Bron:

| 25303 x gelezen

Bio-informaticus Jeroen Raes (Vrije Universiteit Brussel) onderzoekt het verband tussen de darmflora en onze gezondheid. Wanneer de natuurlijke microbiële flora wordt verstoord, kan dat leiden tot infecties, auto-immuunziekten en kanker.

Om de oorzaken daarvan te ontrafelen, maken Jeroen Raes en zijn team gebruik van nieuwe methodes, gebaseerd op grootschalige sequencing-projecten en krachtige rekenmethodes. Zijn onderzoek kan leiden tot een verbeterd inzicht in darmziektes en mogelijk tot nieuwe behandelingen.

Cruciale rol van darmflora

In onze darmen leven naar schatting 100.000 miljard individuele bacteriën. Zij vormen onze darmflora. Die bacteriën spelen een cruciale rol in de bescherming van de gezondheid. Ze helpen mee om voedsel om te zetten in energie en beschermen ons tegen aanvallen van ziekteverwekkers. In ruil voor deze nuttige diensten biedt ons lichaam de bacteriën een woonplaats en voedsel aan.

Jeroen Raes.

© Bernadette Mergaerts

Meer info over het onderzoek van Jeroen Raes :

Relatie tussen darmflora en gezondheid

Mensheid valt uiteen in drie types darmflora

Bekijk de mediaberichten over het darmonderzoek van Jeroen Raes

 

Prof. De Meirleir is tevens van mening dat de darmflora van cruciaal belang is voor het immuunsysteem. Onderzoek wees uit dat veel ME-patiënten een onevenwicht hebben in ‘goede’ en ‘slechte’ darmbacteriën. Daarom vestigen we graag uw aandacht op dit grootschalig onderzoek van Jeroen Raes zodat geïnteresseerden zich desgewenst als vrijwilliger kunnen opgeven:

Vrijwilligers gezocht voor grootschalig darmonderzoek

Wil je meewerken aan onderzoek naar de relatie tussen darmflora en gezondheid? En ben je ouder dan 18 jaar?

Laat dan hier je gegevens achter. Je wordt gecontacteerd wanneer de proef start. Dan krijg je alle details en ben je vrij om te beslissen of je meewerkt of niet.

Alvast dank voor de moeite!

Jeroen Raes

Update

Drs. Jeroen Maes (VIB – VUB) onderzoekt het verband tussen de darmflora en onze gezondheid. Voor een aantal ziekten, waaronder ME/CVS, zijn er genoeg deelnemers uit die bepaalde ziektegroep om voor deze ziekte het verband tussen darmbacteriën en klachten te onderzoeken. Geef je daarom op als vrijwilliger en help het onderzoek naar ME vooruit!

Schrijf je in! 5000 Vlamingen waren u reeds voor! Nederlanders kunnen ook deelnemen. Voor vragen kunt u terecht op darmflora@vib.be | Meer info over het onderzoek | Forum discussie | FAQ | https://www.vlaamsdarmfloraproject.be/ 

10 reacties

  1. Hoe te realiseren voor een ME-er?
    Tja, op zich een heel nuttig onderzoek. Maar voor veel, mss wel de meeste ME-patiënten moeilijk aan deel te nemen vanwege energie gebrek, lijkt me.

  2. Interessant!
    Ik zou het zeker hebben overwogen als het dichterbij (niet in Belgie dus) was geweest, want wie weet wat het voor info oplevert. Niet alleen met het oog op M.E. patienten, maar gewoon ook per individu. Ik neem aan dat er geen kosten aan het onderzoek verbonden zullen zijn en mogelijk geeft het een beetje inzicht op beide niveau’s.

  3. Opgegeven
    Ik heb me opgegeven. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat een verstoorde darmflora heel veel invloed heeft op de gezondheid. Voor mij is Brussel qua afstand best te doen. Maar eens afwachten wat precies de bedoeling is.

  4. update ! 2-7-2012
    Beste,

    Enkele maanden geleden heeft u gereageerd op mijn oproep om deel te nemen aan ons onderzoek rond darmflora in Vlaanderen – alvast hartelijk bedankt om u in te schrijven voor ons onderzoek!

    De voorbereiding van de studie is nu zover gevorderd dat we u meer informatie kunnen geven omtrent het praktische verloop. Ons onderzoek wil de relatie nagaan tussen bepaalde soorten darmflora en bepaalde levensgewoonten, darmongemakken en zelfs ziekten. Om dat te kunnen doen, hebben wij van u één of meerdere stoelgangsstalen nodig. Een eerste staal zal in de komende maanden opgevraagd worden; daarna maken we afspraken voor eventuele volgende staalnames.

