Bron:

| 15549 x gelezen

Persbericht, 23 mei 2014

Verschillen in basale ganglia, gelijkenissen met inflammatie-geïnduceerde vermoeidheid

Een studie van de beeldvorming van de hersenen toont aan dat ME/CVS-patiënten een verminderde respons hebben in vergelijking met gezonde controles in een regio van de hersenen die verband houdt met vermoeidheid. De bevindingen suggereren dat ME/CVS geassocieerd wordt met veranderingen in de hersenen met betrekking tot hersenverbindingen die de motorische activiteit en de motivatie reguleren.

In vergelijking met gezonde controles hadden patiënten met ME/CVS een verminderde activering van de basale ganglia, gemeten met fMRI (functionele magnetische resonantie beeldvorming). Deze verminderde activiteit van de basale ganglia stond ook in verband met de ernst van de vermoeidheidssymptomen.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention, is ME/CVS een invaliderende, complexe aandoening die gekenmerkt wordt door intense vermoeidheid die niet verbetert door bedrust en die verergert door beweging of mentale stress.

De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het tijdschrift PLoS One.

“We kozen voor de basale ganglia omdat ze de primaire doelwitten van ontsteking in de hersenen zijn”, aldus hoofdauteur Dr. Andrew Miller. “De resultaten van een aantal eerdere studies suggereren dat verhoogde inflammatie een factor kan zijn die bijdraagt aan de vermoeidheid bij ME/CVS-patiënten, en zelfs de oorzaak kan zijn bij sommige patiënten.”

Miller is Willliam P. Timmie professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Emory University School of Medicine. De studie betrof een samenwerking tussen onderzoekers van de Emory University School of Medicine, de CDC’s Chronic Viral Diseases Branch, en de University of Modena and Reggio Emilia in Italië. De studie werd gefinancierd door de CDC.

De basale ganglia zijn structuren diep in de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor de controle van bewegingen en reacties op beloningen evenals cognitieve functies. Verschillende neurologische aandoeningen betreffen een disfunctie van de basale ganglia, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington.

In eerder gepubliceerde studies door de Emory onderzoekers, vertonen mensen die interferon alfa nemen als behandeling voor hepatitis C, wat ernstige vermoeidheid kan veroorzaken, ook verminderde activering van de basale ganglia. Interferon alfa is een eiwit die van nature geproduceerd wordt door het lichaam, als deel van een ontstekingsreactie op een virale infectie. Inflammatie wordt ook in verband gebracht met vermoeidheid bij andere groepen zoals overlevenden van borstkanker.

“Een aantal eerdere studies heeft gesuggereerd dat reacties op virussen ten grondslag liggen aan een aantal gevallen van ME/CVS”, zegt Miller. “Onze gegevens ondersteunen het idee dat de immuunrespons van het lichaam op virussen in verband kan staan met vermoeidheid, door de hersenen aan te tasten via ontsteking. We gaan verder met onderzoek naar hoe ontstekingen de basale ganglia aantasten en welke effecten dat heeft op andere hersengebieden en de hersenfunctie. Deze toekomstige studies kunnen als input dienen voor nieuwe behandelingen.”

Implicaties voor behandeling zouden kunnen zijn de mogelijke geschiktheid van medicatie om de immuunrespons van het lichaam te veranderen door de inflammatie te blokkeren, of geneesmiddelen die de functie van de basale ganglia verbeteren, aldus Miller.

De onderzoekers vergeleken 18 patiënten met de diagnose ME/CVS met 41 gezonde vrijwilligers. De 18 patiënten werden gerekruteerd [niet verwezen] op basis van een initiële telefoonenquête gevolgd door uitgebreide klinische onderzoeken. De klinische evaluaties, die in twee fases plaatsvonden, werden doorlopen door honderden inwoners van Georgia. Mensen met een ernstige depressie of die antidepressiva namen, werden uitgesloten van de beeldvormingsstudie, hoewel degenen met angststoornissen niet uitgesloten werden.

Voor het onderdeel beeldvorming van de hersenen werd aan de deelnemers verteld dat ze een dollar zouden winnen als ze juist raadden of een vooraf geselecteerde kaart rood of zwart was. Nadat ze een gok waagden werd de kleur van de kaart onthuld, en op dat punt maten de onderzoekers de bloedtoevoer naar de basale ganglia.

