Bron:

| 12 x gelezen

Na de reeks van vier video’s van consortiumleider Jos Bosch, projectleider Marjan Versnel en projectleider Jeroen den Dunnen, volgt een serie van vier video’s van projectleider Inge Huitinga. Ook van de andere drie NMCB-projectleiders Niels Eijkelkamp, Rob Wüst en Ruud Raijmakers zijn of worden nog vier video’s opgenomen, gebaseerd op vragen van ME-patiënten.

Vandaag de tweede video van Inge Huitinga – projectleider van het NMCB-project Hersenveranderingen in ME/CVS – Focus op het stress- en immuunsysteem. Meer info daarover vind je hier.

Het transcript vind je onderaan dit artikel.

👉 Ondertiteling: kijk de video op ons YouTube-kanaal, klik op het wieltje en kies voor ondertiteling. Daar vind je ook de podcast van deze aflevering

De video zelf kun je hier zien:

Alleen luisteren? De podcast van deze aflevering vind je hier:

Volgen met geschreven tekst? Het geredigeerde transcript vind je onderaan dit artikel.

De video is ook te zien op ons YouTubekanaal, waarop je je kunt abonneren, en tevens op het videokanaal van NMCB.

De vragen en verder

In ‘de HPA-stress as en de hypothalamus bij ME’, de tweede van vier video’s met projectleider Inge Huitinga, beantwoordt zij de volgende vragen:

00:11 Welke rol kan de nervus vagus spelen bij ME?
00:40 Welke rol speelt de HPA-stress as bij ME?
01:31 Welke rol speelt de hormoonbalans bij ME?
02:08 Kan bij ME de communicatie tussen de hypothalamus en de rest van de hersenen anders zijn?
02:53 Kan een overbelast brein op zich al zorgen voor PEM?

Vragen naar aanleiding van deze antwoorden of andere vragen aan Inge Huitinga? In juni zal er een chatsessie met haar plaatsvinden waarin die -en andere- kunnen worden gesteld. We zullen de datum, tijd, vorm en spelregels daarvan ruimschoots op tijd bekendmaken.

De volgende video’s met Inge Huitinga worden gepubliceerd op 19 en 26 mei.

Verdere info

Voor meer informatie over dit project zie ME Centraal onder Acties/Projecten.

Vragen over of input voor deze video kunt u mailen naar ME Centraal (mecentraal@gmail.com) ovv vraag videoproject.


Welke rol kan de nervus vagus spelen bij ME?

De nervus vagus bestuurt het lichaam, het autonome zenuwstelsel en bestuurt de organen zoals het hart en de darmen en de maag.

Als de werking van de nervus vagus is verstoord, dan kun je wel veronderstellen dat je daar symptomen door krijgt die wel worden gemeld bij ME/cvs.

Welke rol speelt de HPA-stress as bij ME?

De HPA-stressas is de Engelse afkorting voor de hypothalamus-hypofyse-bijnieras. Dat is de stressas: die regelt dat er stresshormonen worden aangemaakt als er een dreigende situatie is. Die stresshormonen zijn ook nodig om die dreigende situatie te lijf te gaan. Die stressas staat onder controle van zenuwcellen in de hypothalamus in de hersenen.

Wij hebben gekeken of die stressas heel actief is of niet actief is in ME/cvs, en wij vonden grote veranderingen. Het ziet er naar uit dat deze as ofwel heel actief is of juist heel weinig actief is. Wat er nou precies verandert en hoe dat zich vertaalt naar de stresshormonen, gaan we nog uitzoeken.

Welke rol speelt de hormoonbalans bij ME?

De hormoonbalans is wel een complex woord, want we hebben heel veel hormonen. Maar een belangrijk hormoon is het stresshormoon cortisol, en dat is ook wat wij onderzoeken. En dat kan een belangrijke rol spelen bij ME/cvs, omdat cortisol ervoor zorgt dat de suikerhuishouding en de energiehuishouding op peil blijft en is afgestemd op wat er in de omgeving gebeurt van de persoon met ME/cvs. Dus het kan een belangrijke rol spelen.

Kan bij ME de communicatie tussen de hypothalamus en de rest van de hersenen anders zijn?

De relatie tussen de hypothalamus en de rest van de hersenen kan zeker veranderen, en de activiteit in de hypothalamus is veranderd. Dus wat dat betreft zou dat zijn weerslag kunnen hebben op andere hersengebieden.

En één van de dingen die de hypothalamus naast het regelen van het stresshormoon ook doet, is het regelen van de autonome respons. En die autonome respons regelt weer zoals ik eerder zei veel dingen in het lichaam, zoals het hart en de darmen en ook de afweerrespons.

Dus die hypothalamus is wel een heel belangrijk gebied voor ME/cvs.

Kan een overbelast brein op zich al zorgen voor PEM?

Een overbelast brein – in principe moet het brein alles aan kunnen wat er gebeurt in het leven en wat je wilt doen. En het moet gewoon je lichaam kunnen aansturen.

Als het overbelast raakt of als dingen niet lukken, dan lijkt het overbelast – maar dat betekent dat er iets misgaat in het brein. Dingen in het brein functioneren niet goed, zodat ze niet aan de vraag kunnen voldoen zeg maar. Dan lukt het niet meer goed om je te concentreren; het slapen gaat niet goed; het nadenken gaat niet goed; het begrijpen gaat misschien zelfs niet eens goed.

Dat betekent dat het misgaat, en dat betekent dat het brein niet kan leveren wat het zou moeten leveren. En je kunt eruit concluderen dat het dus de hoogste tijd wordt om te gaan kijken in het brein waarom het niet kan leveren wat het moet leveren, en waarom het misgaat bij ME/cvs.

ME Centraal

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
13 mei
13/05/2025    
14:00 - 17:45
Op 13 mei presenteren toonaangevende experts in een livestream de nieuwste inzichten van huidige door BMBF/BMG gefinancierde projecten. Boeiende lezingen en inzichten in de nieuwste [...]
Benefietconcert Music for ME/CVS
17/05/2025    
19:00 - 22:30
📣🎶 Save the date: op zaterdag 17 mei organiseert 12ME in Oudenaarde een benefiet voor ME/CVS!Drie bands zullen met singer-songwriter muziek de avond opluisteren: Konnies, [...]
19 mei
19/05/2025    
15:00 - 16:00
A.s. maandag 19 mei is het zover, de Q&A-sessie met Jeroen den Dunnen, projectleider van het NMCB-project AutonoME. Dan kun je hem van 15:00-16:00 uur [...]
Evenement op 13/05/2025
Evenement op 17/05/2025
Evenement op 19/05/2025
Datum/Tijd Evenement
17/05/2025
19:00 - 22:30
Benefietconcert Music for ME/CVS
19/05/2025
15:00 - 16:00
Chatsessie met Jeroen Den Dunnen
Recente Links