perceptie van de pijn en de symptomen meerdere factoren in beschouwing moeten worden genomen zoals de geschiedenis, de houding, de levenskwaliteit en sociaal-demografische gegevens van de patiënt om een fibromyalgie te diagnosticeren.

“Door al die factoren tegelijk te vatten en door de woorden van de patiënten zelf te gebruiken, zou het Europese instrument voor opsporing van fibromyalgie gebruiksvriendelijk en nuttig moeten zijn voor de huisartsen om patiënten met fibromyalgie tijdig te detecteren en hun behandeling te verbeteren”, besloot Dr. Baron (Kiel, Duitsland). “Momenteel wordt het instrument kwantitatief gevalideerd.”

Referentie:

Baron R. et al. Factors to help primary care physicians detecting fibromyalgia in routine practice. Abstract 16.

J. Deforest


Dank aan colle

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Geen Evenementen
Recente Links