De belangrijkste meting was: hoe groot is het verschil in activiteit tussen winst of verlies? Scores van de deelnemers die peilen naar hun vermoeidheidsniveau werden gekoppeld aan het verschil in de activiteit van de basale ganglia tussen winnen en verliezen. Degenen met de meeste vermoeidheid hadden de kleinste veranderingen, in het bijzonder in de rechter caudatus (staart) en de rechter globus pallidus, beide onderdelen van de basale ganglia.

Lopende studies aan Emory onderzoeken verder de impact van ontsteking van de basale ganglia, inclusief studies die anti-inflammatoire behandelingen gebruiken om vermoeidheid te verminderen en verlies van motivatie bij patiënten met depressie en andere aandoeningen met inflammatie waaronder kanker.

© Vertaling ME-gids.net van “Brain imaging reveals clues about chronic fatigue syndrome” (Emory News Center, 27 mei 2014)

Dank aan poppetje voor de correctie.

Persbericht verspreid via EurekAlert.


Decreased basal ganglia activation in subjects with chronic fatigue syndrome: association with symptoms of fatigue.

PLoS ONE. 2014 May 23;9(5): e98156. doi:10.1371/journal.pone.0098156.

Miller AH, Jones JF, Drake DF, Tian H, Unger ER, Pagnoni G.

Reduced basal ganglia function has been associated with fatigue in neurologic disorders, as well as in patients exposed to chronic immune stimulation.

Patients with chronic fatigue syndrome (CFS) have been shown to exhibit symptoms suggestive of decreased basal ganglia function including psychomotor slowing, which in turn was correlated with fatigue.

In addition, CFS patients have been found to exhibit increased markers of immune activation.

In order to directly test the hypothesis of decreased basal ganglia function in CFS, we used functional magnetic resonance imaging to examine neural activation in the basal ganglia to a reward-processing (monetary gambling) task in a community sample of 59 male and female subjects, including 18 patients diagnosed with CFS according to 1994 CDC criteria and 41 non-fatigued healthy controls.

For each subject, the average effect of winning vs. losing during the gambling task in regions of interest (ROI) corresponding to the caudate nucleus, putamen, and globus pallidus was extracted for group comparisons and correlational analyses.

Compared to non-fatigued controls, patients with CFS exhibited significantly decreased activation in the right caudate (p = 0.01) and right globus pallidus (p = 0.02).

Decreased activation in the right globus pallidus was significantly correlated with increased mental fatigue (r2 = 0.49, p = 0.001), general fatigue (r2 = 0.34, p = 0.01) and reduced activity (r2 = 0.29, p = 0.02) as measured by the Multidimensional Fatigue Inventory.

No such relationships were found in control subjects.

These data suggest that symptoms of fatigue in CFS subjects were associated with reduced responsivity of the basal ganglia, possibly involving the disruption of projections from the globuspallidus to thalamic and cortical networks.

Hoe citeren?

Miller AH, Jones JF, Drake DF, Tian H, Unger ER, et al. (2014) Decreased Basal Ganglia Activation in Subjects with Chronic Fatigue Syndrome: Association with Symptoms of Fatigue. PLoS ONE 9(5): e98156. doi:10.1371/journal.pone.0098156

[HTML] [PDF]

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
1
2
4
5
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
03 okt
03/10/2024    
18:00 - 20:00
Registreer voor "Skeletspiervermoeidheid en post-exertionele malaise bij patiënten met long Covid en implicaties voor ME/cvs" Op donderdag 3 oktober 2024 organiseert Solve M.E. een gratis [...]
(Halve) marathon t.v.v. Not Recovered Belgium
06/10/2024    
10:00 - 16:00
Mieke, Achiel, Titus en Lucas gaan proberen de halve resp. volledige marathon van Brugge te lopen! Hier hun verhaal: Bluvngoan ! Op karakter doordoen, voor [...]
16 okt
16/10/2024    
18:00 - 20:00
Live-Webinar Fortbildung der Charité, TU München und DG MECFS für medizinisches Fachpersonal  am 16.10. 18 - 20 Uhr „ME/CFS, Post-COVID – postinfektiöse Erkrankungen“ Programm und [...]
Events on 06/10/2024
Recente Links