random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Drie gecontroleerde studies naar therapie met intraveneuze immunoglobulinen bij ME/cvs-patiënten

Door ME-gids op donderdag 17 augustus 2017.
286x gelezen. Bron: Paolo Maccallini. Geen reacties.


Paolo Maccallini
, 3 juli 2017

Introductie

Therapie met een hoge dosis intraveneuze immunoglobuline (IVIG) heeft aangetoond nuttig te zijn bij diverse ziektebeelden, van auto-immuniteit gemedieerd door autoantilichamen (zoals het syndroom van Guillain-Barré, myasthenia gravis, etc) tot primaire en secundaire antilichaamdeficiënties. Het is ook aanbevolen voor inflammatoire ziektebeelden (myopathieën) en in sommige infectieziekten (virale pneumonitis na transplantatie, ernstige of terugkerende colitis door Clostridium difficile) (richtlijnen VK, 2009). Dit soort behandeling wordt soms ook aangeboden aan ME/Cvs-patiënten, met een breed scala aan doses, frequentie en aantal toedieningen. In wat volgt, heb ik gezocht naar studies van IVIG bij ME/cvs-patiënten, op zoek naar bewijzen van werkzaamheid.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Online cognitieve gedragstherapie (FITNET) is ineffectief en kan herstel belemmeren bij jongeren met ME/cvs

Door ME-gids op maandag 14 augustus 2017.
199x gelezen. Bron: Ghatineh & Vink, 2017. Geen reacties.

Behav Sci (Basel). 2017 Aug 11;7(3). pii: E52. doi: 10.3390/bs7030052.

FITNET's Internet-Based Cognitive Behavioural Therapy Is Ineffective and May Impede Natural Recovery in Adolescents with Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome. A Review.

Ghatineh S, Vink M.

[FITNET’s cognitieve gedragstherapie via internet is ineffectief en kan natuurlijk herstel belemmeren bij adolescenten met myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom]

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Studie suggereert dat “slechte energie” een kernprobleem is bij ME/cvs en fibromyalgie

Door ME-gids op maandag 7 augustus 2017.
691x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Lactaat wordt gewoonlijk in verband gebracht met overtraining, maar hoge niveaus zijn aanwezig zelfs bij onderactieve ME/cvs- en FM-patiënten. © vaXzine via Flickr.

Cort Johnson, Health Rising, 31 mei 2017

Lactaat is een belangrijk punt geworden bij zowel ME/cvs als fibromyalgie (FM). Als bijproduct van het anaerobe energiemetabolisme, wordt lactaat gewoonlijk in grote hoeveelheden uit onze cellen weggepompt tijdens inspanning. De bevindingen rond lactaat suggereren dat de energiebehoeften van ME/cvs- en FM-patiënten grotendeels worden verwerkt door glycolyse of anaerobe energieproductie. Anaerobe energieproductie speelt een belangrijke rol in energieproductie, maar wanneer de anaerobe energieproductie niet beschikbaar is, en het de hoofdbron wordt van energie, produceert het metabolieten die de brandende spieren, vermoeidheid en andere symptomen veroorzaken die wij in verband brengen met overtraining.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Onderzoekers identificeren biomarkers geassocieerd met de ernst van chronisch vermoeidheidssyndroom (Update)

Door ME-gids op vrijdag 4 augustus 2017.
1163x gelezen. Bron: Stanford Medicine. Geen reacties.

Onderzoekers aan Stanford gebruikten een hogedoorvoeranalyse om inflammatie te koppelen aan chronisch vermoeidheidssyndroom, een moeilijk te diagnosticeren ziekte zonder gekende remedie.

PERSBERICHT. Stanford Medicine, 31 juli 2017

Jose Montoya en zijn collega’s hebben bewijs gevonden dat inflammatie mogelijk de boosdoener is achter het chronisch vermoeidheidssyndroom, een ziekte zonder gekende remedie. Steve Fisch

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Deel 2: Waarop moet je letten in de Speciale Editie van het Journal of Health Psychology over de PACE-trial

Door ME-gids op woensdag 2 augustus 2017.
354x gelezen. Bron: James Coyne, Coyne of the Realm. Geen reacties.

