De CVS-mythe

Waarom onze geneeskunde zich geen raad weet met chronische ziekten

Auteur: Coucke, Francis (Dr.)
Uitgever: WPG Uitgevers
ISBN: 9002240562 / 9789002240560
Jaar: 2012
Pagina’s: 256

Meer info

 

“CVS is een mythe”, zegt dr. Coucke.

“De meeste CVS-patiënten worden verkeerd behandeld en zelfs mishandeld”.

Zijn boek is dan ook een aanklacht tegen de prestatiegeneeskunde en een pleidooi voor een betere behandeling van chronisch zieken.

Omschrijving

CVS of het chronischevermoeidheidssyndroom is een van de meest voorkomende ziekten van deze tijd. Maar is het wel een ziekte? En hoe komt het dat steeds meer mensen last hebben van een onverklaarbare langdurige vermoeidheid en

spierpijnen?

Het antwoord is eenvoudig: wie niet zoekt, die vindt niet. Volgens dr. Francis Coucke zijn CVS en fibromyalgie (chronische spierpijn) slechts ‘nepdiagnoses’. Het zijn benamingen voor klachten die veroorzaakt worden door een slecht werkend immuunsysteem, een verstoorde hormonenwerking en zieke darmen en/of onaangepaste voeding. Het goede nieuws is dat de oorzaak van CVS en FM altijd gevonden kan worden, als men er maar naar zoekt. Het probleem is dat onze artsen onvoldoende opgeleid zijn en te weinig weten over de werking van onze hormonen en ons immuunsysteem. De criteria om patiënten met hormonale tekorten of immuniteitsstoornissen te behandelen zijn bovendien hopeloos achterhaald, zodat het RIZIV enkel de behandeling van patiënten die in een ‘terminaal stadium’ zijn aanbeland, goedkeurt. Artsen kiezen vaak liever voor meer lucratieve specialisaties dan voor de behandeling van chronisch zieke mensen. Die patiënten vragen van de arts immers veel tijd, energie en denkwerk.

Dr. Francis Coucke (internist, endocrinoloog en geriater) is een klassiek geschoold arts en behandelt in verschillende ziekenhuizen met veel succes chronisch zieke patiënten.

Hij is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn strijd tegen het RIZIV, dat zijn behandelingen aanvecht omdat hij het klassieke ‘zorgtraject’ niet volgt.

[Forum discussie] [Dr. Coucke over zijn boek] [Forum discussie video]

 

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Geen Evenementen
Recente Links