Lactose, gluten & co

Over hoe belangrijk voeding is voor je maag en darmen en de mythes die daarover de ronde doen

Auteur: De Looze Danny
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
ISBN: 9089319522 / 9789089319524
Jaar: 2019
Pagina’s: 208

 

Samenvatting

Steeds meer blijkt hoe belangrijk een gezonde spijsvertering is voor het welzijn van de mens. En dus: hoe essentieel voeding is voor je maag en darmen. Als vermaard gastro-enteroloog, ook bekend van Topdokters, behandelt prof. Dr. Danny De Looze elke dag patiënten met aandoeningen die te maken hebben met de spijsvertering. Sommige daarvan zijn zeer reëel en ernstig, zoals de ziekte van Crohn, reflux, voedselallergieën, voedselintoleranties en het prikkelbare darmsyndroom. Professor De Looze beschrijft deze aandoeningen en zegt wat je er tegen kan doen.

Maar tegelijk gaat hij in tegen de modieuze mythes die de ronde doen tegenwoordig. Vooral over gluten en lactose lees en hoor je de wildste verhalen, alsof ze de bron zijn van alle kwaad. In dit boek lees je wat de wetenschappelijke waarheid is en wat tot het rijk der fabelen behoort…

Recensie(s)

Problemen met de spijsvertering zijn een lastig gespreksonderwerp. Maar ze komen zeer veel voor! Twintig procent van de Belgen (in Nederland zijn de cijfers niet anders) heeft last van een prikkelbare darm. Omdat er rond dit onderwerp mythes zijn gevormd, schreef de Vlaamse maag-, darm- en leverspecialist De Looze, werkzaam in het Gentse universiteitsziekenhuis, een informatief en goed leesbaar boek. Heel prettig aan deze arts is zijn open manier van denken. Hij heeft begrip voor de manier waarop mensen omgaan met hun klachten en snapt dat het gebrek aan oplossingen voor hun kwaal patiënten naar alternatieve genezers drijft. Bovendien is hij zeer geïnteresseerd in voeding. Logisch gezien zijn specialisme, maar niet vanzelfsprekend. Het boek begint met de fysiologie van de spijsvertering: hoe werkt het, hoe hoort het te gaan. Vervolgens bespreekt hij de meest voorkomende maag-darmaandoeningen en de bijbehorende behandelingen. Ook hypes en mythes rond gluten en lactose komen aan bod, evenals de nieuwste ontwikkelingen zoals poeptransplantatie. Met bronnenlijst, maar zonder register.

Ieneke Fonck

“Ook voor mensen met prikkelbare darmen zijn die glutenvrije alternatieven mooi meegenomen. Maar zij moeten dan wel beseffen dat er heus niks zal gebeuren als ze eens een kruimel brood eten. Zij zijn glutensensitief, niét allergisch.”

“Prikkelbare darmen en lactose-intolerantie gaan vaak hand in hand. Zuivel maakt de buikklachten nog erger. Maar veel patiënten met lactose-intolerantie steigeren al als ze nog maar op de bijsluiter van een pillendoosje ‘lactose’ zien staan. Terwijl zoiets absoluut geen kwaad kan. Wie lactose-intolerant is, kan wél nog altijd een hoeveelheid melkproducten verdragen – hoeveel hangt af van persoon tot persoon.

 

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links