Het strafbare lichaam

de orenmaffia, kwakdenken en het placebo-effect

Auteur: Spaink, Karin
Uitgever: Singel Pockets, Amsterdam
ISBN: 9041350586 / 9789041350589
Jaar: 2007
Pagina’s: 188


Beschrijving

In Het strafbare lichaam verzet Katin Spaink zich tegen de idee dat ziekte (multiple sclerose) een fout is in de persoonlijkheidsstructuur. Op heldere wijze maakt ze niet alleen duidelijk hoe new age-theorieën deze ziekte tot een hoogst individuele en met schuld beladen aangelegenheid maken, maar ook hoe het medisch verband tussen lichaam en geest mogelijk wel in elkaar zit.

Flaptekst:

Er zijn geen ongeneeslijke ziekten, alleen maar ongeneeslijke mensen’ stelt de kankerchirurg Berny Siegel. Samen met andere vertegenwoordigers van wat Karin Spaink ‘de orenmaffia’ noemt, meent hij dat ziek of gezond zijn vooral ‘tussen de oren’ wordt bepaald.

Publiciste Karin Spaink, zelf multiple sclerose-patiënte, verzet zich tegen de idee dat ziekte een fout is in de persoonlijkheidsstructuur. Zij geeft een heldere analyse van de new age-theorieëen die ziekte tot een hoogst individuele en met schuld beladen aangelegenheid maken. Hoe het medische verband tussen lichaam en geest mogelijk wel in elkaar zit, verkent zij in het tweede deel van Het strafbare lichaam.

Uit de recensies:

  • ‘Een uitstekende repliek op de ideeën en vooral de pretenties van het psychosomatisch denken.’

    – Beatrijs Ritsema in Vrij Nederland

  • ‘De kracht van Het strafbare lichaam is dat zij de cirkel van factoren die gezondheid en ziekte, genezen en niet genezen bepalen wijd trekt, wetmatigheden afwijst en aantoont dat de dynamiek tussen factoren even persoonlijk als onverklaarbaar is.’

    – Hans van Dam in De Volkskrant.

  • De auteur is een notoir tegenstandster van wat zij noemt de orenmaffia. Onder deze term vat zij die alternatieve genezers samen, die de gedachtegang hebben dat ziekte en genezing tussen de oren ontstaan. De theorie van deze ‘kwakdenkers’ wordt in dit boek aan de orde gesteld en kritisch geevalueerd. Na twee inleidende hoofdstukken wordt een overzicht gegeven van het werk van de therapeuten Bernie Siegel, Ted Troost, Joseph Murphy, Norman Shealy & Caroline Myss, Louise Hay, Thorwald Dethlefsen & Rudiger Dahlke. In het laatste hoofdstuk geeft de auteur haar visie op hoe het medische verband tussen lichaam en geest mogelijk wel in elkaar zit. Deze kritische evaluatie van het werk van bovengenoemde alternatieve genezers kreeg veel publiciteit. Het boek werd in 1998 herzien; de verschillen met de eerste druk uit 1992 zijn terug te vinden in het notenapparaat en in een toen toegevoegd nawoord. De literatuurlijst bevat geen nieuwe boeken van na 1992. In de noten zijn tijdschrift- en krantenartikelen van na 1992 opgenomen. In het nawoord wordt tevens verwezen naar home-pages. Pocketuitgave; normale druk.

    -NBD|Biblion recensie, Redactie

1e druk 1992

6e druk 2007

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Geen Evenementen
Recente Links