Bron:

| 5925 x gelezen

Deborah Marshall, Griffith University, 7 oktober 2020

Codirecteurs professor Sonya Marshall-Gradisnik en professor Don Staines van NCNED

Het National Centre for Neuroimmunology and Emerging Diseases (NCNED) [Nationaal Centrum voor Neuro-Immunologie en Opkomende Ziekten] heeft 1.46 miljoen Australische dollar (bijna 900.000 euro) aan financiering ontvangen van de National Health and Medical Research Council voor onderzoek naar myalgische encefalomyelitis/ chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs).

Als onderdeel van het Menzies Health Institute Queensland van de Griffith University zullen de onderzoekers van het centrum potentiële diagnostische testen onderzoeken net als geschikte farmacotherapeutische interventies.

Codirecteur Sonya Marshall-Gradisnik van het NCNED zei dat het project voor het eerst prioriteiten van de NHMRC zal behandelen om de pathofysiologie van de invaliderende ziekte te ontdekken.

“Het zal het pad effenen voor diagnostische testen en behandelingen met behulp van zeer innovatieve onderzoekstechnieken die bekend staan als patch-clamptechniek [een manier uit de elektrofysiologie om inonenstromen in ionkanalen die zich in de celmembraan bevinden, op te meten].

“Onze onderzoekers hebben pionierswerk verricht in een techniek die bekend staat als patch-clampelektrofysiologie, die gebruikt wordt in ME/cvs-studies om aan te tonen dat verstoorde calciumionkanalen een bijdragende oorzaak van de pathologie zijn.”

“Deze ionkanalen, bekend als Transient Receptor Potential (TRP)-ionkanalen, worden geassocieerd met pathologie bij een aantal neurologische en andere ziekten.”

Het nationale en international project brengt de Universiteit van West-Australië, de Queensland University of Technology, WHO’s Australische Rickettsial Research Laboratory, Geelong en consumentengroepen rond Australië samen.

Het verbindt ook een aantal overzeese instellingen waaronder hoofdonderzoekers en onderzoekers in de VS, waaronder het Centre for Disease Control and Prevention (CDC en onderzoekers in Japan, Polen en het VK).

“De samenwerking van toonaangevende onderzoeksinstellingen zullen het pad effenen voor een ongeëvenaarde internationale samenwerking in dit onderzoeksveld.”

Codirecteur professor Donald Staines van NCNED zei dat het begrijpen van de pathologie van ME/cvs door deze NHMRC-subsidie onderzoek naar behandelingen voor patiënten mogelijk zou moeten maken.

“We zijn uiterst dankbaar voor de enorme steun en deelname van patiënten om ons baanbrekend onderzoek naar deze ziekte te bevorderen,” zei hij.

“Deze wezenlijke NHMRC-subsidie toont de voortdurende inzet aan van wetenschappelijk onderzoek aan in Australië voor ME/cvs en het behalen van het succes van de NCNED via de steun van een aantal filantropische en onderzoeksfinancieringsinstanties samen met MHIQ en de Griffith University,” zei professor Paul Scuffham, directeur van MHIQ.

Over ME/cvs

Myalgische encephalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) is een complexe ziekte die gekenmerkt wordt door verminderd geheugen en concentratie, metabole, cardiale, darm- en immuundisfuntie en invaliderende spierpijn en vermoeidheid. Er is geen universele behandeling voor deze ziekte die tot 240.000 Australiërs treft.

© Griffith University. Vertaling Zuiderzon, ME-gids.


Lees ook van de Griffith University:

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links