random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Cochrane trekt review over graduele oefentherapie voor ME/cvs tijdelijk in (Update)

Door ME-gids op woensdag 24 oktober 2018.
527x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Zoals we enkele dagen geleden al meldden op ons forum, besliste Cochrane om de review over "graduele oefentherapie voor ME/cvs" tijdelijk in te trekken. Enkele dagen voordien hadden Dr. Mark Vink et al. hun kritische heranalyse gepubliceerd van die review: Graduele oefentherapie voor ME/cvs is niet doeltreffend en onveilig. Heranalyse van een Cochranereview. Voor een kort overzichtsartikel over deze heranalyse (in het Nederlands) verwijzen we door naar volgend artikel op Gezondheid&co: 'Bewegingstherapie is niet effectief bij CVS'

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Hersenen in brand: wijdverspreide neuro-inflammatie gevonden in ME/cvs

Door ME-gids op woensdag 14 november 2018.
1369x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 24 september

Bezoek aan het Neuroinflammation, Fatigue and Pain Lab

Grote campus – veel kleine parkings! © Jaymay via Wikimedia

We hadden een déjà-vu-gevoel terwijl we rondreden op de verrassend grote campus. De NIH binnenraken om Avindra Nath te zien, was een nachtmerrie geweest. Het bleek dat de NIH onze grote camper slechts via één toegangspunt zouden toelaten en we kwamen daardoor beschamend laat op onze afspraak. Nu waren we hier op een andere grote campus waarvan mijn partner vond dat er onvoldoende wegwijzers waren.

Ik dacht dat Jarred en ik het wel goed hadden gepland. Hij zei dat hij ons op de parking zou ontmoeten en ons door de poort zou laten, maar er waren veel parkeerplaatsen. Bovendien, omdat we niet konden stoppen, moesten we op de campus blijven rondrijden en hopen dat we hem op het juiste moment op de juiste parking zouden ontmoeten. Het leek een beetje riskant, maar ik had er vertrouwen in dat het zou lukken.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Auto-immuunmodel suggereert dat ME/CVS in de darm ontstaat

Door ME-gids op donderdag 8 november 2018.
450x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson. Simmaron Research, 3 september 2018.

Jonas Blomberg leidde een Europese groep die een auto-immuunmodel voor ME/cvs produceerde.

"Infection Elicited Autoimmunity and Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: An Explanatory Model" [Door infectie uitgelokte auto-immuniteit en Myalgische Encefalomyelitis/Chronisch Vermoeidheidssyndroom: een verklarend model] is een artikel van Jonas Blomberg dat werd gepubliceerd in "Frontiers in Immunology", een geschikt tijdschrift voor een "verklaringsmodel" van ME/CVS. Auto-immuniteit is namelijk onontgonnen terrein; zoals Blomberg aangeeft, is het een mogelijkheid die nog geen realiteit is, maar zoals dat gaat bij onontgonnen terrein, roept het nieuwe vergezichten op - nieuwe mogelijkheden en enkele nieuwe uitdagingen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Zijn ME/cvs, POTS en fibromyalgie auto-immune dysautonomieën? IVIG #2

Door ME-gids op zondag 28 oktober 2018.
584x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 13 augustus 2018

Creatief denken

Dit is de tweede van drie posts over behandeling met intraveneuze immunoglobulinen (IVIG) en auto-immuniteit bij ME/CVS, POTS en fibromyalgie.

Het is tijd om creatief te gaan denken over ME, CVS, POTS en FM. Het is mogelijk dat je gediagnosticeerd bent met deze ziekten maar dat je eigenlijk een auto-immune dysautonomie hebt – een auto-immuunziekte die je autonoom zenuwstelsel aanvalt. Het lijkt steeds waarschijnlijker dat, mits de geschikte testen, er een significante subgroep van patiënten met ME, CVS, FM of POTS in deze categorie zullen passen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Studie vindt verminderd vermogen om te reageren op energiebehoefte in het immuunsysteem van ME-patiënten

Door ME-gids op vrijdag 5 oktober 2018.
760x gelezen. Bron: Sasha Nimmo, ME Australia. Geen reacties.

