Citaat 371

Wat we ook leren van ME/cvs zal ten goede komen aan longcovidpatiënten, en wat we ook leren van langdurige COVID, zal ten goede komen aan ME/cvs-patiënten, denk ik.

Citaat 370

Bij ziektes als Long Covid, of het chronischevermoeidheidssyndroom ME/cvs, lijkt het wel alsof sommige artsen de biomedische component helemaal uit het oog verliezen.

Citaat 369

Er kan uit het onderzoek [van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit] worden geconcludeerd dat het onverstandig is om patiënten met long covid, of andere vergelijkbare postinfectieuze ziekten als Q-koorts of ME/CVS, te behandelen met hersteltherapie bij de fysiotherapeut. Bewegen blijft noodzakelijk, maar zeer gedoseerd.

Citaat 368

Het is buitengewoon hoeveel mensen met Covid-19 een postviraal syndroom hebben dat opvallend veel lijkt op ME/cvs.

Citaat 367

Men moet erkennen dat mensen met ME/cvs hun leven verliezen, zelfs als ze niet sterven.

Citaat 366

Je kan niet zomaar je weg naar gezondheid trainen. Als graduele oefentherapie een medicijn was dat zoveel schade aanrichtte, zou het teruggetrokken worden.

Citaat 365

Ik denk dat het begrijpen van de pathogenese van langdurige COVID niet alleen zal helpen om parallelle mechanismen voor ME/cvs te onthullen, maar ook een sleutel kan zijn om auto-immuunziekten te begrijpen, aangezien veel auto-immuunziekten na infectie optreden.

Citaat 364

De gelijkenis tussen deze [langdurige COVID]-patiënten en onze ME/cvs-patiënten was vrij sterk. Mijn collega’s in Nederland hebben gekeken naar hun eerste tiental patiënten met langdurige COVID en zij vinden dat dit ongelooflijk sterk overlappende problemen zijn.

Citaat 363

Zelfs mensen zonder langdurige Covid zouden baat kunnen hebben bij [gerelateerd onderzoek en klinische proeven], omdat de symptomen die bij langdurige Covid-patiënten worden waargenomen, veel overeenkomsten vertonen met deze die worden waargenomen bij chronische en virusgerelateerde ziekten, waaronder myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) – een andere ziekte die decennialang als ‘psychisch’ werd afgedaan.

Citaat 362

Als je het chronisch vermoeidheidssyndroom krijgt, of ‘ME/cvs’, is je leven zoals je het kent, voorbij. Dat is echt triest, want het treft mensen in de bloei van hun leven.