Bron:

| 5843 x gelezen

Gendringen – 18 februari 2010. Ortho brengt als eerste vakblad in Nederland een groot item over de ontdekking van het XMRV retrovirus bij ME/CVS ofwel het chronisch vermoeidheidssyndroom. In het eerste nummer van de nieuwe jaargang, die vandaag verschijnt, zijn aan deze mogelijke doorbraak acht pagina’s gewijd.

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) wordt ‘niet veroorzaakt door een virus’, meldde Medisch Contact begin januari op haar website. Het bericht was gebaseerd op een Britse studie, waarin bij patiënten met CVS geen spoor was aangetroffen van het XMRV (xenotropic murine leukaemia virus-related virus). Begin deze week werd bekend dat in een nieuwe Britse studie opnieuw géén XMRV is gevonden bij mensen met CVS. Dit in tegenstelling tot eerdere bevindingen van het Amerikaanse Whittemore Peterson Institute (WPI) in Reno, die in oktober zijn gepubliceerd in Science.

Discussie gesloten, over tot de orde van de dag? In een lijvig artikel in Ortho wordt duidelijk dat het XMRV retrovirus de medische gemoederen nog wel even gaat bezighouden. Ook al zal dat voorlopig vooral buiten onze landsgrenzen zijn. In het Ortho-artikel wordt ingegaan op de achtergronden van de Hollandse terughoudendheid. En op de vele vragen die het XMRV oproept. Zoals: is dit mogelijk de veroorzaker van ME/CVS of één van de vele infecties bij deze invaliderende aandoening? En vooral: wat betekent het XMRV voor de huidige behandeling?

Zie ook: www.ortho.nl 

Op www.voedingenpsyche.nl  is meer informatie te vinden over het Congres Voeding & Psyche, dat dit jaar in het teken zal staan van ME/CVS en burn-out. Dit congres zal plaatsvinden op zaterdag 30 oktober in Utrecht.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
Geen Evenementen
Recente Links