James C Coyne, 1 augustus 2017

In vervolg op de laatste blogpost, biedt deze post korte samenvattingen en links van acht extra bijdragen aan de speciale uitgave in het Journal of Health Psychology. Deze artikels omvatten een antwoord van Keith Geraghty op de reactie van de PACE-onderzoekers, een verdediging van de studie van enkele vrienden en aanhangers (Petrie en Weinman) van de PACE-onderzoekers, en een commentaar van Susanna Agardy over de belangenconflicten in deze verdediging.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Waarop moet je letten in de Speciale Editie van het Journal of Health Psychology over de PACE-trial

Door ME-gids op dinsdag 1 augustus 2017.
491x gelezen. Bron: James Coyne, Quick Thoughts. Geen reacties.

James C. Coyne, Quick Thoughts, 31 juli 2017

Een speciale editie van het Journal of Health Psychologie gaat over PACE, een studie van therapieën voor patiënten met myalgische encefalomyelitis (ME)/ chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) die veel controverse heeft aangetrokken.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

ME: een nieuwe verklaring - en genezing?

Door ME-gids op woensdag 26 juli 2017.
436x gelezen. Bron: Tracy Duvall. Geen reacties.


Epstein-Barrvirus © NCI via Wikimedia

Tracy Duvall, 10 juni 2017

In een recente paper introduceert Dr. Willy Eriksen een complete verklaring voor de ontwikkeling, verscheidenheid en hardnekkigheid van myalgische encefalomyelitis (ME), ook gekend als chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Hij stelt ook een mogelijke genezende behandeling voor. Aangezien dit mogelijk baanbrekend onderzoek weinig aandacht kreeg, contacteerde ik Dr. Eriksen en interviewde ik hem via e-mail. Deze post is een samenvatting van zijn hypothese, die ik probeer voor te stellen in eenvoudige taal.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

De evolutie van een ME/cvs-onderzoeker? Voorstander van CGT roept op tot meer onderzoek naar herpesvirussen

Door ME-gids op vrijdag 14 juli 2017.
253x gelezen. Bron: Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 19 juni 2017

Soms leek Dr. Wyller van de Universiteit van Oslo meer een Noorse versie van Simon Wessely dan iets anders. Hij toonde aan dat biologische problemen aanwezig waren bij ME/cvs, maar slaagt er altijd weer in om terug te komen bij de psychologische of gedragsmatige elementen, die de ziekte volgens hem in stand houden. Zijn nieuwe onderzoek brengt hem echter in een andere richting.


Wyller lijkt te geloven dat de vermoeidheid bij ME/cvs het gevolg is van een vals alarm op dezelfde manier als pijn is bij fibromyalgie

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Darmstudie van Columbia & Simmaron onthult weer een subgroep bij ME/cvs

Door ME-gids op zaterdag 27 mei 2017.
2405x gelezen. Bron: Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 28 april 2017

Deze studie maakte gebruik van de laatste technologie om dieper dan ooit tevoren te graven in de darmen van ME/cvs-patiënten.

Met hun tweede studie naar myalgische encefalomyelitis/ chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs), die deze maand werd gepubliceerd, zijn Ian Lipkin en Mady Hornigs Center for Infection and Immunity (CII) en samenwerkingspartner Simmaron Research goed bezig rond ME/cvs. Zoals alle studies aan CII combineerde ook deze studie ongewone strengheid en de nieuwste technologische vooruitgang om een nieuw licht te werpen op ME/cvs – en mogelijk weer een andere subgroep te ontdekken. De Simmaron Reseach Foundation en Dr. Daniel Peterson, samenwerkingspartners sinds lange tijd van het CII, leverden de monsters voor beide studies.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Paradox: verhoogde energieproductie bij ME/cvs

Door ME-gids op vrijdag 19 mei 2017.
1329x gelezen. Bron: Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 18 april 2017

Vorig jaar produceerde het Xinnan Wang-labo een doorbraak in het begrijpen van de ziekte van Parkinson

Energie produceren is een groot probleem in ME/cvs. In feite is het waarschijnlijk het probleem in ME/cvs, wat de reden is waarom de bevindingen van mitochondriale disfunctie en verlaagde ATP-productie steek hielden. Wanneer de studies naar het metaboloom suggereerden dat ME/cvs een hypometabole toestand was, leek de toon gezet: energieproductie (ATP) was laag en de mitochondriale activiteit was dat waarschijnlijk ook. Afmattende ziekte en lage ATP-productie: het leek zo zinvol.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 > >|