random
Artikels

Hits: 476
Geplaatst
door: Marjolijn
op: 13 sep 2007
Bijgewerkt: 12 jun 2008
Bron: Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid

Amerikaanse onderzoekers melden verband tussen enterovirussen en ME/CVS


Amerikaanse onderzoekers menen het bewijs geleverd te hebben dat er een verband bestaat tussen ME/CVS en een virus in de maag en darmen. Zij onderzochten 165 patienten met deze ziekte en daarbij bleek dat bij 80% sprake was van een besmetting met een enterovirus, terwijl dit bij een groep gezonde mensen, die als controlgroep fungeerde, slecht bij 7 van de 34 personen voorkwam. Deze resultaten vormen een verklaring voor het feit dat veel patiënten vaak of voortdurend last hebben van problemen met de ingewanden.Het is reeds bekend dat ook virale infecties, zoals het Epstein Barr virus (veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer) en andere virussen veel van de symptomen veroorzaken, die kenmerkend zijn voor ME/CVS.

Er zijn meer dan 70 verschillende enterovirussen bekend, die effect hebben op het centrale zenuwstelsel, het hart en de spieren. De onderzoekers stelden vast dat een aanzienlijk deel van de patiënten reeds vele jaren daarvoor de besmettting met deze enterovirussen had opgelopen.

Al vele jaren geleden hebben diverse onderzoekers een verband gelegd tussen enterovirussen en ME/CVS. Deze belangstelling was de laatste jaren echter sterk verminderd. De resultaten van deze studie zullen waarschijnlijk tot een hernieuwde belangstelling leiden. Dit zal hopelijk ook gelden voor de vraag of met behulp van medicijnen deze infecties bestreden kunnen worden.
| |

Nog geen reacties geplaatst

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.