    Hoe gaat dit nu praktisch in zijn werk? In de loop van de komende maanden sturen wij u een postpakket toe. Wij willen u vragen om de verschillende onderdelen daarvan goed te bekijken:

    Een praktische handleiding en al het nodige materiaal om uw stoelgangsstaal op een correcte en gemakkelijke manier te verzamelen. Wij zullen het stoelgangsstaal bij u in de buurt komen ophalen. Waar en wanneer precies, dat vertellen wij u graag later.

    Een vragenlijst voor uw huisarts, omdat het voor ons onderzoek erg belangrijk is om uw juiste gezondheidstoestand te kennen. We bieden u een gratis consultatie bij uw huisarts aan, zodat uw arts een korte medische vragenlijst over (en met) u kan invullen.

    Een formulier waarin wij uitleggen hoe de studie precies in elkaar zit en waarin we ook ons privacy beleid uitleggen zodat u goed geïnformeerd kan beslissen over uw verdere deelname.

    Nog drie belangrijke zaken:

    Ons onderzoek is basisonderzoek waarmee we proberen een beter zicht te krijgen op de relatie tussen de darmflora en levensgewoonten of aandoeningen. Met dit onderzoek kunnen we niet meteen oplossingen bieden aan mensen met een bepaalde ziekte. Voor concrete resultaten moeten we jullie dus nog wel geduld vragen, want wetenschappelijk onderzoek neemt veel tijd in beslag.

    We hebben een oproep gedaan voor gezonde kandidaten voor deze studie. Een aantal mensen heeft al aangegeven dat ze klachten of een gekende aandoening hebben. Dit vormt geen probleem voor deelname, we sluiten niemand uit voor dit onderzoek. Meer nog, voor een aantal ziekten hebben we al grote groepen kandidaat-deelnemers waardoor we voor deze ziekten het verband tussen darmbacteriën en de klachten ook kunnen onderzoeken. We zijn ook specifiek op zoek naar mensen die als gezin/familie willen deelnemen – neem hiervoor contact met ons op via darmflora@vib.be!

    U bent niet verplicht om deel te nemen aan het onderzoek en u kan op elk moment beslissen om ermee te stoppen als u daar geen zin meer in heeft. U hoeft daarvoor zelfs geen uitleg te geven. Wij zijn u dankbaar als u wil deelnemen door een stoelgangsstaal te leveren.

    Alle vragen over deze studie en uw deelname kan u steeds stellen via darmflora@vib.be. Wij nodigen u ook uit om onze studie verder te volgen op onze website http://www.vib.be/darmflora
    Nogmaals hartelijk dank voor uw enthousiaste reactie en uw deelname aan onze studie.

    Met vriendelijke groeten en tot binnenkort.
    Prof. Jeroen Raes en het VIB-team

  5. Eerste opmerkelijke resultaten

    Vlaams Darmflora Project levert veelbelovende resultaten op

    Het Vlaams Darmflora Project heeft enkele opmerkelijke tussentijdse resultaten voorgesteld. Zo blijken bier en chocolade een significante impact op de darmflora te hebben. De effecten van borstvoeding zijn dan weer gering op latere leeftijd. Het onderzoek kan binnen afzienbare tijd tot nieuwe detectie- en behandelingsmethodes voor ziektes leiden.

    Lees verder: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2641727

    Grootste darmflora-onderzoek ter wereld onthult verbanden tussen levensstijl en darmflora

    Het Vlaams Darmflora Project, een grootscheeps onderzoek naar de menselijke darmflora, heeft zijn eerste opmerkelijke resultaten voorgesteld. Een team van onderzoekers onder leiding van professor Jeroen Raes (VIB/VUB/KU Leuven) analyseerde meer dan 1.000 stoelgangstalen van vrijwilligers. Dat leverde 69 factoren op die verband houden met de samenstelling van darmflora. De resultaten bevatten cruciale informatie voor toekomstig onderzoek naar ziektes en klinische studies, en worden gepubliceerd in de volgende editie van het toonaangevende vaktijdschrift Science.

    Lees verder: http://www.vib.be/nl/nieuws/Pages/Grootste-darmflora-onderzoek-ter-wereld-onthult-verbanden-tussen-levensstijl-en-darmflora.aspx

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
29 feb
29/02/2024    
16:00 - 17:00
Iets om naar uit te kijken! Donderdag 29 februari om 16.00 is de online boekpresentatie van 'Landziek' van Mariëlle Selser (Querido Fosfor). Meld je nu [...]
17 mrt
17/03/2024    
14:00 - 16:00
In het kort: wij zijn niet hersteld (Long COVID, ME/CVS, POTS,…) en willen o.a. terug een kwalitatief leven, goede zorg en biomedisch onderzoek. Om aandacht [...]
Events on 29/02/2024
Events on 17/03/2024
Datum/Tijd Evenement
19/04/2024
00:00
Nederlandse Long COVID Dag 2024
Recente Links