Bron:

| 6047 x gelezen

Artsenkrant 2184 – 20 september 2011, pagina 4.

Francis Coucke, de arts die samen met Anne-Marie Uyttersprot een monsterboete van enkele honderdduizenden euro’s aangesmeerd kreeg, dreigt ermee om naar de burgerlijke rechtbank te stappen. Hij zal een klacht over afpersing indienen als men hem zou dwingen om die boete te betalen.

Even uw geheugen opfrissen: in 2010 worden endocrinoloog Francis Coucke en  neuropsychiater Anne-Marie Uyttersprot door de administratieve rechtbank van het Riziv bedacht met een sanctie van 500.000. Daarbovenop moeten ze nog een maximale boete betalen zodat de totaalsom oploopt tot 635.000 euro. Reden: ze zouden onterecht gammaglobulines en parenterale voeding hebben voorgeschreven aan patiënten met het chronischevermoeidheidssyndroom (cvs).

Francis Coucke: “Ik schreef alleen medicatie voor die goedgekeurd was. Het geld van die medicatie heb ik zelf nooit ontvangen.”

Volgens beide artsen gaat het om een afrekening. De zaak wordt nog steeds behandeld door de Orde. Op 27 september aanstaande komt ze voor in beroep, nu bij het RIZIV. Weer dient zich een procedureslag aan. Eerder al wraakten beide dokters twee leden van de kamer van eerste aanleg om hun conflictueuze relaties met de artsen. Een aantal andere experts trok zich zelf terug. De arts die de CM vertegenwoordigde, weigert echter om zich te laten vervangen. 

RECHTER EN PARTIJ

In deze nieuwe episode moeten vijf mensen over de zaak oordelen: een magistraat, twee syndicale afgevaardigden en twee mensen van de ziekenfondsen. Coucke stelt in vraag of je wel kunt spreken van een echte rechtbank. Hij wil zeker dokter Joël Boydens (CM) wraken. Die was immers van bij het begin al betrokken partij. Dokter Uyttersprot zou eveneens op de wraking van Boydens uit zijn. Vraag is hoe de voorzitter van de beroepskamer en Dokter Boudens zelf op dit wrakingsverzoek zullen reageren. Coucke beklemtoont nog eens dat hij geen onterechte prestaties heeft geleverd. Wel integendeel: ze kregen destijds de zegen van de ziekenfondsartsen.”Ik schreef alleen medicatie voor die goedgekeurd was. Het geld van die medicatie heb ik zelf nooit ontvangen.”

Maar deze kwestie brengt uiteraard een immense druk met zich mee. Wat als hij op het einde van de rit toch gedwongen wordt om zijn monsterboete te betalen? “Dat laat ik niet gebeuren”, klinkt het ferm. “Ik stap dan zeker naar de burgerlijke rechtbank met een klacht over afpersing.”

‘CVS naar eerste lijn? Een goeie zaak!’

Coucke reageert ook nog op ons artikel ‘Overheid schuift cvs-patiënten naar eerste lijn’ (AK2182). De hertekening van het cvs-landschap (met een mindere rol voor referentiecentra en derde lijn) vindt hij uitstekend. “De huisarts moet kunnen beslissen over deze patiënten en ze desnoods doorverwijzen. Dan moet hij wel voldoende opgeleid zijn. Dat multidisciplinaire centra in de tweede lijn de behandeling voor hun rekening nemen, is ideaal. Overigens: cvs zelf bestaat niet, die benaming is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen”, laat hij zich nog ontvallen.

P.S.

Pascal Selleslagh

© Artsenkrant


Niemand van CM in jury Francis Coucke

Artsenkrant 2185 – 23 september 2011, pagina 4

Wellicht zal niemand van de christelijke mutualiteiten deel uitmaken van de jury die moet oordelen over de zaak van Francis Coucke en Anne-Marie Uyttersprot. U weet wel, het gaat om de twee artsen die volop in de pers kwamen omdat ze van de dienst geneeskundige inspectie en controle een monsterboete moesten betalen.

De ophefmakende zaak, die zich inmiddels van de ene naar de andere procedureslag voortsleept, stond weer in de belangstelling omdat beide artsen Joël Boydens wilden wraken. Boydens is arts van de CM en zou zowel rechter als partij zijn, luidde de motivatie. De CM liet nu weten dat Boydens al enkele weken heeft afgezien van zijn jury-lidmaatschap ‘om zo elke mogelijke provocatie te vermijden’.

Pascal Selleslagh

© Artsenkrant

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links