random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

NASA-leuntest: Een gemakkelijke manier om Orthostatische Intolerantie te diagnosticeren bij ME/cvs en POTS

Door ME-gids op zondag 25 oktober 2020.
473x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Wij raden alle ME/cvs-patiënten aan om een 10 minuten durende NASA-leuntest te laten uitvoeren om te evalueren of er sprake is van orthostatische intolerantie. Bateman Horne Center


De NASA-leuntest, gevalideerd door het Bateman Horne Center, is eenvoudig en vereist slechts twee eenvoudige instrumenten die al in de artsenpraktijk te vinden zijn. (Afbeelding van het Bateman Horne Center)

Het hele verhaal rond de invoering en validering van de NASA-leuntest (NLT) voor ME/cvs lijkt in zo vele opzichten zo goed te kloppen. Eerst ontdekte het Bateman Horne Center een test - van niet minder dan NASA - die gemakkelijk kan worden gebruikt om orthostatische intolerantie (symptomen bij het staan) te identificeren.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Verlaagde bloedstroom naar de hersenen en orthostatische intolerantie alom aanwezig bij ME/cvs

Door ME-gids op woensdag 21 oktober 2020.
566x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 30 augustus 2020

Af en toe komt er een studie langs waarvoor termen als "baanbrekend" of "grensverleggend" van toepassing zijn. Een voorbeeld van zo'n studie is volgens mij die van Van Campen/Rowe/Visser uit 2020, “Cerebral blood flow is reduced in ME/CFS during head-up tilt testing even in the absence of hypotension or tachycardia: A quantitative, controlled study using Doppler echography" [De cerebrale bloedstroom is verlaagd bij ME/cvs tijdens een kanteltafeltest, zelfs bij afwezigheid van hypotensie of tachycardie: een kwantitatieve, gecontroleerde studie met behulp van Doppler-echografie, n.v.d.r.]. Het is een grote studie die een nieuw diagnostisch gebied aanboort, een mysterie oplost en ons met een vernieuwde blik naar ME/cvs doet kijken.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Oud geneesmiddel wijst op een nieuwe manier om het Epstein-Barrvirus uit te schakelen

Door ME-gids op vrijdag 25 september 2020.
522x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 22 juli 2020

Een recente studie suggereerde dat Epstein-Barrreactivatie mogelijk aanwezig zou kunnen zijn bij een aanzienlijk aantal mensen met ME/cvs. Geneesmiddelenprotocollen tegen het herpesvirus bij ME/cvs duren echter vaak erg lang en zijn niet altijd succesvol. Dezelfde geneesmiddelen worden al tientallen jaren gebruikt. Dat zou echter kunnen veranderen.


Het doel – een nieuw geneesmiddel vinden dat kan voorkomen dat EBV wordt gereactiveerd.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Actieve Epstein-Barrinfecties gevonden in grote ME/cvs-studie

Door ME-gids op zaterdag 12 september 2020.
1210x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 18 juli 2020

EBV is een belangrijke factor in de ontwikkeling van de ziekte” bij minstens een subgroep van patiënten. De auteurs.

Een nieuwe studie revitaliseert een lang sluimerende vraag over de rol van Epstein-Barrvirus en andere herpesvirussen bij ME/cvs.


Herpesvirussen worden al tientallen jaren bestudeerd bij ME/cvs. Er zijn echter maar weinig studies die naar direct bewijs van een actieve infectie hebben gezocht. © Herpesvirus, Dr. Graham Beards via Wikimedia.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Resultaten Zweedse, door OMF gefinancierde studie naar autoantistoffen bij ME-patiënten

Door ME-gids op zaterdag 15 augustus 2020.
438x gelezen. Bron: Open Medicine Foundation. Geen reacties.

Open Medicine Foundation, 15 augustus 2020

Onder leiding van Dr. Jonas Bergquist, PhD, Uppsala University

Open Medicine Foundation (OMF) is verheugd om de gepubliceerde resultaten te kunnen delen van een opwindende, volledig gefinancierde studie uitgevoerd onder leiding van Dr. Jonas Bergquist, PhD, directeur van het Collaboratief Onderzoekscentrum voor ME/CVS aan de Uppsala University.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

COVID-19 - moeten we een toename van ME/cvs-gevallen verwachten?

