Bron:

| 6945 x gelezen

RedLabs is nu in staat om XMRV en andere MLV-gerelateerde virussen op te sporen.

XMRV en ziekte

XMRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus) werd voor het eerst geïsoleerd in prostaatkankerweefsel van mannen met een specifiek defect van het antiviraal gen RNase-L. In 2009 rapporteerde een Science paper van Lombardi et al de ontdekking van XMRV in 67% van patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Onlangs  meldde een andere studie door Lo et al. die in PNAS gepubliceerd werd  dat  86,5% van de CVS-patiënten (32 van de 37 geteste stalen)  murine leukemie virus (MLV)-gerelateerde sequenties in hun PBMC DNA vertoonden.

Opeenvolgende studies slaagden er echter niet in deze resultaten te produceren. Meer onderzoek is nodig om de implicatie van XMRV en/of MLV’s in CVS en andere ziekten te bevestigen. Sommige studies suggereren dat het virus aanwezig zou kunnen zijn in 4 tot 14% van de algemene bevolking.

Aangezien de test nog maar onlangs werd geïntroduceerd in RED Laboratories, hebben we nog niet genoeg gegevens verzameld om enige veronderstelling te ondersteunen wat betreft de prevalentie van XMRV en een verband met ziekte.

Testen die momenteel aangeboden worden bij RED Laboratories

RED Laboratories heeft een licentie gekregen voor de bedrijfseigen XMRV-test van WP Biotechnologies, een volledige dochteronderneming van het Whittemore Peterson Institute. We gebruiken momenteel de co-cultuur procedure, waarbij de staal die getest moet worden in contact gebracht wordt met een infectiegevoelige cellijn. XMRV kan hierdoor repliceren in de cellen voor meerdere dagen, wat resulteert in een significante vermenigvuldiging van virale titers. Het vermenigvuldigde virus kan dan veel eenvoudiger gedetecteerd worden met behulp van PCR of Western Blot. Deze procedure is gevoeliger dan direct PCR.

In de toekomst zal er een serologische test beschikbaar komen, wat meer informatie zal geven betreffende het stadium van infectie en wat in staat kan zijn om de aanwezigheid van latente virussen op te sporen, die niet opgespoord kunnen worden door de co-cultuur techniek.

Stalen vereist voor analyse, prijs

Om een co-cultuur analyse uit te voeren vragen wij 3×8 ml volledig bloed in Na-heparine tubes, 1×2 ml buisje met geel hoedje en 1×2 ml volledig bloed in een EDTA buisje. Specimen moeten ontvangen worden binnen de 48 u op kamertemperatuur.

Kostprijs van deze test is 340€.

Kostprijs van een serologische test zal bekend gemaakt worden van zodra de test beschikbaar is.

Interpretatie van de resultaten

Negatieve resultaten.

Co-cultuur techniek is erg gevoelig maar zoals elke andere klinische analyse heeft het een detectielimiet. Het virus is typisch aanwezig in zeer lage aantallen, virale titers kunnen fluctueren over de tijd en kunnen onder de detectielimiet zitten op het moment dat je staal getest wordt.

Op dit ogenblik is er weinig bekend over de levenscyclus en tropisme van XMRV. Het virus kan aanwezig zijn in sommige lichaamsweefsels maar niet detecteerbaar zijn in het bloed. Ook hangt detectie d.m.v. de co-cultuur analyse af van de mogelijkheid van het virus om de target cellijn te infecteren. Het virus kan aanwezig zijn in een niet-infectueuze staat, waarbij de co-cultuur procedure een negatief resultaat zal opleveren.

Daarom betekent een negatief resultaat niet definitief dat je niet geïnfecteerd bent.

Je kan overwegen om te hertesten wanneer de serologische test beschikbaar zal zijn, aangezien serologie in staat is om de aanwezigheid van latente, niet-infectueuze virussen op te sporen.

Positieve resultaten

Enkel artsen kunnen testen interpreteren, behandelopties bepalen en vragen beantwoorden betreffende de overdraagbaarheid en gezondheidsimplicaties.

RED Laboratories maakt geen claims betreffende de biologische significantie, en medische implicaties, van een positief of negatief resultaat. Een beter begrijpen van de biologie van XMRV is noodzakelijk vooraleer we met zekerheid de sensiviteit en de specificiteit van de XMRV testprocedures kunnen evalueren.

© Vertaling ME-Gids.net

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
20 jan
20/01/2024    
19:15 - 20:00
Zaterdag (20 jan 19.15 op NPO2) in Kassa: Duizenden kinderen in Nederland kampen met Long Covid. Naar schatting duizenden kinderen in Nederland kampen met long [...]
Datum/Tijd Evenement
17/03/2024
14:00 - 16:00
Ligbetoging Brussel Long Covid, ME/cvs, POTS
,
19/04/2024
00:00
Nederlandse Long COVID Dag 2024
Recente Links