Bron:

| 3861 x gelezen

PERSBERICHT ME en CVS Vereniging
Website vereniging
Zwolle, 20 oktober 2005

*Toch thuiszorg voor ME-patiënt*

In de loop van dit jaar zijn veel ME-patiënten hun indicatie voor thuiszorg kwijtgeraakt. Het Centrum voor Indicatiestelling Zorg (CIZ) verwees hierbij naar uitspraken van de Gezondheidsraad en van minister Hoogervorst. Klachten van ME-patiënten zouden behandeld kunnen worden met gedragstherapie. Een lid van de ME en CVS Vereniging heeft deze redenering nu met succes bestreden.

Het aanvankelijke standpunt van het CIZ was onjuist, zo geeft de ME en CVS Vereniging aan. Het is alleen van belang of thuiszorg een eventuele therapie zou bemoeilijken. De ME-pati?nt in kwestie beschikt bovendien over een verklaring van het Rijndam Revalidatiecentrum, dat een therapie voor hem volstrekt nutteloos is omdat hij al op een goede manier met zijn ziekte omgaat. Het CIZ heeft nu alsnog een indicatie toegekend, omdat duidelijk is dat thuiszorg hier geen ‘anti-revaliderend’ effect heeft.

Op grond van het gelijkheidsbeginsel kan nu aan andere ME-pati?nten niet zomaar meer een indicatie voor thuiszorg worden geweigerd. Regels moeten voor iedereen hetzelfde zijn.

De ervaringen van ME-pati?nten die gedragstherapie hebben ondergaan zijn niet onverdeeld gunstig, omdat ze gauw overbelast worden. Een belangrijke beperking bij ME is immers, zoals het CIZ nu ook aangeeft, een geringe inspanningstolerantie. Medicijnen die dit probleem verhelpen zijn er nog niet. Daarom is thuiszorg voor veel pati?nten hard nodig.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Geen Evenementen
Recente Links