Bron:

| 17507 x gelezen

Prohealth.com

Door Karen Lee Richards*

30 September 2011

Wat is vlugger dan een snelle vrije radicaal, krachtiger dan vitamine C en in staat om de bloed-hersenbarrière in één keer te passeren? Een “supernutriënt” met de naam astaxanthine.

Aangekondigd in de The Dr. Oz Show als het “nr 1 supplement waar je nooit van gehoord hebt en dat je moet gebruiken,” is astaxanthine een buitengewoon krachtige dieet-antioxidant met sterke immunomodulerende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Asta… wat?

Astaxanthine (uitgesproken als AS-tuh-zan-thi-ne) is een carotenoïde – een roodoranje plantenpigment – van dezelfde familie als bètacaroteen, alfatocoferol, lycopeen en luteïne, maar veel krachtiger.

Aangezien onze lichamen astaxanthine niet aanmaken, moeten we het binnenkrijgen van voedsel of supplementen. Astaxanthine komt voornamelijk voor in microalgen en de zeedieren die ze eten – zalm, forel en schaaldieren zoals garnaal, krill, krab en kreeft. Tenzij je regelmatig een dieet eet dat rijk is aan deze soorten soorten schaal-en schelpdieren, kunnen astaxanthine supplementen een goede keus voor je zijn.

Het is astaxanthine dat verantwoordelijk is voor de roze-oranje kleur aangetroffen bij wilde zalm. Als gekweekte zalm niet gevoerd werd met astaxanthine, dan zou ze grijs zijn in plaats van de ‘zalm’ kleur waar we zo aan gewend zijn. Het is ook astaxanthine die er voor zorgt dat de meeste schaaldieren rood kleuren als ze gekookt worden. En tenslotte komen de helder roze en oranje veren waar flamingo’s mee pronken van … je raadt het al – astaxanthine.

Astaxanthine – Meer Dan Alleen Nog Een Carotenoïde

Eén kenmerk dat astaxanthine onderscheidt van veel andere carotenoïden, is dat het in het lichaam niet wordt omgezet in vitamine A – een duidelijk voordeel, aangezien te veel vitamine A voor mensen giftig kan zijn. Als het gaat om binding van vrije radicalen, dan komt astaxanthine weer boven de massa uit, aangezien het veruit de krachtigste carotenoïde antioxidant bekend is. Ter ondersteuning van deze werking, het is:

 • 65 keer krachtiger dan vitamine C.
 • 54 keer sterker dan bètacaroteen.
 • 14 keer krachtiger dan vitamine E.

Alhoewel je misschien nog nooit van astaxanthine hebt gehoord, hebben wetenschappers het bestaan ervan in 1938 ontdekt. Maar het is pas in de laatste 10 jaar dat ze begonnen zijn te ontdekken hoe belangrijk het is voor onze gezondheid. Recentelijk onderzoek heeft astaxanthine’s verbazingwekkende mogelijkheden onthuld om bij te dragen aan:

 • Verbeteren van het immuunsysteem.
 • Verminderen van ontstekingen.
 • Beschermen van de ogen tegen cataract en maculaire degeneratie.
 • Verlichten van indigestie en brandend maagzuur.
 • Bescherming tegen hart- en vaatziekten.
 • Bescherming van de huid tegen beschadiging door de zon.
 • Verminderen van beschadiging aan DNA door oxidatie.
 • Bescherming van de hersenen tegen dementie en de ziekte van Alzheimer.
 • Verlagen van het risico op vele soorten kanker.
 • Verbeteren van het herstel bij beschadigingen aan het centrale zenuwstelsel.
 • Stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.

Blussen van het Vuur van Ontstekingen

Een ontsteking is eigenlijk een belangrijk proces, dat je lichaam gebruikt om infecties te bestrijden en beschadigd weefsel te repareren. Als alles goed werkt, dan gaat de ontsteking aan het werk als er bacteriën van buiten je lichaam binnenkomen, of als je letsel oploopt. Het doet zijn helende werk en verdwijnt dan tot het weer nodig is.

