Citaat 365

Ik denk dat het begrijpen van de pathogenese van langdurige COVID niet alleen zal helpen om parallelle mechanismen voor ME/cvs te onthullen, maar ook een sleutel kan zijn om auto-immuunziekten te begrijpen, aangezien veel auto-immuunziekten na infectie optreden.

Citaat 364

De gelijkenis tussen deze [langdurige COVID]-patiënten en onze ME/cvs-patiënten was vrij sterk. Mijn collega’s in Nederland hebben gekeken naar hun eerste tiental patiënten met langdurige COVID en zij vinden dat dit ongelooflijk sterk overlappende problemen zijn.

Citaat 363

Zelfs mensen zonder langdurige Covid zouden baat kunnen hebben bij [gerelateerd onderzoek en klinische proeven], omdat de symptomen die bij langdurige Covid-patiënten worden waargenomen, veel overeenkomsten vertonen met deze die worden waargenomen bij chronische en virusgerelateerde ziekten, waaronder myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) – een andere ziekte die decennialang als ‘psychisch’ werd afgedaan.

Citaat 362

Als je het chronisch vermoeidheidssyndroom krijgt, of ‘ME/cvs’, is je leven zoals je het kent, voorbij. Dat is echt triest, want het treft mensen in de bloei van hun leven.

Citaat 361

Het is gewoon zo verkeerd dat er een stigma is dat geassocieerd wordt met [ME/cvs]… Deze ziekte kan de rest van je leven verwoesten… Het is niet iets in je hoofd. Het is iets heel lichamelijks, en het is iets dat we zouden moeten begrijpen… Dat is waarom ik erbij betrokken ben.

Citaat 360

Ik denk dat als we meer aandacht hadden besteed aan [ME/CVS], en het financieel hadden ondersteund, en er een consistente evaluatie van hadden gemaakt, we niet in deze puinhoop van langdurige Covid zouden zitten. Eerlijk waar.

Citaat 359

De coronaviruspandemie zal na verloop van tijd zeer waarschijnlijk bijna een pandemie van ME veroorzaken.

Citaat 358

Er zijn mensen die COVID hebben gehad en nog niet hersteld zijn. Deze zogenaamde ‘long-haulers’ zijn nog steeds vermoeid – en als je naar hun symptomen kijkt, lijkt het erop dat ze ME/cvs hebben gekregen.

Citaat 357

Mijn labo is toegewijd aan het begrip van de pathobiologie van langdurige COVID en andere postinfectieuze syndromen, die resulteren in myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs). Dit is een enorme onvervulde medische behoefte en eerlijk gezegd een gebied dat door veel artsen en wetenschappers werd afgewezen. Gewoon omdat iets ingewikkeld is, kunnen we de patiënten niet negeren […]

Citaat 356

Als je ME/cvs krijgt, is het leven zoals je het gewoon bent, voorbij. Dat is echt triest, want het treft mensen in de bloei van hun leven.