Sasha Nimmo, ME Australia, 25 juli 2018

Wetenschappers van Australiës Griffith University vonden ‘een significante vermindering van glycolytische reserve in naturalkillercellen (NK-cellen) in rust van mensen met myalgische encefalomyelitis (ICC ME) in vergelijking met gezonde controles.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Het systeem resetten? Nieuwe studie wijst op pro-inflammatoire/auto-immune reset bij ME/CVS

Door ME-gids op maandag 24 september 2018.
916x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 4 augustus 2018

Epigenetisch onderzoek biedt de fascinerende mogelijkheid om uit te zoeken welke verschuiving er precies plaatsvond bij het ontstaan van ME/CVS. Voor veel ME/CVS-patiënten trad er een plotse verandering op, een soort van biologische reset die zich nooit helemaal herstelde.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Augustus 2018 – Overzicht wetenschappelijk onderzoek

Door ME-gids op vrijdag 14 september 2018.
618x gelezen. Bron: #MEAction. Geen reacties.

Jaime S, #MEAction, 1 september 2018

Augustus was een gemengde maand in de wereld van ME-onderzoek, met een aantal echt innovatieve studies die uitkwamen, en een paar die de thesispromotor liever nog wat grondiger had bekeken. Er werden enkele geweldige boeken en hoofdstukken van boeken gepubliceerd - en we werden geconfronteerd met Afflicted, waarbij we niet alleen moeten vechten tegen het gebruikelijke stigma, maar ook tegen regisseurs die chronisch zieke patiënten neerzetten als blinde gelovigen in pseudowetenschap. Reden te meer om de handen uit de mouwen te steken en te lezen, dus hier gaan we:

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

"De Subgroepmaker": Lipkins studie naar ME/CVS benadrukt energieproblemen in een subgroep met darmproblemen.

Door ME-gids op donderdag 20 september 2018.
558x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 31 juli 2018

Op zoek naar indicaties voor de oorzaak van ME/CVS, heeft Ian Lipkin in de loop der jaren verschillende domeinen onder handen genomen. Zijn studie naar XMRV uit 2012 toonde aan dat het virus een labocratoriumcontaminant was en niet de oorzaak van ME/CVS. Zijn (ongepubliceerde) pathogenenstudies vonden geen bewijs voor een virale infectie bij ME/CVS.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Hoelang kunnen mensen met ME staan?

Door ME-gids op woensdag 19 september 2018.
533x gelezen. Bron: Sasha Nimmo, ME Australia. Geen reacties.

Sasha Nimmo, ME Australia, 6 augustus 2018

Australische onderzoekers hebben letterlijk gemeten hoelang mensen met myalgische encefalomyelitis kunnen rechtstaan. De studie toont aan dat de tijdsduur die patiënten kunnen rechtstaan, een nuttige maatstaf kan zijn voor de ernst van ME, en gemakkelijk te doen is in klinische setting. De studie bevestigde ook een eerdere bevinding dat activine B een potentiële biomarker is voor ME.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Juli 2018 - Overzicht wetenschappelijk onderzoek

Door ME-gids op dinsdag 28 augustus 2018.
691x gelezen. Bron: #MEAction. 4 reacties.

Jaime S., #MEAction, 8 augustus 2018

Juli was een belangrijke maand voor wetenschappelijk onderzoek naar ME! Veel van de bekendste onderzoekers en artsen brachten deze maand papers uit, waaronder Klimas, Lipkin, Hornig, Levin, Peterson, Montoya, Julie Newton, Broderick en Marshall-Gradisnik. Er waren studies naar epigenetica, NK-celfunctie, de HPA-as, robots voor schoolkinderen met ME en een aantal interessante kritieken en editorialen. Lees verder voor ons overzicht van wetenschappelijk onderzoek van juli 2018!

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 > >|