Soms echter, houdt de ontsteking zich schuil, in plaats van te verdwijnen. Het vestigt zich in je lichaam op een laag niveau, zodat je je er niet eens bewust van bent dat het er is. Zodra de ontsteking langdurig en chronisch wordt, houdt het op een genezer te zijn en verandert in een verwoestende kracht.

Feitelijk wordt chronische ontsteking nu beschouwd als de onderliggende oorzaak van veel ernstige en zelfs levensbedreigende ziekten, waaronder artritis, hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, maagzweren, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson, om er een paar te noemen. Helaas heeft de chronische of systemische ontsteking tegenwoordig epidemische proporties aangenomen. Er wordt geschat dat meer dan 75% van de Amerikanen leven met chronische ontsteking.

Als het gaat om het behandelen van ontstekingen, worden de wettelijke en op recept verkrijgbare niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (non-steroidal anti-inflammatory drugs ; NSAID’s) het meest gebruikt. Het probleem met NSAID’s, is echter dat zij zeer ernstige en soms fatale bijwerkingen hebben.

Een artikel in een uitgave van 1999 van de New England Journal of Medicine verklaarde dat het aantal sterfgevallen elk jaar dat in verband wordt gebracht met het gebruik van NSAIDs in de V.S., bijna gelijk is aan dat in verband met AIDS. (1)

Astaxanthine is, aan de andere kant, een van de meest krachtige NATUURLIJKE ontstekingsremmers bekend.

Het werkt door te helpen bij het bedwingen van een aantal ontstekingsmediatoren, waaronder tumornecrosefactor-alfa, stikstofmonoxide, en COX-1 en COX-2 enzymen. Het beste van alles is dat er geen bijwerkingen van astaxanthine gemeld zijn.

Alhoewel astaxanthine niet zo snel werkt als een NSAID (deze middelen nemen het werk van het lichaam over, terwijl astaxanthine het ondersteunt), is het zeker veel veiliger. En als het gaat om het bedwingen van chronische ontstekingen, is snelheid niet het probleem. Veiligheid en effectiviteit op lange termijn zijn veel belangrijker.

De “ Ogen” Hebben Het

Omdat astaxanthine niet alleen de bloed-hersenbarrière passeert, maar ook de bloed-oogbarrière, kan het enorme voordelen hebben voor de gezondheid van je ogen.

Vermoeide ogen: Asthenopie, beter bekend als vermoeide ogen, is tegenwoordig een steeds groter probleem, doordat mensen uren per dag gefocust zijn op een computerscherm of videomonitor. Enkele van de symptomen van vermoeide ogen zijn zwakke ogen, irritatie van de ogen, gevoeligheid voor schittering, slechte diepte zien, en slechte accommodatie (moeite met veranderingen in de oriëntatie van dichtbij naar veraf gelegen objecten).

Een aantal goed gecontroleerde studies bij mensen gaven aan dat astaxanthine kan helpen bij de preventie van vermoeide ogen en verbetering van de symptomen. In een studie uit 2002 werden 26 beeldschermwerkers willekeurig verdeeld in twee groepen. Eén groep kreeg gedurende een maand elke dag 5 mg astaxanthine. De andere groep kreeg een placebo. Aan het eind van de maand had de astaxanthine groep een vermindering van 54% van de klachten van vermoeide ogen en objectieve verbetering in accommodatie-vermogen. Er waren geen significante verbeteringen in de placebo groep. (2)

Leeftijdgebonden maculaire degeneratie (LMD): LMD is de belangrijkste oorzaak van wettelijke blindheid bij mensen ouder dan 55 jaar. Het is met name invaliderend omdat het de retina beschadigt en resulteert in een verlies van het gezichtsvermogen in het midden van het blikveld (de macula), wat het onmogelijk maakt om te lezen of gezichten en verkeersborden te herkennen.

Studies met laboratoriumdieren toonde aan dat astaxanthine een vermindering van ontstekingen bevorderde, ter voorkoming van de veranderingen in de bloedvaten die bijdragen aan de visuele verlies van LMD. (3)

Opvallend toonde een 2008 Italiaanse studie aan dat astaxanthine feitelijk een verbeterd gezichtsvermogen bevorderde bij patiënten in de vroege stadia van LMD.

