random
Auteur: Coucke, Francis (Dr.)
Uitgever: WPG Uitgevers
Jaar: 2012
ISBN: 9002240562 / 9789002240560
# Pagina's: 256

Geplaatst: 26 mrt 2012
Door: Zuiderzon
Hits: 4020
Print dit

| Bestel bij BOL.com |

Recensies » De CVS-mythe


Waarom onze geneeskunde zich geen raad weet met chronische ziekten
"CVS is een mythe", zegt dr. Coucke.
"De meeste CVS-patiënten worden verkeerd behandeld en zelfs mishandeld".

Zijn boek is dan ook een aanklacht tegen de prestatiegeneeskunde en een pleidooi voor een betere behandeling van chronisch zieken.

Omschrijving

CVS of het chronischevermoeidheidssyndroom is een van de meest voorkomende ziekten van deze tijd. Maar is het wel een ziekte? En hoe komt het dat steeds meer mensen last hebben van een onverklaarbare langdurige vermoeidheid en
spierpijnen?

Het antwoord is eenvoudig: wie niet zoekt, die vindt niet. Volgens dr. Francis Coucke zijn CVS en fibromyalgie (chronische spierpijn) slechts ‘nepdiagnoses’. Het zijn benamingen voor klachten die veroorzaakt worden door een slecht werkend immuunsysteem, een verstoorde hormonenwerking en zieke darmen en/of onaangepaste voeding. Het goede nieuws is dat de oorzaak van CVS en FM altijd gevonden kan worden, als men er maar naar zoekt. Het probleem is dat onze artsen onvoldoende opgeleid zijn en te weinig weten over de werking van onze hormonen en ons immuunsysteem. De criteria om patiënten met hormonale tekorten of immuniteitsstoornissen te behandelen zijn bovendien hopeloos achterhaald, zodat het RIZIV enkel de behandeling van patiënten die in een ‘terminaal stadium’ zijn aanbeland, goedkeurt. Artsen kiezen vaak liever voor meer lucratieve specialisaties dan voor de behandeling van chronisch zieke mensen. Die patiënten vragen van de arts immers veel tijd, energie en denkwerk.

Dr. Francis Coucke (internist, endocrinoloog en geriater) is een klassiek geschoold arts en behandelt in verschillende ziekenhuizen met veel succes chronisch zieke patiënten.

Hij is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn strijd tegen het RIZIV, dat zijn behandelingen aanvecht omdat hij het klassieke ‘zorgtraject’ niet volgt.

[Forum discussie] [Dr. Coucke over zijn boek] [Forum discussie video]

Bestel hier je boeken en steun de website!

Bestel bij BOL.com

Nog geen reacties geplaatst

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.