Door ME-gids op vrijdag 28 augustus 2020.
296x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 7 juli 2020

Een recente review van eerdere infectieuze epidemieën suggereert dat een subgroep van COVID-19-overlevers aan postvirale complicaties, waaronder ME/cvs, kunnen lijden.

Er is nog veel dat we niet weten over het nieuwe coronavirus, COVID-19, maar het wordt duidelijk dat veel overlevers van de initiële infectie nu langdurige postvirale complicaties rapporteren, waaronder vermoeidheid, spierpijn en keelpijn.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Het voorspellen van de ernst van postexertionele malaise bij ME/cvs

Door ME-gids op donderdag 13 augustus 2020.
311x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 12 augustus 2020

Leeftijd en terugkerende infecties zijn gekoppeld aan ergere PEM bij ME/cvs

Postexertionele malaise (PEM) – de verslechtering van symptomen na zelfs een kleine fysieke of mentale inspanning – is een van de kenmerkende symptomen van ME/cvs. Zijn ernst, en de tijd die mensen nodig hebben om te herstellen, kan van persoon tot persoon verschillen, dus onderzoekers in Frankrijk hebben onlangs gepoogd om de factoren te identificeren die geassocieerd zijn met ernstigere PEM. (Deze studie werd niet gefinancierd door ME Research UK.)

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Workwell publiceert drie papers in een speciale uitgave over ME/cvs in het medisch tijdschrift Work

Door ME-gids op woensdag 12 augustus 2020.
243x gelezen. Bron: Workwell Foundation. Geen reacties.

Persbericht Workwell Foundation, 11 augustus 2020

Workwell was vereerd om drie originele onderzoekspapers bij te dragen aan een recent gepubliceerde speciale uitgave over ME/cvs in het medisch tijdschrift Work: A Journal of Prevention, Assessment & Rehabilitation. We danken Amy Mooney, de gastredacteur, voor het leiden van deze inspanning. Dit is de eerste keer dat Work ME/cvs ME/cvs in de schijnwerpers heeft gezet en we hopen dat dergelijke bijdragen het bewustzijn kunnen helpen vergroten over kernkenmerken van deze ziekte en hoe ze patiënten en hun zorgverleners beïnvloeden. We moedigen onze aanhangers aan om ook de andere papers over ME/cvs in deze uitgave te ontdekken.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Een proteomicastudie van het Center for Solutions for ME/CFS: speuren naar de schuldige

Door ME-gids op zondag 2 augustus 2020.
444x gelezen. Bron: Dr. Anthony Komaroff, Center for Solutions for ME/CFS. Geen reacties.

Dr. Anthony Komaroff, Center for Solutions for ME/CFS, 28 juli 2020

Op 21 juli 2020 werden de resultaten van een proteomicastudie door het Center for Solutions for ME/CFS gepubliceerd door het vakblad PLoS ONE.

Proteomica gebruikt nieuwe technologieën – die de afgelopen twee decennia beschikbaar zijn geworden – om grote aantallen eiwitten nauwkeurig te identificeren en hun niveaus te meten. De meting wordt uitgevoerd in een bepaald onderdeel van het lichaam: het bloed, het hersenvocht, een specifiek orgaan, zelfs binnen een enkele cel. Deze nieuwe technologieën maken het mogelijk om relatief goedkoop en snel een staal van het onderdeel te nemen, zoals een klein bloedmonster, en om nauwkeurig de niveaus van honderden, zelfs duizenden verschillende eiwitten in dat staal te meten.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Vernauwde kleine bloedvaten gekoppeld aan vermoeidheid bij ME/cvs

Door ME-gids op vrijdag 7 augustus 2020.
623x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 9 juni 2020

Het Scheibenbogeneffect

Dit jaar was Scheibenbogen al coauteur van vijf studies naar ME/cvs.

Met deze snelle productie van studies wordt het moeilijk om Carmen Scheibenbogen en haar collega’s uit Duitsland bij te houden. Scheibenbogen is in 2020 coauteur van maar liefst vijf papers over ME/cvs. Met Klaus Wirth aan boord, het testlaboratorium voor autoantilichamen, en Scheibenbogen in publiceermodus, is Duitsland - waar de laatste tientallen jaren vrijwel niets over ME/cvs verscheen - nu een bron van onderzoek geworden. De enige constante in dit alles lijkt Scheibenbogen te zijn, die sinds haar komst in 2014, zeventien papers over ME/cvs heeft geschreven. Dit is de invloed die een dynamische onderzoeker kan hebben.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|