Vijftien patiënten met milde LMD kregen een jaar lang een supplement dat astaxanthine bevatte. (In aanvulling op 4 mg astaxanthine, bevatte het supplement 10 mg luteïne, 1 mg zeaxanthine, 180 mg vitamine C, 30 mg vitamine E, 22,5 mg zink en 1 mg koper.) Twaalf patiënten kregen geen voedingssupplementen. Toen de patiënten na zes maanden en een jaar werden getest, werden hoog significante verbeteringen in het centrale gezichtsveld gevonden, maar geen in het perifere gezichtsveld, bij de patiënten die het supplement met astaxanthine kregen, maar geen bij de patiënten die het supplement niet kregen. (4)

Cataract: Eén astaxanthine per dag houdt de dokter uit huis. Dat zegt dr. Mercola. Aan het woord in The Dr. Oz Show, geeft dr. Mercola aan dat als je regelmatig astaxanthine gebruikt, het waarschijnlijk is dat je cataract voorkomt.

Een onderzoek in Taiwan in 2009, toonde aan dat astaxanthine bij ratten beschermt tegen opgewekte cataract. De onderzoekers versterkten hun bevindingen met een in vitro test, die hun conclusie ondersteunde dat ataxanthine beschermend werkt tegen cataract. (5)

Kanker-preventieve Eigenschappen

Astaxanthine is veelbelovend op het gebied van voorkomen en behandeling met adjuvanten, van verschillende soorten kanker. Dierproeven tonen een aantal gunstige effecten bij het voorkomen van (dikke) darm-, borst- en botkanker. (6-8)

Een aantal van de werkingen van astaxanthine, die helpen bij het voorkomen van kanker, zijn:

 • Beperken van het vrijkomen van vrije radicalen in door oxidatie belast weefsel, dat de DNA beschadiging kan voorkomen, die nodig is om verschillende soorten kanker te beginnen.
 • Bedwingen van ontstekingsmediatoren zoals COX-2 en NF-kB, die het pre-kankercellen mogelijk maken om zich te ontwikkelen tot volledige tumoren.
 • Ondersteunen van gezonde intercellulaire communicatie, dat de weerstand van weefsel tegen kanker verbetert.
 • Verzwakken van enzymen zoals Matrixmetalloproteases (MMP’s) die kankercellen gebruiken om weefselbarrières af te breken, wat kan helpen bij het voorkomen van tumorinvasie en metastatische verspreiding.

In zijn artikel “Astaxanthine and Cancer Chemoprevention.” komt Dr. John E. Dore tot de conclusie dat “Astaxanthine vertoont krachtige antioxidante, immunomodulerende en enzyminducerende eigenschappen, die allemaal een potentiële rol voor deze cartenoïde suggereren in de preventie van kanker.” (9)

Belangrijke informatie

Wanneer innemen – Astaxanthine is vetoplosbaar en dient ingenomen te worden met voedsel, bij voorkeur bij een maaltijd dat veel vet bevat, om de opname te maximaliseren.

Dosering – De meeste onderzoeken op mensen maakten gebruik van 4 mg tot 12 mg per dag.

Bijwerkingen – Er zijn geen bijwerkingen bekend.

Contra-indicaties – Alleen voor volwassenen. Neem contact op met uw dokter als u zwanger bent of borstvoeding geeft, medicatie gebruikt of een medische aandoening heeft.

Samenvatting

Astaxanthine is de krachtigst bekende cartenoïde antioxidant. Het is een supervoedingsstof met overvloedig bewijs dat wijst op een sterk vermogen om het lichaam te ondersteunen bij de immunomodulerende en anti-inflammatoire verdediging – en een bijzonder goede keuze voor wie op zoek is naar ondersteuning van de gezondheid van het oog.

* Onderzoekschrijver op het gebied van supplementen, Karen Lee Richard, is Lead Expert gespecialiseerd in Fibromyalgie en ME/CVS voor HealthCentral’s ChronicPainConnection. Karen is mede-oprichter van de National Fibromyalgia Association en was vier jaar hoofdredacteur van Fibromyalgia AWARE.

