random
RSS feed

Nieuws

De volgende stap: een nieuw voorstel van de Europese Commissie

Door ME-gids op maandag 11 januari 2021.
447x gelezen. Bron: European ME Coalition. Geen reacties.

11 januari 2021.

In antwoord op een parlementaire vraag van Pascal Arimont heeft de Europese Commissie verklaard dat ze in hun eerste werkprogramma van Horizon Europe werkt aan het aanpakken van te weinig onderzochte aandoeningen, waarvan ME/cvs een paradigmatisch voorbeeld is. Hoewel de details van het voorstel nog steeds vertrouwelijk zijn, zijn wij van mening dat dit een belangrijke stap voorwaarts zou kunnen zijn in het verhogen van financiering voor ME/cvs-onderzoek in Europa. 

... lees verder >> |

Andere landen

2020: terugblik op ME/cvs-onderzoek van het jaar

Door ME-gids op vrijdag 8 januari 2021.
297x gelezen. Bron: ME/CFS Skeptic. Geen reacties.

1/1/21.

2020 was in veel opzichten een uitzonderlijk jaar. De coronaviruspandemie die de hele wereld overspoelde, veroorzaakte meer dan een miljoen doden en dwong de meeste landen tot een lockdown. Hoewel COVID-19 een ravage aanrichtte en wanhoop bracht, zorgde het ook voor een hernieuwde wetenschappelijke interesse in postvirale syndromen en myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs). Hopelijk zal dit in de niet al te verre toekomst tot een doorbraak leiden. In deze blogpost kijk ik terug op het ME/cvs-onderzoek van het afgelopen jaar en belicht ik de meest interessante bevindingen van 2020.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Trial By Error: het sprookje van Professor Chalder en haar PRINCE

Door ME-gids op woensdag 13 januari 2021.
225x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

14 oktober 2020.

Er is weeral een nieuwe paper gepubliceerd met professor Trudie Chalder van King's College London als senior auteur. Dat betekent meestal dat er heel wat over te zeggen valt! In dit geval gaat het om het vakblad BMC Family Practice en de paper heeft als titel: Geïntegreerde huisartsenzorg voor patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten: clustergerandomiseerde haalbaarheidsstudie. Professor Chalders co-onderzoekers zijn onder andere haar collega aan KCL, professor Rona Moss-Morris en andere vooraanstaande leden van de ideologische biopsychosociale brigade.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: ontwerprichtlijn NICE over ME/cvs

Door ME-gids op maandag 4 januari 2021.
266x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: ontwerprichtlijn NICE over ME/cvs op komst

8 oktober 2020.

De pandemie stuurt heel wat in de war, zo ook het tijdschema voor de ontwikkeling van de nieuwe ME/cvs-richtlijn van het Britse National Institute of Health and Care Excellence. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er eerder dit jaar een ontwerp van de richtlijn zou worden uitgebracht. Daarna zou er publiek commentaar kunnen worden gegeven en NICE was van plan om de definitieve versie in december uit te brengen. Volgens het nieuwe schema wordt de ontwerpversie in november uitgebracht, met een commentaarperiode van zes weken. De definitieve versie komt in april volgend jaar uit.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: hoe de nachtmerrie begon voor Professor Lubet…

Door ME-gids op zondag 10 januari 2021.
218x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

14/10/2020.

Een paar jaar geleden schreef mijn vriend en collega Steven Lubet, professor in de rechten en onderzoeker aan de Northwestern University, een verslag over het begin van zijn strijd met wat toen meestal het chronisch vermoeidheidssyndroom werd genoemd. Hoewel zijn verhaal geen directe betrekking heeft op de actualiteit, zullen Steves frustrerende weg naar een correcte diagnose velen van ons tijdens deze pandemie wellicht bekend in de oren klinken.

... lees verder >> |

David Tuller

Brieven naar de Vlaamse en federale politici om actie te ondernemen voor ME/CVS-patiënten

Door Zuiderzon op zondag 6 december 2020.
759x gelezen. Bron: 12ME, Wake-Up Call Beweging, ME-Vereniging en ME-gids. Geen reacties.

4 Vlaamse verenigingen vragen de Vlaamse en federale Volksvertegenwoordigers om actie te ondernemen voor ME/CVS-patiënten in België. Dit naar aanleiding van het nieuwe, maar bedroevende ME/CVS-rapport van de Hoge Gezondheidsraad. Hieronder kunt u beide brieven lezen die verstuurd werden naar de verschillende Volksvertegenwoordigers.

... lees verder >> |

België

Trial By Error: dat webinar van Royal Society of Medicine over langdurige COVID

Door ME-gids op donderdag 24 december 2020.
324x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

1/10/2020.

Voorstanders van cognitieve gedragstherapie en oefentherapie als behandeling voor cvs, ME of hun varianten blijven hun favoriete interventies uitproberen op patiënten die lijden aan aanhoudende vermoeidheid en andere symptomen na acute COVID-19. Vorige week hield de Royal Society of Medicine een online webinar met als titel "Langdurige COVID: de schaduwkant van het virus". Drie artsen namen deel: Alastair Miller, een infectioloog uit Liverpool die vroeger een lokale CVS/ME-kliniek leidde, Carolyn Chew-Graham, professor huisartsengeneeskunde aan de Keele University in Staffordshire en Nisreen Alwan, universitair hoofddocent volksgezondheid aan de Universiteit van Southampton.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: CDC-vergadering voor belanghebbenden

Door ME-gids op zondag 20 december 2020.
380x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

28/09/2020. De Amerikaanse Centers for Disease Control hielden vorige week een van hun incidentele briefings voor ME/cvs-belanghebbenden. Ik was toen helaas druk bezig, maar #MEAction heeft een nuttig verslag gepost van wat er besproken is, dat je hier kunt lezen [in het Engels]. Het verslag van #MEAction bevat korte, nuttige beschrijvingen van een aantal CDC-initiatieven, waaronder inspanningen met betrekking tot mogelijke verbanden tussen langdurige COVID-19-symptomen en ME/cvs.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: Britse dokters spreken zich uit over langdurige covid; Mayo wijzigt koers (een beetje)

Door ME-gids op donderdag 10 december 2020.
533x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

15/9/20. Dokters in het Verenigd Koninkrijk dringen aan op voorzichtigheid bij inspanningsadvies voor mensen met langdurige Covid.

Ondanks het feit dat BMJ zijn belangrijke redactionele verantwoordelijkheden nog steeds ontloopt, heeft het een forum geboden waar artsen met COVID-19 en langdurige COVID-symptomen hun uitgesproken mening kunnen uiten.

... lees verder >> |

David Tuller

Foute visie op langdurige COVID?

Door ME-gids op dinsdag 22 december 2020.
460x gelezen. Bron: Jamie Ducharme, Time. Geen reacties.

16/10/20. Een paar jaar geleden hielp Jaime Seltzer met het coördineren van onderzoeksprojecten, subsidieaanvragen en financiering voor een onderzoeksgroep in Stanford die een aandoening bestudeert die Myalgische Encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) heet. Maar liefst 2,5 miljoen Amerikanen, waaronder Seltzer, hebben ME/cvs, en toch leek het alsof bijna niemand aandacht besteedde aan het onderzoek van haar groep. "Wat moet er gebeuren voordat onderzoekers ME serieus gaan nemen?" vroegen zij en haar collega's zich vaak hardop af.

Revalidatie na COVID-19 © Themabeeld. 

... lees verder >> |

Artikels

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|