Bron:

| 5773 x gelezen

Artsenkrant 2182 – 13 september 2011

Begin 2013 moet een nieuwe structuur op poten staan die de cvs-referentiecentra vervangt. De zogenaamde ‘consortia’ vertrekken van de eerste en eventueel de tweede lijn om patiënten met het chronische vermoeidheidssyndroom op te vangen. Tot op vandaag is die problematiek vooral in handen van de referentiecentra (derde lijn).

Het cvs-zorglandschap wordt dus totaal hertekend in minder dan anderhalf jaar. Dat vergt vanzelfsprekend grondig overleg en toch moet het snel gaan. Daarom gaan de eerste vergaderingen deze week al van start. De eerste lijn (Domus Medica onder meer) werd uitgenodigd op het debat en ook een pak huisartsenkringen is verwittigd, naast de lokale multidisciplinaire netwerken (lmn’s) en de logo’s.

Drastische ommezwaai

Komen cvs-patiënten binnenkort aanschuiven in de eerste lijn? © Foto Belpress.

Hoe is die drastische ommezwaai te verklaren? Nog niet zo lang geleden werden de cvs-referentiecentra immers de hemel ingeprezen als dé oplossing voor patiënten met chronische vermoeidheid. Ze werden opgestart in 2002. Ze moesten cvs-patiënten een ‘traject’ aanbieden met de bedoeling om hen weer klaar te stomen voor het arbeidscircuit. Maar dat liep met een sisser af. Insiders wijzen op essentiële fouten van bij de start. Zo bevatte het project met de referentiecentra nagenoeg geen steun voor wetenschappelijk onderzoek. “Op die manier raakte de behandeling in een vicieuze cirkel: we worstelden met een gebrek aan fondsen omdat men niet snel geneigd is om veel geld te pompen in het controversiële cvs-onderzoek”, getuigt iemand. “En omdat er geen fondsen kwamen, konden we ook geen research verrichten.  Net daarop rekende men ons af.

Alle universiteiten volgden ook een ietwat verschillend protocol, dus bleken de patiëntentrajecten niet gemakkelijk te vergelijken.  Bovendien was het patiëntenprofiel niet voldoende gedocumenteerd en al evenmin omschreven in de relatie tot de duur van de ziekte.  Hoe langer iemand ziek is, hoe moeilijker het wordt om hem “op te lappen”.  Allemaal mankementen die slechts tot één conclusie konden leiden: gooi het cvs-roer dringend om.

Er viel al een negatief advies voor de centra eind 2009. Dat was advies voor de centra eind moet wijken voor volledige reorganisatie 2009. Dat was afkomstig van hetComité voor advies inzake de zorgverlening van chronische ziekten en aandoeningen. Een hele mondvol. Toen ook het Kenniscentrum negatief evalueerde, kwam alles in een stroomversnelling terecht.

‘Referentiecentrum’ moet wijken voor ‘consortium’

Het begrip “referentiecentrum” moet wijken voor dat van “consortium”.  Een consortium vertrekt van een totaal ander uitgangspunt.  Dat begint bij de eerste en de tweede lijn. Bedoeling is zo veel mogelijk mensen eerst te diagnosticeren.  Alleen een zeer ernstige problematie zou men overlaten de derde lijn.  Dat betekent dus een volledige reorganisatie van het zorgsysteem.

Zullen de financiën volgen als CVS van de derde naar de eerste (en tweede) lijn verschuift? Dat is de hamvraag. Bovendien een stuk van die geldpot moet bij de derde lijn blijven als men die expertise verder wil inzetten. “Draai bij ons de geldkraan nu niet helemaal dicht”, valt daar te horen. Het lijkt er dus sterk op dat in deze crisistijden net meer centen aangeboord moeten worden om de ambities waar te maken. Tenzij deze doorschuifoperatie een gemakkelijkheidsoplossing is. En de eerste lijn nog meer slecht betaald werk op de nek geschoven wordt.

Allemaal stof dus voor een stevig potje armworstelen met een pak partners. Ongetwijfeld moeten de deelnemers eerst klaarheid scheppen over de herkomst en de grootte van de financiering.

Spannend

Eind oktober moet elk consortium alvast een actieplan op tafel leggen, op 30 april 2012 is een tussentijds verslag voorzien. Dat wordt spannend. De overheid haalde voorlopig al wat druk van de ketel. In de begroting 2010 stond 1,2 miljoen euro ingeschreven voor de financiering van de consortia. Het Verzekeringscomité doet een geste: het engageert zich om dit budget nu al te besteden nog voor de consortia goed en wel opstarten. Dat om een aantal oprichtingsinvesteringen te vergoeden maar ook om tussen te komen in de vergoeding van de eerste en tweede lijn die zich aansluiten bij een consortium.

Een formele goedkeuring van het Verzekeringscomité is nog wel vereist. En de vergoedingen komen pas echt op tafel als het actieplan is goedgekeurd. Idem dito voor tweedelijnsziekenhuizen die zich bij een consortium aansluiten.

Pascal Selleslagh

© Artsenkrant


Lees de reactie van Dr. Coucke in AK 2184.

In AK 2188 werd een lezersbrief gepubliceerd van de hand van Frank Twisk en Kathy Hugaerts, als reactie op bovenstaand artikel. ME-gids.net onderschrijft volledig deze brief: ‘ME en CVS, een goede diagnose is het halve werk.’

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Datum/Tijd Evenement
28/03/2024
19:00 - 19:30
Wat als ze niet zien dat je ziek bent? (Radio Aalsmeer)
16/04/2024
15:30 - 16:45
Webinar onderzoeksprogramma ME/CVS (ZonMw)
19/04/2024
00:00
Nederlandse Long COVID Dag 2024
Recente Links