Referenties:

 1. Wolfe MM, et al. Gastrointestinal Toxicity of Nonsteroidal Antiinflammatory Drugs. N Engl J Med 1999; 340:1888-1899.
 2. Nagaki Y, et al. Effects of astaxanthine on accommodation, critical flicker fusion, and pattern visual evoked potential in visual display terminal workers. Journal of Traditional Medicines, 19(5), 170-173.
 3. Izumi-Nagai K, et al. Volledige tekst: Inhibition of choroidal neovascularization with an anti-inflammatory carotenoid astaxanthine. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2008 Apr;49(4):1679-85.
 4. Parisi V, et al. Carotenoids and antioxidants in age-related maculopathy italian study: multifocal electroretinogram modifications after 1 year. Ophthalmology. 2008 Feb;115(2):324-33.
 5. Liao JH, et al. Astaxanthine interacts with selenite and attenuates selenite-induced cataractogenesis. Chem Res Toxicol. 2009 Mar 16;22(3):518-25.
 6. Prabhu PN, et al. Antioxidative and antiproliferative effects of astaxanthine during the initiation stages of 1,2-dimethyl hydrazine-induced experimental colon carcinogenesis. Fundam Clin Pharmacol. 2009 Apr;23(2):225-34.
 7. Nakao R, et al. Effect of dietary astaxanthine at different stages of mammary tumor initiation in BALB/c mice. Anticancer Res. 2010 Jun;30(6):2171-5.
 8. Wakshlag JJ, et al. Evaluation of the protective effects of all-trans-astaxanthine on canine osteosarcoma cell lines. Am J Vet Res. 2010 Jan;71(1):89-96.
 9. Dore J. Astaxanthine and Cancer Chemoprevention. Cyanotech Corporation. Retrieved 9/29/11.

 

Opmerking: Deze informatie werd niet gecontroleerd door de FDA. Het is algemene informatie en is niet bedoeld voor de diagnose, preventie, behandeling of genezing van een aandoening of ziekte. Het is erg belangrijk dat u geen veranderingen aanbrengt in uw behandelplan of ondersteuning van uw gezondheidsregime zonder het te onderzoeken of bespreken in samenspraak met uw professionele zorgteam.

 

© Vertaling bpb voor ME-gids.net van Astaxanthin – A Little-Known but Power-Packed Nutrient (Karen Lee Richards, ProHealth.com, 30 september 2011)

Eén reactie

 1. Ik heb dit vorig jaar een tijd gebruikt maar werd er echt niet goed van.
  Misselijk en totaal niet lekker! Misschien door de ontgiftende werking?
  Ik ben er na een week of 2 mee gestopt.
  Misschien voor andere het proberen waard gezien de gunstige effecte van dit middel?
  Voor mij even niet!

  groetjes kel

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
21
22
23
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
03 apr
03/04/2024 - 04/04/2024    
Hele dag
The 1st International Conference on Clinical and Scientific Advances in ME/CFS and Long COVID aims to raise awareness, clarify misconceptions, promote understanding, and stimulate discussion among healthcare [...]
16 apr
16/04/2024    
15:30 - 16:45
16 april 2024 Tijdens dit webinar vertellen we u meer over lopend onderzoek naar ME/CVS. Ook blikken we vooruit op het vervolg van het onderzoeksprogramma [...]
19 apr
19/04/2024    
00:00
Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan de 1ste Nederlandse Long COVID Dag die plaats zal vinden in Amersfoort op vrijdag 19 april 2024. Wij bieden op deze belangrijke [...]
20 apr
20/04/2024    
19:15 - 20:00
Post-COVID klinieken eindelijk een feit: minister Pia Dijkstra geeft groen licht Academische ziekenhuizen krijgen groen licht van demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra om [...]
24 apr
24/04/2024    
09:30 - 12:00
Dr. Putrino and Dr. Wood will explain their ongoing research and the current study, which has high potential to generate new knowledge and to help [...]
02 mei
02/05/2024    
15:00 - 22:00
ME/CFS Symposium Air date: Thursday, May 2, 2024, 9:00:00 AM Time displayed is Eastern Time, Washington DC Local iCalendar:  Add an upcoming event to your [...]
Events on 16/04/2024
Events on 19/04/2024
Events on 20/04/2024
Recente Links